Киселини след празниците

Повечето хора прекарват празниците заедно с тези, които означават най-много за тях. Сладките по време на коледните празници, новогодишната вечеря, сочните и вкусни великденски ястия или тортата за рожден ден ни събират на трапезата. Това е времето, когато нашите чинии обикновено съдържат най-много месо и месни продукти, сладкиши, алкохолни и газирани напитки. За съжаление, това са и причините киселините често да ни изненадват по време най-хубавото време.

В тази статия ще ви споделим повече информация за киселините и симптомите на рефлукс, ще откриете основните причини за появата на киселини и ще научите как да се справите успешно с тях.

Киселини и други симптоми на рефлукс

Киселините представляват усещане за парене в гърдите, причинено от рефлукс или преминаване на стомашна киселина през хранопровода (към гърлото).

Между стомаха и хранопровода има малък мускул, който освобождава храната в стомаха и предотвратява връщането на стомашното съдържимо, но при някои хора той може да не работи, което следователно да увреди хранопровода. 

Чести симптоми на рефлукс, в допълнение към вече споменатото усещане за парене в гърдите, включват:

  • Болка в гърдите при лягане или навеждане;
  • Горещ, кисел, горчив или солен вкус в гърлото (повръщане);
  • Затруднено преглъщане.

Всеки четвърти човек изпитва киселини поне веднъж седмично, като по-често се наблюдават при хора с наднормено тегло, които се хранят твърде бързо, при бременни жени и възрастни хора, защото тогава функцията на мускула, който разделя стомаха от хранопровода, бавно се влошава.

Продължителността на киселините може да варира - само няколко минути или няколко часа.

Всеки четвърти човек изпитва киселини поне веднъж седмично.

Кога се появява киселини?

Когато стоим, гравитацията ни помага да възпрепятстваме стомашната киселина да се придвижи от стомаха до хранопровода. Въпреки това, когато легнем след хранене или преяждане, може да възникне вътрешен натиск върху мускула на сфинктера, който изтласква стомашното съдържимо в хранопровода. По-високото телесно тегло може да увеличи това налягане, а мазните храни допълнително забавят храносмилането и засилват киселините.

Други причини за поява на киселини:

  • Пушене
  • Напреднала възраст
  • Прием на определени храни или конкретни лекарства (напр. болкоуспокояващи)

Mазните храни допълнително забавят храносмилането и засилват киселините.

8 съвета за облекчаване на киселините

Знаете ли, че с някои полезни съвети можете да си помогнете в облекчаването на киселините?

1. Намалете количеството храна, която приемате

Да се справим с преяждането със сигурност е голямо предизвикателство, но се счита за един от най-важните начини за премахване на проблемите, свързани с киселини. Създайте си навика да приключвате храненето си по-рано, тъй като така ще ви бъде много по-лесно да спрете да консумирате още вкусна празнична храна, а и неприятното усещане вече няма да е част от цялостното преживяване. Полезен съвет може да бъде използването на по-малки чинии.

2. Опознайте себе си

Дефинирайте храните, които дразнят стомаха ви и предизвикват усещане за парене, и се опитайте да ги избягвате.

3. Не яжте непосредствено преди лягане

Последното ви хранене трябва да бъде 4 часа преди лягане.

4. Избирайте спрямо вашите предпочитания

Ако не харесвате яхния със зелен фасул, не я яжте. Яжте това, което наистина обичате, но се уверете, че размерът на храната е умерен.

5. Яжте бавно и на малки хапки

Представете си, че сте дегустатор на вино – първите няколко глътки са за дегустация и наслада. Така че се насладете и на храната. Опитайте се наистина да го изживеете. Вместо цялата чиния със сладки, изяжте само една от тях.

6. Разходете се след вечеря

Разходката след вечеря е много здравословен навик, тъй като помага за отлично храносмилане – и предотвратява появата на киселини.

7. Не носете тесни панталони

Тесните панталони могат да намалят апетита ни, но в същото време да притискат стомаха и по този начин да увеличат възможността за поява на киселини.

8. Спрете цигарите или ги ограничете 

Пушенето значително увеличава вероятността от рефлукс.

Вярваме, че придобитите знания ще ви бъдат полезни за успешното справяне с болезненото и парещо усещане и ще ви позволят да се насладите безгрижно на празниците. Приятен апетит!

back to top