Чести бактериални инфекции при децата

Урша Ярк, маг. фарм.
Най-често срещаната причина за предписване на антибиотици при децата са инфекциите на горните дихателни пътища, следвани от инфекции на долните дихателни пътища, кожни инфекции и инфекции на подкожната тъкан, и други.
Бактериални инфекции при деца: тонзилит, синузит и отит

Антибиотиците се използват за лечение на бактериални инфекции и не са ефективни срещу вирусните такива. Поради нарастващата резистентност на бактериите срещу антибиотиците в световен мащаб, важно е потенциалните бактериални инфекции да се диагностицират и лекуват прецизно.

Коя е най-често срещаната бактериална инфекция при децата?

Инфекция на средното ухо

До 3 годишна възраст, около ¾ от децата и техните родители се сблъскват поне веднъж с инфекция на средното ухо. В повечето случаи тя се явява вследствие на инфекция на горните дихателни пътища, което е довело до възпаление на Евстахиевата тръба и влошаване на нейната функция. Най-често срещаните симптоми са болка в ухото, температура и други характерни за симптоматиката, която се проявява при инфекция на горните дихателни пътища.

Въпреки, че наличие на бактериална инфекция се наблюдава при 80% от случаите на възпаление на средното ухо, незабавно лечение с антибиотици не е препоръчително на този етап, а се препоръчва да се следи състоянието на детето 2-3 дена.

Кога е правилно да се пристъпи към антибиотично лечение?

Антибиотично лечение се налага ако състоянието на детето не се подобрява или дори се наблюдава влошаване преди следващото посещение при лекаря, ако диагнозата за бактериална инфекция се потвърди, ако симптомите на заболяването с времето се влошат, ако болката в ухото е много-силна и има висока температура над 39˚. Във всеки случай, когато се касае за бебета под 6 месечна възраст, трябва да се прилага антибиотик. Четири от пет случая на инфекция на средното ухо, преминават от само себе си в рамките на 7 до 14 дни.

За лечение на тонзилит, синузит и отит лекарят може да предпише антибиотик, който при всяко пето дете причинява диария.

 

Ангина

С терминът Ангина се описва състоянието на възпаление на сливиците и гърлото. Най-чест причинител на така наречената гнойна ангина са хемолитичните стрептококи от група А. Най-често се проявява във възрастовата група 5-15 години и сравнително по-рядко при деца в предучилищна възраст.

Симптомите се появяват внезапно и включват:

  • болки в гърлото,
  • болезнено преглъщане,
  • температура,
  • увеличени сливици,
  • зачервено гърло..

Диагнозата за наличие на бактериална инфекция се потвърждава от доктора, чрез вземане и анализ на гърлен секрет. Само след диагностициране на гнойна ангина от специалист, заболяването се лекува с антибиотици.

Същия тип бактерия е причинител и на скарлатината, която протича по аналогичен начин, с тази разлика, че е съпроводена с големи кожни обриви. Поради това, диагностицирането на скарлатината е по-бързо и за лечението и веднага се предписва антибиотик.

Тонзилит при деца

Инфекция на синусите

При 95% от случаите, синузита или инфекцията на синусите бива причинена от вируса на обикновената настинка. Приблизително на всеки 10 деца, първичната респираторна инфекция може да се развие във вторична бактериална инфекция.

Най-честите причинители на бактериалния синузит са същите бактерии, които предизвикват инфекцията на средното ухо. Поради локацията на възпалението, лекарят не може да изследва секрет от инфектираните синуси, поради което е трудно да се определи дали дадена синусна инфекция е с вирусен или бактериален характер. Продължителността на симптомите е най-добрата индикация наличие на бактериална инфекция. Запушен нос, кашлица и болезнено гърло за повече от 10 дни без видимо подобрение е характерен случай на бактериална инфекция.

И двете, бактериалната и вирусната инфекция, често могат да отминат без антибиотик, но лечение с такъв може да бъде предписано по преценка на доктора.1

В световен мащаб се наблюдава увеличаване на резистентността на бактериите към антибиотиците. Поради това, тяхната употреба трябва да бъде ефективна и преди всичко адекватно прилагана. Всяка кашлица и течащ нос не означава, че детето ви има нужда от антибиотично лечение, което в определени случай може да нанесе повече вреди отколкото ползи. Антибиотиците не са ефективни, когато случая се свежда до вируси и обикновена настинка, но за сметка на това може да причини диария, която съгласно някой данни, се проявява при всяко 5-то дете.2

back to top