Детето Ви има диария - действайте!

Всяко дете рано или късно се среща със стомашно-чревни проблеми, между които най-честа е диарията. За мерките при диария трябва да се поинтересувате и след това стриктно да ги спазвате. Много хора мислят, че основната мярка при диария е диетата, но всъщност не е така.
Мерки, свързани с диария при дете

Диарията е често срещана дори и в Словения

Инфекциозните разстройства спадат към най-честите инфекциозни болести в света и дори в Словения. Също така са най-честата причината за прием на децата в болница.

През 2011 г. в Словения са регистрирани почти 21000 случая на диария при деца. Оценяваме обаче, че случаите на диария в действителност са пет пъти повече , тъй като родителите не търсят лекарска помощ при лека форма на диария.

Процентът на децата, които се нуждаят от лечение в болнична среда заради диария, е приблизително 5%. Хоспитализацията е наложителна заради обезводняване и цялостна отпадналост вследствие на диарията.

Все по-често заболяват деца, които посещават детска градина, хора с отслабена имунна система, такива, които приемат антибиотик, както и пътуващите в по-малко развити краища на света. Развоят на болестта е по-тежък при кърмачетата и по-възрастните (над 75-годишна възраст), при които приемът в болница е по-чест.

При поява на остра диария се препоръчва прием на доказано ефективни пробиотици, които намаляват продължителността и интензивността на симптомите.
 

Необходими мерки, които трябва да се вземат при диария:

  • Специална диета при диария не е необходима. Трябва да се внимава само за достатъчен прием на течности и заместване на електролитите (с прием на солени ястия и рехидратиращи разтвори, които може да намерите в аптеките)
  • От основно значение е да се погрижите за хигиената. Най-важно е основно и често измиване на ръцете с течаща вода и сапун. Задължително трябва да мием ръцете си след ходене до тоалетна, след смяна на пелени и преди приготвяне на ястия и питиета. Особено внимание за хубавото измиване на ръцете трябва да се обръща на децата
  • Трябва да се грижим за чистенето и дезинфекцията на предметите (играчки) и повърхности, които са контакт с мръсотия (повивалник, дръжките на вратите...)
  • Много е важно детето, което страда от диария, да не ходи на градина и да остане вкъщи толкова време, че един цял ден да е без диария. Персоналът в градината също трябва да се погрижи за пространствата и особено за повърхностите за игра при поява на остра диария (най-вече ротавирусни инфекции), основно трябва да ги почисти и дезинфекцира. Споменатият вирус може да остане по повърхностите няколко седмици или дори месеци
  • Ако от диария се разболее възрастен, то той не трябва да приготвя храна за останалите членове на семейството.
back to top