Разстроен стомах: стомашен дискомфорт и киселини, причинени от стрес и тревожност

Все повече хора са сблъскват със забързания начин на живот, така че не е изненада, че стресът в днешно време е един от най-честите рискови фактори за развитие на много психосоматични заболявания на стомаха. Стресът влияе и върху развитието на предизвиканото от стрес възпаление на стомашната лигавица, често срещано сред населението като цяло, поради периоди на интензивен стрес.
[Translate to Bulgarian:] Zgaga in stres

Какво е разстроен стомах?

Раздразненият стомах или предизвиканият от стрес гастрит се проявява с възпаление на вътрешната стена на стомаха. Стомашната лигавица се уврежда от дразнещи и разяждащи киселинни храносмилателни сокове, които могат да оставят малки рани и язви по стената, които в редки случаи също кървят.

Периодите на силен стрес, придружени от нервност, раздразнителност и тревожност, могат да причинят свръхстимулация по оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза, да увеличат производството на стомашна киселина и да намалят стомашните защитни механизми.

Основните симптоми на стомашно разстройство:

  • Киселини в горната част на корема поради повишена киселинност;
  • Храносмилателни проблеми, дължащи се на възпаление, което променя стомашно-чревната функция и изпразването на стомаха;
  • Пълнота на стомаха и подуване, които усещаме веднага след хранене.

Психосоматичните заболявания включват както нашите мисли, така и тялото. Много заболявания могат да се влошат от емоционални проблеми, стрес или проблеми с психичното здраве и успоредно - физическите заболявания могат да влошат психическото здраве.

Какво помага при разстроен стомах?

Релаксиращите и анти-стрес упражнения като йога, пилатес, медитация и дълги разходки са особено добри за облекчаване на мускулното и нервното напрежение на тялото, допринасят за по-добро физическо и психологическо състояние, а това ги прави от голяма полза за здравето на нашия стомах.


Отървете се от симптомите с помощта на WAYA StopReflux сашета 

Ако симптомът е появата на киселини, можете да го облекчите като използвате WAYA StopReflux сашета, продукт на базата на алгинат.

WAYA StopReflux сашета е с иновативна комбинация от съставки, които едновременно защитават стомашната стена, лекуват язви и рани и предотвратяват влошаването на симптомите:

  • Магнезиев алгинат: образува гел, като по този начин образува физическа бариера, която предотвратява рефлукса (повдигането) на стомашния сок в хранопровода;
  • Хиалуронова киселина и хондроитин сулфат: осигуряват защита на лигавицата и заздравяват лигавицата на хранопровода.

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употреба. WAYA StopReflux сашета е лесен за използване – само 1 саше след хранене или вечер преди лягане.


Информацията на този уебсайт е само с информативна цел и по никакъв начин не замества помощта или съвета на лекар или фармацевт!

Източници:

  1. https://www.ezdravje.com/prebavila/zelodcne-tezave/zgaga-in-refluksna-bolezen-poziralnika/

  2. Bor S, Kalkan İH, Çelebi A, et al. Alginates: From the ocean to gastroesophageal reflux disease treatment. Turk J Gastroenterol 2019; 30(Suppl 2): S109-36.

back to top