Какво трябва да съдържа домашната аптечка на семейства с деца?

Да бъдеш в една стая със съученици или да се наслаждаваш на вълнуващи приключения с приятели в детската градина води и до не толкова приятна среща с вируси и бактерии, които децата обменят помежду си по време на игра и общуване. Шансът да защитим децата от настинки и инфекции е малък, тъй като имунната система на детето трябва да свърши най-важната работа в борбата срещу намиращите се навсякъде наоколо микроорганизми. Можем обаче да спестим здравословните проблеми на детето си и себе си, ако имаме добре оборудвана домашна аптечка, която съдържа продукти, подпомагащи здравето. Предвид това, какво трябва да съдържа домашната аптечка на семейства с деца?
Домашна аптечка при семейства с деца

Висока температура

Ако имате деца, във Вашата домашна аптечка трябва да има супозитории, сироп, прахчета или таблетки за понижаване на телесната температура. За да измерите високата температура обаче, ще се нуждаете и от термометър за измерване на телесната температура, която обикновено се мери в подмишницата. При много малки деца се препоръчва температурата да се измерва под езика или в ануса. Все по-често се използват и инфрачервени термометри, които измерват температурата в ухото.

 В случай на висока температура най-подходящите лекарства за понижаването ѝ при деца са тези, които съдържат парацетамол. Тези лекарства не само контролират високата температура, но и облекчават болката при децата и им помагат да се почувстват по-добре. Тези лекарства се предлагат в аптеките без рецепта и се прилагат според инструкциите на фармацевта и според възрастта и телесното тегло на детето.

Пастили за болки в гърлото и сироп за кашлица

Децата често се оплакват от болка в гърлото, която обикновено отшумява за няколко дни, но в доста случаи се налага помощ от педиатър. При първите признаци на болка в гърлото е добре да имате подръка пастили, които дезинфекцират гърлото и облекчават болката.

Пастилите се предлагат с различни разнообразни вкусове и често са обогатени и с витамини, поради което децата обикновено ги харесват. Преди да закупите даден продукт, винаги проверявайте инструкциите на производителя дали пастилите са подходящи за възрастта на Вашето дете.

Друг добре известен проблем при децата е кашлицата, следователно винаги трябва да имате в домашната аптечка два различни вида сироп за кашлица. Ако детето страда от влажна кашлица, то има нужда от сироп за по-лесно отхрачване. Когато обаче детето се оплаква от суха и дразнеща кашлица, може да подобрите състоянието му със сироп за успокояване на кашлицата.

Физиологичен разтвор и антихистамини

Във всяка домашна аптечка на семейства с деца задължително трябва да има физиологичен разтвор, тъй като при настинки и алергии използването му овлажнява носната лигавица, облекчава дишането през „запушения“ нос и предотвратява развитието на възпалителния процес.

Независимо от това дали детето Ви има някаква алергия, или не, нека в домашната Ви аптечка има лекарство и крем за алергии, което гарантира първа помощ за самолечение в случай на внезапна алергична реакция, която може да възникне дори след ухапване от насекоми.

Млечнокисели бактерии

Чревните инфекции, особено при малки деца, са много често срещани. През зимните месеци преобладават вирусните инфекции, а през летните месеци по-чести са бактериалните чревни инфекции. Най-честото следствие при чревна инфекция е диарията, която може да се съпровожда от повръщане, болка и спазми в стомаха, висока температура, главоболие и общо неразположение.

Тъй като диарията и повръщането могат много бързо да причинят обезводняване и отслабване на детския организъм, най-важно е целенасочено да помогнете на детето да възстанови изгубените течности и електролити.

Поради това детето трябва да приема възможно най-много течности, а ако не може да пие течности, те търпеливо трябва да му се дават с лъжица. Ако подозирате, че детето е обезводнено, което се проявява със суха уста, по-често пишкане и по-тъмна урина, предлагаме да използвате рехидратиращ разтвор.

За регулиране на чревната флора се препоръчва при първите признаци на чревна инфекция, като диария и повръщане, да дадете на Вашето детемлечнокисели бактерии, които се предлагат във всяка добре снабдена аптека под формата на капсули, а за малки деца – под формата на капки. Важно е малкият пациент да приема млечнокисели бактерии поне една седмица след отшумяване на симптомите на чревна инфекция.

Пробиотиците трябва да са част от всяка домашна аптечка

За „рани от битки“

За буйните деца винаги трябва да имате подръка дезинфектант, стерилни марли, превръзки и пластири, с помощта на които се обработват по-големи и по-малки рани, които говорят за едно щастливо и динамично детство, изпълнено с игри.

Кога домашната аптечка няма да е достатъчна?

Винаги търсете медицинска помощ, когато детето има затруднено дишане, диария и висока температура, не може да приема течности, както и когато детето е обезводнено или има висока температура, или поддържа висока температура в продължение на няколко дни, или има температурни втрисания.

Тъй като родителите познават най-добре децата си, трябва да се вслушвате във вътрешното си чувство, когато то Ви подсказва, че нещо не е наред с детето и да заведете детето на лекар. В крайна сметка дори опитните педиатри разчитат на майчината интуиция. Когато здравето на децата е заложено на карта, по-добре е три пъти да се мери, отколкото веднъж да се реже.

Чревните инфекции са много чести, особено при по-малки деца. Винаги имайте пробиотици под ръка!

Мислете за себе си, грижете се за себе си

Ако Вие се разболеете, няма да можете да оказвате подкрепа на детето си. Поради това е важно родителите да мислят и за себе си и на първо място да се грижат за себе си. По този начин в домашната аптека не трябва да липсва следното:

  • лекарства за облекчаване на болки,
  • регулиране на храносмилането,
  • успокояване на стомаха,
  • укрепване на имунната система и витамини.

Ако се грижите правилно за себе си, здравето Ви ще е по-добро и ще сте в състояние да се грижите за децата си така, както трябва.

back to top