Запек и диета при дете

Тена Нисетео, дипл. инж. хран. техн.
Запекът при деца не е рядкост и се среща при почти 3% от децата. Запекът обикновено означава по-рядко дефекация или по-голям промеждутък от време между отделните дефекации. След това изпражненията са твърди и сухи и детето по-трудно се изходжа.
Запек и диета при дете

За разлика от възрастните, при които честотата на дефекация е от 3 пъти на ден до 3 пъти седмично, децата, особено в ранните години, се изходжат много по-често. По този начин при новородените нормалният брой на изпражненията е около 4 пъти на ден, при деца на възраст от 1 до 3 години около 2 пъти на ден, а при деца на възраст над 4 години броят на изпражненията е същият като при възрастните.

Проблемът със запека при децата много често се свързва с промени като преминаване от изключително млечна диета към твърда храна, отбиване от памперси, ходене на детска градина или училище и избягване на ходене до тоалетна извън дома. Запекът може да започне дори когато детето потиска нуждата от дефекация, докато играе, а при по-големите деца запекът може да възникне поради значителни промени в хранителните навици, като нередовно хранене и намален прием на плодове, зеленчуци и диетични фибри.

Запекът при деца не е рядкост и се среща при почти 3% от децата. Запекът обикновено означава по-рядко дефекация или по-голям промеждутък от време между отделните дефекации. След това изпражненията са твърди и сухи и детето по-трудно се изходжа.

Ако се появи запек, най-добре е да се предприемат незабавни действия, защото всяко забавяне на лечението може да направи запека хроничен. В случай на краткосрочен запек, най-добре е да вземете диетични мерки. Първо трябва да увеличите приема на течности, за предпочитане вода, но можете също така да давате на детето чайове, които имат слабително действие, като лайка, коприва или петнист трън и компоти от сини сливи, смокини и круши.

Много е важно детето да има редовно и балансирано хранене. В този случай фокусът е върху много видове плодове и зеленчуци (бананите и морковите често не се препоръчват) и е препоръчително да се избягват и до голяма степен да се заменят рафинираните зърнени храни и рафинираните зърнени продукти, като бял хляб и други продукти от бяло брашно, напр тестени изделия, хлебни изделия и бисквити и рафиниран ориз с пълнозърнести варианти и зърнени смеси.

Много е важно детето да има редовно и балансирано хранене

По-големи количества сладкиши, леки закуски, шоколад и дори мляко причиняват запек. Съществуват и препоръки на Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене, които препоръчват да се осигури на детето нормален прием на диетични фибри и течности и да се насърчи детето да бъде физически активно.

Ако се появи запек, най-добре е да се предприемат незабавни действия, защото всяко забавяне на лечението може да направи запека хроничен. В случай на краткосрочен запек, най-добре е да вземете диетични мерки.

По-добрият прием на диетични фибри се постига най-добре чрез ядене на пълнозърнести храни и зърнени храни. Плодовете, зеленчуците и бобовите растения са източник на водоразтворими диетични фибри, които също имат пребиотичен ефект и покриват чревната лигавица и улесняват изпразването на червата. Що се отнася до млечните продукти, обикновено препоръчваме консумацията на ферментирали млечни продукти като източници на пробиотици.

Хроничният запек може също да причини чревна дисбиоза. Това явление се влошава от лечението с лекарства, така че днес има все повече изследвания за приемането на пробиотици като допълнително лечение. Пробиотиците балансират разрушената чревна микрофлора и по този начин могат да подобрят лечението на хроничен запек.

Интересното е, че физиологичният импулс за дефекация е най-силен някъде 15 до 30 минути след по-голямо хранене, така че се препоръчва децата със запек да изпълняват тоалетната тренировка. Обучението в тоалетната включва насочване на детето към тоалетната, когато тя е физиологично оптимална.

Пробиотиците балансират разрушената чревна микрофлора и по този начин могат да подобрят лечението на хроничен запек.

В допълнение към диетичните мерки, физическата активност и тренировките за тоалетна, понякога ще са необходими лекарства за лечение на запек, където най-често срещаният подход е приемането на лактулоза, дизахарид, който не се усвоява и действа хиперосмоларно (изтегля вода в червата), за да омекоти изпражненията. .

При дете, което има запек, най-важното е да се постигне промяна в поведението. Детето трябва да бъде отпуснато и без натиск, и наказание да бъде насърчавано да се изхожда редовно, без да придава твърде голямо значение на това нормално функциониране на тялото.

back to top