Децата и витамин D

Надя Отт, маг. фарм.
Повечето здрави, доносени бебета приемат от майчиното мляко или млечните формули всички хранителни вещества, от които се нуждае. Сдружението на педиатрите установява чрез множество изследвания, че рискът от недостатъчност на витамин D при кърмачетата и децата е голям, особено рисково е това състояние за децата до тригодишна възраст. Поради тази причина на кърмачетата и децата се предписва като добавка витамин D3 към храната.
Деца и витамин D

Витамин D3 или „слънчевият витамин“ естествено се генерира в кожата под влиянието на UVB лъчите (слънцето спомага за превръщането на витамин D във форма, която е активна и може да участва в абсорбирането на калций). Много кърмачета не биват излагани много на слънце, тъй като зимата е прекалено студено, а лятото- прекалено топло. Другата причина за липсата на витамина е малкият му прием чрез храната.

Витамин D е мастно разтворим витамин и от раждането е с огромно значение за тялото. Необходим е за нормалния растеж и развитие на костите, както и има важна роля в дейността на имунната система.

Най-важната функция на витамин D е поддържането на правилна концентрация на калций и фосфор в кръвта. Така се повишава абсорбцията им в червата, осигурява се минерализацията на костите и растежа и развитието на костните тъкани.

Недостигът на витамин D

Недостигът на витамин D при кърмачетата и малките деца може да предизвика рахит. Това е болест на костната система, за която е характерно омекване на костната тъкан, костите стават много по-чувствителни, лесно се изкривяват и чупят.

Други симптоми на болестта са намалена сила на мускулите и понижен мускулен тонус. Поради недостиг на витамин D децата могат да бъдат и по-изморени, което е вследствие на отслабената имунна система и повишената предразположеност към инфекции.

За здравословния растеж и развитие на костите при кърмачетата се препоръчва от края на първата им седмица до навършване на една година да се приема като добавка дневно 400 I. E. (10 μg) витамин D3 с храненето. Дозата на витамин D еднаква за кърмените бебета и за тези, които се хранят с адаптирано мляко.

Възрастните можем допълнително да се погрижим детето да получава повече витамин D. Прекарвайте повече време на открито и използвайте хубавите слънчеви лъчи!

back to top