Зима и недостиг на Витамин Д

Урша Ярк, маг. фарм.
Късите дни и дългите зимни нощи започнаха. Когато отиваме на работа и след това се връщаме вкъщи, вече е тъмно отвън. През деня може би ще видим слънчев лъч или два, но само през прозорците на нашия офис, ако времето ни позволява, разбира се. Този начин на живот засяга нашето здраве и може да доведе до дефицит на витамин D.

Не напразно наричат витамин Д „слънчевия витамин“. Той се генерира в кожата ни при излагане на слънчева светлина. Освен това, той присъства и в някои храни като месо, мазнини риби, обогатено мляко и сокове. Въпреки това, само чрез храната не може да си набавим достатъчно количество витамин D.

Защо витамин Д е жизнено важен?

Вероятно вече знаете, че витамин D е важен, защото ви помага да запазите костите и зъбите си здрави. Освен това е незаменим за ефективна работа на имунната система и мускулите. Много изследвания показват, че съществува връзка между дефицита на витамин D и развитието на рак, множествена склероза, алергии, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Дефицитът на витамин D води до дефицит на калций и фосфор и следователно до по-бавен растеж и развитие на костите. Тя причинява рахит при деца и остеопения или остеопороза при възрастни.

За здравословен растеж и развитие на костите се препоръчва ежедневно добавяне на витамин D3 в храната.

Витамин Д през зимата

Витамин D се произвежда в кожата ни под въздействието на UVB лъчите. Проникването на UVB лъчите се намалява при лоши метеорологични условия, когато прилагаме SPF слънцезащитни продукти или при хора с по-тъмна кожа. Например, меланинът в кожата на хора с тъмна кожа има същия ефект върху абсорбцията на UVB лъчите като SPF 15 слънцезащитен крем, когато се прилага върху лице с по-светла кожа. И в двата случая абсорбцията на UVB се намалява с 99%.1

Доброто поглъщане зависи от ъгъла на слънчевите лъчи. Колкото по-високо е слънцето, толкова повече UVB лъчи се абсорбират. През зимата слънцето е ниско, така че абсорбцията на UVB лъчите и следователно синтезата на витамин D намалява.

Независимо от сезона, с повишен риск от недостиг на витамин D са бебетата и малките деца; възрастните хора, при които се намалява способността за синтез на витамин D, хора с наднормено тегло, бременни жени, всички хора, които целенасочено избягват да се излагат на слънчева светлина.

Какво можем да направим?

През лятото и с подходящо излагане на слънце можем да генерираме достатъчно витамин D, който да ни е достатъчен и през цялата зима. Излишъкът може да се съхранява в мастните депа на организма ни, откъдето се освобождава, когато е необходимо.

За съжаление, след две седмици на почивка в морето, не можем да генерираме достатъчно количество витамин D за цялата година. Също така, някои от нас са особено внимателни, когато става дума за защита от слънце.

Кърмачетата и децата обикновено не се излагат на горещото лятно слънце. Но в случай, че са, внимателно прилагаме слънцезащитни продукти с висок SPF, обличаме ги със защитни фанелки и покриваме главите им. По този начин практически забавяме естественото производство на витамин D, което е от жизненоважно значение за здравословното развитие на децата.

Препоръчителната дневна доза са 400 IU (международни единици) витамин D на ден за деца до 1-годишна възраст, което е равно на 10 μg. Тийнейджърите обаче трябва да получават 400 до 1000 IU / ден.

Препоръчва се също така използвания витамин D да е в маслени суспензии, тъй като това премахва необходимостта от използването на добавки, които оказват влияние върху стабилността и могат да причинят алергични реакции.

Източници:

  1. Holick, Chen. Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. Am J Clin Nutr April 2008 vol. 87 no. 4 1080S-1086S
  2. Benedik, E., Fidler Mis, N. New recommendations for vitamind D intake. Zdrav Vestn 2013; 82 supl 1: I-145–51

Избери доказаното качество

back to top