Основните симптоми на киселинния рефлукс: неприятни киселини и причините за появата им

В страните от западната част на света, почти една четвърт от населението има проблем с неприятно усещане в гърдите, наречено киселини. Появата им по принцип за кратки периоди е напълно нормално явление, което изпитва всеки човек и не създава проблеми. Ако обаче често изпитвате киселини, може да имате киселинен рефлукс.
[Translate to Bulgarian:] Neprijetna zgaga in vzroki

Какво представлява киселинният рефлукс?

Киселинният рефлукс (гастроезофагеален рефлукс) е връщане на стомашно съдържимо от стомаха нагоре в хранопровода. Връщането настъпва поради нарушена функция на долния езофагеален сфинктер, който предотвратява изтичането на стомашна киселина в хранопровода.

Може да почувствате усещане за парене и дразнене в хранопровода, известно още като киселини, което да е придружено от кисел или горчив вкус в устата, повръщане, язви, парене на езика, лош дъх и в някои случаи връщане на храна.

Какво причинява появата на киселини?

Киселините са най-честият симптом на киселинния рефлукс. Усещането може да е напълно нормално през деня, но може постепенно да се засили и до вечерта да стане нетърпимо. Това често се дължи на разпределението на храненията през деня, тъй като повечето хора консумират най-много храна вечер. Тъй като проблемите с киселините могат да се влошат от определени храни, добре е да знаете кои са те и как да намалите дискомфорта.

Най-често срещаните храни и напитки, които причиняват киселини:

 • Лук
 • Чесън
 • Праз лук
 • Кофеинови напитки
 • Газирани напитки
 • Шоколад
 • Дъвки
 • Цитруси и цитрусови сокове

В страните от западната част на света, почти една четвърт от населението има проблем с неприятно усещане в гърдите, наречено киселини. Ако често изпитвате киселини, може да имате киселинен рефлукс.

В допълнение към храната, киселините могат да бъдат повлияни от много други фактори:

 • Неактивен начин на живот – Хората, които се хранят лошо през деня и след края на работния ден, консумират обилна вечеря и след това почиват в легнало положение, имат по-висок риск от поява на киселини. Лежането след обилно хранене създава допълнителен натиск върху мускула на сфинктера, като в същото време той се влияе и от консумираната храна, която насърчава отварянето му, карайки храната да се върне обратно в хранопровода.
 • Бременност – По време на бременност хормоните и физическите промени в тялото на майката отслабват функцията на мускула на сфинктера и причиняват киселини. Прочетете повече за киселините по време на бременност в другата ни статия.
 • Затлъстяване – Наднорменото тегло може да увеличи шансовете за поява на киселини. По-високото тегло, особено в областта на корема, може да окаже допълнителен натиск върху стомаха, повишавайки шанса за връщане на киселина в хранопровода.
 • Лоши навици – Пушенето, консумацията на газирани напитки и големи количества кафе и алкохол.

Използвайте WAYA® RefluStop за облекчаване на киселините

Продуктите за облекчаване на киселини на базата на алгинат, като WAYA® RefluStop, могат да ви помогнат да спрете киселините по време на бременност. Продуктът облекчава киселините, като механично предотвратява рефлукса за по-малко от три минути, лекува и предпазва лигавицата.

Консултирайте се с Вашия лекар или гинеколог, преди да използвате продукта по време на бременност. Лесен за употреба – само 1 саше след хранене или преди лягане.

back to top