Погрижете се за здравето на семейството си и се наслаждавайте на лятото!

Надя Отт, маг. фарм.
През пролетта и лятото много повече ходим на излети, храним се навън, пътуваме и се движим сред природата. Същевременно всички искаме да сме здрави и пълни с енергия. Плановете ни могат да бъдат възпрепятствани от жегата, променения начин на хранене или дори пътуване до морето.
Храносмилателни проблеми и диария в семейството през лятото

Стомашни проблеми

За лятото е характерно повишеното размножаване на бактерии, както в храната, така и във водата. И така безгрижният пикник сред природата или пътуването могат да доведат до неприятни стомашно-чревни проблеми.

При такъв дискомфорт е изключително важно да се приемат достатъчни количества течности, препоръчват се рехидратиращи течности, както и приемът на пробиотици непосредствено след появата на неразположението, такива пробиотици са напр. WAYA Biotic.

Храносмилателни проблеми при пътуване

Пътуванията често са съпровождани от промяна в храната, много често заразени хранителни продукти водят до диария и неразположение. Препоръчително е няколко дни преди планираното пътуване превантивно да се приемат пробиотици и да подготвим чревната си флора за възможните инфекции с вредни бактерии.

По време на пътуването трябва да избягваме суровите продукти и пиенето на чешмяна вода, тъй като предполагат по-голяма възможност от инфекция. Въпреки това през първите две седмици може да ни сполети диария, която е трудно да облекчим. Важно е да осигурим на тялото достатъчно течности и електролити, които организмът ни е изгубил.

Рехидратацията е най-важната мярка, когато се появи диария!

 

Неразположение по време на шофиране

Най-предразположени към неразположение в колата са децата, особено ако става въпрос за по-дълъг път със завои. Спокойното шофиране и честите спирания допринасят за по-добра кондиция, тъй като по-често дишаме свеж въздух и почиваме на сянка.

Ако на детето му е много лошо, с повръщането губи много течности и електролити, което предизвиква дехидратация. Тя го изтощава и обикновено известно време няма апетит.

Затова аптечката в колата трябва да има рехидратиращ разтвор, който помага при проблеми , свързани с дехидратация. Ако неразположението е много остро, може да използвате таблетки срещу пътна болест (които често предизвикват сънливост).

Дехидратация, причинена от спортни дейности на открито

В летните месеци активно се движим на открито, децата ходят на лагери, където се включват в много спортни активности, а също така много тренировки протичат сред природата. Това е повече от добре дошло за нашето здраве и добра кондиция, въпреки че трябва да внимаваме за голямата загуба на течности.

Тялото ни се предпазва от жегите чрез охлаждане- потене. По този начин губим течности, които трябва задължително да наваксаме, тъй като се дехидратираме.

Симптомите на дехидратацията се проявяват с виене на свят, обърканост, силна жажда, забелязваме ги едва, когато дехидратацията е напреднала. Специалистите не препоръчват активности на открито по време на най-големите горещини (от 11 до 16ч.), трябва да се погрижим и за съответната защита с крем с висок защитен фактор, използването на слънцезащитна шапка и дълги леки дрехи.

Към дехидратация са особено уязвими кърмачетата, децата и по-възрастните, затова при тях съветваме прием на рехидратиращи разтвори. В следващите месеци , когато температурите ще бъдат много високи, тялото ще има нужда от повече течности.

back to top