7 спешни мерки при остро разстройство

Урша Ярк, маг. фарм.
Разстройството представлява по-често отделяне (≥ три пъти дневно) на увеличени количества течни изпражнения с или без температура или повръщане. При деца под двегодишна възраст се появява до два пъти годишно. Главните причинители са вируси (преди всичко рота- и норовируси), бактерии, лечението с антибиотици, алергии, а по-рядко паразитни инфекции или други причинители.
Мерки, свързани с диарията при дете

При правилно лечение разстройството е неприятно, но не е опасна болест. Повръщането, разстройството и повишената телесна температура обаче, заедно с недостатъчен прием на течности при бебетата и децата бързо могат да предизвикат обезводняване. Така при малчуганите разстройството често става причина за влизане в болница.1

Как да действаме, когато се появи разстройство?

1. Най-важно е да възстановим течностите

В съответствие със световните тенденции се препоръчва незабавното възстановяване на течностите с помощта на перорални рехидратиращи разтвори (ПРР).1,2 ПРР са специални прахчета, които можем да намерим в аптеките и които съдържат необходимото количество електролити и глюкоза.

Начално възстановяване на течностите

През първите 4 часа дайте на детето 50 до 100 мл ПРР на килограм тегло. Давайте течността на редовни интервали, в по-малки количества, особено ако детето повръща (напр. на 5 – 10 минути няколко глътки или лъжички). След повръщане изчакайте 20 - 30 минути и продължете да давате ПРР.

Болните деца често отказват течността, затова е важно да сте упорити когато им я давате! След първоначалното възстановяване на течностите можете да кърмите или храните детето.

Поддържане на достатъчна хидратация и незабавно възстановяване на загубите

Докато разстройството и повръщането не започнат да отминават, е добре за предпазване от обезводняване детето да покрива възможно най-много от дневните си нужди от течности с помощта на ПРР. След всяко изхождане с течни изпражнения нека приеме още 10 мл ПРР на кг телесно тегло, а след всяко повръщане по 2 мл ПРР на кг телесно тегло. Ако приемът на течности е по-голям от загубата, няма да се стигне до обезводняване.

Рехидратацията е най-важната мярка, когато се появи диария!

2. Не е необходима специална диета

Препоръчително е да продължите обичайното хранене на детето, тъй като детето с разстройството и повръщането губи енергия и сили. При кърмачетата винаги продължавайте да кърмите.

Първите два дена от разстройството се препоръчва по-леко хранене, което включва супи, грисови каши, банани, ориз с морков, сварен на супа, кубчета варени картофи и пилешко, както и хляб. Детето трябва да има по-малки по количество, но по чести хранения, приблизително на два часа, а между храненията задължително да възстановява течностите с помощта на ПРР. След два дена обогатете храненето на детето с по-лесно смилаеми храни с висока енергийна и хранителна стойност, например тестени изделия, царевичен грис, различни житни изделия, яйца, сирена и малки количества масло и висококачествени растителни масла. Целта е детето да получава обичайното уравновесено и разнообразно хранене.

Не е необходимо да се спазва диета по време на диария при дете

3. Възстановяване на добрите

бактерии в червата с доказано ефективни пробиотици Европейското дружество за педиатрична гастроентерология, хепатология и хранене (ESPGHAN) през 2014 година издаде препоръки за действия при остри разстройства, които освен незабавна рехидратация с рехидратиращи разтвори препоръчват и едновременното въвеждане на доказано ефективни пробиотици (Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii; степен на препоръка A). Lactobacillus rhamnosus GG и S. boulardii доказано намаляват продължителността и силата на симптомите на острото разстройство.

При поява на остра диария се препоръчва прием на доказано ефективни пробиотици, които намаляват продължителността и интензивността на симптомите.

4. Погрижете се за хигиената на ръцете

Извънредно важно е основното и често измиване на ръцете с течаща вода и сапун, с продължителност поне 20 секунди. При това наглеждайте детето и следете миенето да бъде основно и да отстраните възможно повече бактерии. За да бъде миенето по-забавно, изпейте на детето си песничка, за да получат по-нагледна представа колко дълго трябва да мият ръцете си. Задължително вие и детето ви измивайте ръцете си след ходене до тоалетна, след смяна на пелените и преди приготвянето на храна и напитки. Ако водата и сапунът не са на разположение, използвайте дезинфектант на спиртова основа, който бързо отстранява голямо количество бактерии.

5. Дезинфекция на средата наоколо

Погрижете се за почистването и дезинфекцията на предметите и повърхностите, които са в досег с изпражненията или до които често се допираме. Почистете и поддържайте чистотата на играчките, масите за повиване, бравите, повърхностите за игра, кухните и всички други предмети, върху които заразеното дете може да пренесе вирусите или бактериите, най-често предизвикващи остро разстройство при малчуганите. Имайте предвид, че при инфекция с ротавирус детето е заразно още 1 до 2 дена преди появата на симптомите.3

6. Не на детска градина!

Болното от разстройство дете не бива да ходи на детска градина и трябва да остане вкъщи поне един ден след края на разстройството. При появатана разстройство съобщете на персонала в детската градина, за да могат да почистят и дезинфекцират основно помещенията и преди всичко местата за игра. Ротавирусът, чест причинител на остро разстройство е например особено заразен и може да се запази по повърхностите до няколко седмици или дори месеци.

7. Кога да отидем на лекар?

Посещението при лекаря винаги е необходимо за:

  • Посещението при лекар винаги е наложително при:
  • кърмачета до тримесечна възраст
  • други основни заболявания (напр. Захарна болест, автоимунна недостатъчност и под.)
  • непреставащо повръщане
  • често изхождане (повече от 8 пъти на ден) на големи количества течни изпражнения
  • силни болки в корема
  • признаци на умерено или силно обезводняване (суха уста и език, плач с малко или без сълзи, хлътнали очи).

Източници:

  1. Guarino A, Ashkenazi S, Gendrel D, Lo Vecchio A, Shamir R, Szajewska H. European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Pediatric Infectious Diseases Evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;59:132-5.
  2. Floch MH. et al. Recommendations for probiotics use – 2015 update. J Clin Gastroenterol.2015;49:S69-73.
  3. Rotaviroza (okužbe z rotavirusi). NIJZ, 2016. Dostopno na www.nijz.si/sl/rotaviroza-okuzbe-z-rotavirusi (13. 10. 2017)
back to top