Витамин D в менюто на децата

Тена Нисетео, дипл. инж. хран. техн.
Витамин D спада в групата на мастноразтворимите витамини. В естествен вид може да се открие в много малко продукти, съдържа много биологично активни вещества, които наричаме калцифероли.
Витамин D в храната на децата

Най-познатите екзогенни форми на витамин D са ергокалциферол (витамин D2) от растителни продукти и холекалциферол (витамин D3) от продукти с животински произход.

Ендогенният витамин D е холекалциферол, който може да бъде произведен от човешкото тяло от холестерола при действието на слънчева светлина (UVB лъчи). Тези две форми на витамин D обаче трябва да бъдат активирани на две степени на хидроксилация, в черния дроб и в белите дробове, където в крайна сметка възниква крайната форма- 1,25 дихидрокси холекалциферол.

С поддържането на съответно ниво на калций и фосфат в серум витамин D спомага за нормалната минерализация на костите и растежа и развитието на костните тъкани. Витамин D забързва абсорбцията на калций, наред с това има и други роли в организма каквито са например модулацията на клетъчния растеж, нервно-мускулните и имунни функции, както и намаляване на възпалителните процеси.

Витамин D недостатъчност

Витамин D недостатъчност е най-честа при децата заради растежа и развитието, особено при онези, които са до тригодишна възраст. При новородените статусът на витамин D е силно условен и зависи от витаминния статус на майката, от него зависи и количеството на витамин D в кърмата.

Главната причина за недостатъчност на витамин D при кърмачетата се крие в храненето, основано на кърмата, или ако тя не е налична, в заместващото мляко, приемане на хранителни продукти, които съдържат относително малко витамин D, както и малката изложеност на слънчева светлина заради опасността от изгаряния.

Точно поради тези причини Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене препоръчва допълнителен прием на витамин D при кърмачетата след навършване на един месец без значение от майчиния статус.

Липсата на витамин D може да има сериозни последствия за детското здраве, между които най-познат е рахитът. За тази болест е характерна деминерализация на костната тъкан, която предизвиква омекване и деформация на костите, забавено развитие на зъбния емайл и дентин, хипокалцемия, болки в костите, мускулна слабост, лошо развитие и нисък ръст.

Дефицитът на витамин D може да има тежки последици за здравето на детето, сред които най-известният е рахитът

Всички кърмачета и деца имат повишен риск от дефицит на витамин D, и особено изложени на риск са:

  • тъмнокожите деца,
  • деца, които за кратко и рядко се излагат на слънчева светлина (които са предимно в затворени пространства и тялото им е постоянно покрито с дрехи и завивки),
  • дълго кърмените деца,
  • които не получават като добавка витамин D,
  • деца с определени хронични заболявания.

Тъй като е установена токсичност на витамин D, се препоръчва той да се дава винаги под надзор на специалист. Превишена дозировка на витамин D може да причини хиперкалцемия, вследствие на която се появява голяма жажда, изоставане в растежа, анорексия, повръщане, понижаване на коефициента на интелигентност и калцификация на меката тъкан и появяване на камъни в бъбреците.

Природните източници на витамин D са малко. Мазните риби (херинга, скумрия, риба тон, сардина, сьомга) и масло от черен дроб на треска са най-честите източници на витамин D3 ,по-малки количества се откриват в говеждия дроб и жълтъка.

Добър източник на ергокалциферол или витамин D2 са гъбите и закваската. Днес точно тези две форми се добавят в млякото, млечните произведения и други продукти, които имат природно много малко витамин D.

Слънцето не е просто най-големият извор на енергия, но и на витамин D, затова дългото топло лято е най-добрата суплементация на "слънчевия витамин".

back to top