Имате киселини? Избягвайте тези храни

Киселините в стомаха са неприятно усещане, придружено от кисел вкус в устата, затруднено преглъщане, болка и усещане за парене в областта на гръдния кош. Киселини и други проблеми, свързани с рефлукса възникват, защото съдържанието на стомаха, включително киселината, навлиза в хранопровода, отива към устата и причинява увреждане. Ако често изпитвате киселини, може би сте забелязали, че някои храни влошават състоянието.
[Translate to Bulgarian:] Občutite zgago? Izogibajte se tem živilom

В тази статия ще ви запознаем с храните, най-често причиняващи проблеми, свързани с рефлукса, и начините, чрез които ще облекчите проблемите си.

9 най-чести храни, причиняващи киселини

1. Мазни храни

Храни с високо съдържание на мазнини, като пица и пържени храни, могат да причинят киселини. Мазните храни забавят храносмилането и остават в стомаха за по-дълго време. Това причинява повишена киселинна секреция в стомаха и дразнене на храносмилателния тракт.

2. Мента

Ментата често се препоръчва за успокояване на храносмилателни проблеми, но проучванията показват, че също може да причини киселини. Проучванията показват, че ментата намалява функцията на мускула на сфинктера, който разделя стомаха от хранопровода, причинявайки киселини.

3. Цитрусови сокове

Хората често изпитват киселини след консумация на сок от портокал или грейпфрут. Причината, поради която цитрусовите сокове ги причиняват, не е известна, но все пак е по-добре да ги избягвате, ако усетите парене или болка след консумация.

4. Шоколад

Шоколадът е друг често срещан фактор за киселини. Съставките в шоколада, като какао и кофеин, могат да отпуснат долния езофагеален сфинктер и да увеличат излагането на лигавицата на хранопровода на киселина.

5. Пикантна храна

Известно е, че пикантната храна причинява киселини и дразни вече възпаления хранопровод, което влошава симптомите на рефлукса.

6. Лук

Лукът, особено в суров вид, често предизвиква киселини. Подобно на други храни в този списък, лукът също причинява симптоми на киселини при много хора с рефлукс.

7. Алкохол

Умерената до прекомерна консумация на алкохол може да влоши симптомите на рефлукс. Алкохолът отпуска мускулната бариера между хранопровода и стомаха, позволявайки на стомашната киселина да премине в хранопровода и да предизвика киселини. Някои проучвания също така твърдят, че консумацията на алкохол е един от основните рискови фактори за рефлукс. Следователно хората, пиещи алкохол повече от пет пъти седмично, са повече от два пъти по-склонни да развият рефлукс в сравнение с хората, които не пият или рядко пият алкохол.

8. Кафе и кофеинови напитки

Някои хора могат да получат киселини, когато пият кафе и други кофеинови напитки. Доказано е, че кофеинът в кафето отпуска долния езофагеален сфинктер, който ограничава навлизането в стомаха, което може да увеличи риска от киселинен рефлукс. Кафето също така стимулира секрецията на стомашна киселина - предпоставка за влошаване на симптомите.

9. Сладки и газирани напитки

При мнозина киселините се появяват след пиене на сладки или газирани напитки. Изследванията показват, че тези напитки могат да отпуснат долния езофагеален сфинктер и да увеличат киселинността на стомашната киселина – два рискови фактора за киселини. Консумацията на сладки и газирани напитки често е основният фактор за появата на киселини през нощта.

Киселини и други проблеми, свързани с рефлукса възникват, защото съдържанието на стомаха, включително киселината, навлиза в хранопровода, отива към устата и причинява увреждане.

Съвети за справяне с киселините

Първата стъпка към облекчаване на проблемите с киселини е да премахнете от диетата си храни, причиняващи или влошаващи киселините. Но има много други начини да ги овладеете:

  • Поддържайте здравословно тегло. Затлъстяването е свързано с рефлукс, а отслабването и поддържането на здравословно тегло може да намали симптомите на рефлукс.
  • Опитайте диета с ниско съдържание на въглехидрати. Някои проучвания показват, че диета с ниско съдържание на въглехидрати може да помогне за намаляване на симптомите на рефлукс.
  • Избягвайте да лежите след хранене. Здравните специалисти препоръчват хората с рефлукс да ядат поне 3 часа преди лягане. Лежането скоро след хранене може да влоши симптомите на рефлукс, като киселини.
  • Опитайте средиземноморска храна. Средиземноморска диета, богата на фибри, като боб и зеленчуци, и здравословни мазнини, като зехтин и риба, може да помогне за справяне със симптомите на рефлукс.
  • Увеличете физическата активност. Проучванията показват, че само 30 минути упражнения на ден помагат за намаляване на вероятността от рефлукс.
  • Повдигнете главата си в леглото. Повдигането на горната част на тялото в леглото може да помогне за намаляване на симптомите на рефлукс и подобряване на съня

Използвайте ефективното медицинско изделие WAYA StopReflux сашета, за да се справите с паренето и болезненото усещане при киселини. WAYA StopReflux сашета, действа бързо и за само за 3 минути премахва киселините. Внимателно подбраните съставки на продукта WAYA StopReflux образуват уникален състав, който позволява функциониране 3 в 1:

  • Спира киселинния рефлукс;
  • Предпазва лигавицата;
  • Облекчава киселините

WAYA StopReflux е медицинско изделие в сашета с перорална суспензия, което е готово за незабавна консумация.

back to top