Спазми при бебетата

Когато анализираме причините, поради които кърмачетата имат нужда от помощта на педиатър, спазмите (коликите) през първите три-четири месеца са на първо място! Бебето плаче неутешимо, което се случва внезапно – „като гръм от ясно небе“, трудно може да се успокои и затова родителите веднага тичат при лекаря!
Спазми при кърмачето: какви мерки се предприемат?

Ако бебето Ви плаче в продължение на по-дълъг период от време, трябва да се установи дали има медицински причини за такъв интензивен плач (възпаление на средното ухо, запушен нос). Ако смятате, че спазмите не са единствената причина, заведете детето на лекар.

Ако бебето обаче е здраво, не е гладно, жадно и пелената му не е мокра, то тогава имаме признаци на спазми. Най-важното нещо, което трябва да помните, е че спазмите са относително често срещано явление, което няма никакви последици. Окуражавайте себе си, мислете разумно и не изпадайте в паника, изчакайте търпеливо края на този страшен период, който наричаме „спазми“.

Между 10 и 30% от всички кърмачета в света имат колики; вероятно тези числа са дори по-високи. Коликите се появяват при кърмачетата приблизително толкова често, колкото и при тези, които се хранят с мляко от бутилка. Това много ясно показва, че е сериозно състояние, въпреки че при почти всички кърмачета то НЕ представлява някакво заболяване, а обикновени спазми (колики).

Нека обясним за какво всъщност става дума.

Спазми в стомаха или колики обикновено се появяват през първите няколко седмици от живота и може да продължат най-много до четвъртия месец. Спазмите обикновено се появяват късно следобед или вечер.

Детето плаче неконтролируемо, свива крачетата си към коремчето, бузките му са червени и свива ръчичките си в юмруци. Има различни теории за появата на спазми: от незрялостта на червата (когато се появява болка поради натрупването на газ в червата) до факта, че спазмите могат да се появят вследствие на свръхчувствителност към лактоза.

Преди да установим, че плачът наистина се дължи на спазми, първо трябва да изключим другите възможни причини за него. Сред тях са умората и гладът.

Как можете да помогнете на детето си, когато има спазми?

  1. Вземете детето на ръце, полюлейте го нежно или се разходете из къщата.
  2. Завийте детето с одеяло, за да се чувства по-удобно, и го люлейте в бебешката количка или люлка.
  3. Ако сложите детето в слинг, можете да го гушнете и да се разхождате наоколо. Бебетата обичат да слушат биенето на сърцето на майката, защото то ги успокоява.
  4. Някои деца се успокояват, когато пътуват в кола.
  5. Нежно масажирайте коремчето на бебето, върху което предварително сте нанесли бебешко олио.
  6. Сложете топла кърпа върху коремчето на бебето и нежно го масажирайте. Можете да използвате и бутилка с гореща вода, предназначена за бебета при спазми, тъй като тя е много практична.
  7. Педиатрите препоръчват пробиотичните капки с Lactobacillus rhamnosus GG пробиотик; най-добри са онези, в които „добрите“ бактерии са защитени чрез микрокапсуловане.
  8. Пейте успокояващи песни на бебето, но тихичко и близо до ухото му. Може би песента ще го заинтригува и то ще спре да плаче, за да я чуе.
  9. Ако кърмите, проверете какво ядете. Изключете всички храни, които предизвикват газове (грах, фасул, зеле), намалете приема на газирани напитки, кафе, шоколад, черен пипер, чили и други силни подправки.
  10. Оставете детето самичко в леглото му, в тиха стая, и му пуснете успокояваща музика (Моцарт, Бетовен). Детето може само да се успокои след няколко минути плач.

Педиатрите препоръчват пробиотични капки с пробиотичния щам Lactobacillus rhamnosus GG.

Родителите трябва да са особено търпеливи, спокойни и да имат кураж. Няма и да забележите как времето лети и Вашето малко ангелче вече ще седи и ще се усмихва с първото си зъбче, а спазмите ще са останали в миналото.

back to top