Храненето на детето при вирусна диария

Тена Нисетео, дипл. инж. хран. техн.
Появата на диария при кърмачетата и децата не е рядкост, съществено по-честа е вирусната инфекция. Въпреки че понякога изглежда, че диарията е безобиден симптом на гастроентерит, последиците му в детска възраст могат да бъдат лоши.
Диета на дете с диария

Кърмачетата и децата имат малка телесна маса, затова с честото изхождане бързо губят течности и рискът от дехидратация е много голям. Тъй като осъзнават тази опасност, много родители с всички сили се опитват да спрат диарията, въпреки че това по никакъв начин не го препоръчваме.

Диарията е всъщност естествен защитен механизъм, с който тялото се чисти от патогените, затова трябва да му се даде възможност да свърши своята работа в борбата с лошите бактерии и вирусите.

Най-важна е рехидратацията

Най-добрият начин за предотвратяване на дехидратацията е правилната рехидратация, т.е. набавяне на течности в тялото. Когато детето е болно, родителите искат да го поглезят, затова често като главен източник на течности се дават плодови сокове и подсладени чайове, което фактически изобщо не e добър подход. Тези напитки съдържат много захар, фруктоза и захароза, които увеличават количеството на течните изхождания и продължителността на диарията.

Точно заради това правилният избор на рехидратиращите течности включва преди всичко рехидратиращи разтвори (ОРЦ), зеленчукови и месни супи, вода или напитки от изстискани лимони, половин лъжичка мед и малко сол (на върха на вилицата), които добавяме към 250 до 300 ml вода или чай.

Тази течност ще върне на тялото изгубените електролити (натрий, калий, магнезий, цинк) и вода и ще спре развитието на диарията.

В миналото на болните с диария винаги са препоръчвали лека храна или диетично хранене, което в по-голямата си част се е изразявало във вода, чай, банани, ориз, ябълка и обикновени бисквити, т.е. диета BRAT (bananas, rice, applesauce and toast). Днес обаче медицината и клиничната диететика препоръчват друг подход.

Като се има предвид, че болното дете с диария, повишена температура, повръщане и други симптоми губи енергия и неговото тяло е изтощено е важно да му осигурим съответното хранене, за да запази силите му. Затова се препоръчва да продължим с обичайното за детето хранене. При кърмачетата е задължително да се продължи с кърменето, при по-големите деца пък се препоръчва двуфазен преход към обичайното меню.

Рехидратацията е най-важната мярка, когато се появи диария!

Първите дни на диарията

Първата фаза се отнася към първите два дни на диарията или първите два дни на вирозата. В този период се препоръчва малко по-леко хранене, което включва супи, рехидратиращи разтвори, каши от нишесте, банани, ориз с морков, сварени в супа, супа от картоф, пиле и сухар.

На детето трябва да се предлагат малки порции на често, приблизително на два часа, между храненията задължително се дават рехидратиращи разтвори.

Втората фаза включва обогатяване на детското меню с по-лесно смилаеми продукти, които имат висока енергийна и хранителна стойност, каквито са тестените изделия, царевичното брашно, различните житни култури, яйца, сирене и по-малки количества масло и висококачествени растителни мазнини. Целта е детето да приема обичайната си храна, разбира си при условие, че е балансирана и разнообразна.

Заместване на хранителните вещества

Наред с течностите при диария се губят и много хранителни вещества, затова заедно с разнообразната и балансирана храна трябва да се увеличи и приемът на витамин С, калций, натрий, калий и цинк.

Тъй като селективният прием на микроелементи не е лесна задача, най-добрият начин за заместване на витамините и минералите е пълноценна суплементация във формата на мултивинаминни препарати, които са подходящи за възрастта на детето. Най-добрият начин е да се започне суплементацията възможно най-скоро, а най-подходящо е да се дава веднага след хранене.

Диария при дете: заместването на витамините е важно

Никога не трябва да забравяме, че стомашно-чревният тракт е жив и от неговото здраве зависи вътрешното равновесие и респективно здравето на цялото тяло.

Диариятае защитен механизъм, с който тялото се пречиства от причинителите на инфекции, въпреки че по време на този процес се нарушава равновесието на пробиотичните култури, които населяват червата, затова съвременната медицина, наред с правилната рехидратация и съответната диета, препоръчва задължителна терапия с клинично доказани пробиотични култури.

Препоръчват се доказано ефективните Lactobacillus rhamnosus GG и Saccharomyces boulardii. С приема на тези „добри“ бактерии се създават неподходящи условия за растежа и развитието на патогени, като последица на това е по-кратката продължителност на диарията, по-доброто усвояване на хранителните вещества и по-мощното действие на имунната система.

При поява на остра диария се препоръчва прием на доказано ефективни пробиотици, които намаляват продължителността и интензивността на симптомите.

Вирусната диария в детска възраст почти не може да бъде избегната, затова разумният подход, който ще ускори лечението, е преди всичко рехидратацията, правилното хранене и връщане на равновесието на чревната флора с пробиотици.

back to top