Защо пробиотиците са важни и кога?

Проф. д-р Ирена Рогел
Характеристиките на пробиотиците им позволяват да противодействат на вредните бактерии, да се грижат за регулираното храносмилане и да укрепват имунитета.

Кой обитава стомашно-чревния ни тракт?

Човешкото общество става все по-урбанизирано, индустриализирано и прогресиращо. В развитите страни прогресът се отразява на качеството на живот, свързан с по-висок стандарт на живот и по-висок възрастов праг.

Въпреки че спадат към особеностите на съвременния начин на живот нередовното хранене, както и небалансираният прием на храна през деня, хапването на „стерилизирани/преварени хранителни продукти“, стресовите ситуации и прекаляването с лекарства бързо водят до отслабване на защитите на организма. Първата мишена на по-голямата част от изброените по-горе прегрешения са нашите верни спътници и приятели- микроорганизмите в стомашно-чревния тракт. Макар отдавна да знаем, че са полезни, едва в последно време осъзнаваме, че за нас те са от жизнено значение.

Ако искаме да отговорим на въпроса защо пробиотиците са полезни и кога, трябва най-напред да опознаем тези наши спътници в живота.

Това не е никак лесна задача, защото те са 10 пъти повече отколкото всички клетки, от които сме съставени. Наред с това в червата живеят микроорганизми в отлично организирани обединения, които тясно сътрудничат както помежду си, така и с нас. Вместо нас и в наша полза вършат доста полезна дейност. Помагат ни да разградим голяма част от храната, която консумираме, както и да извлечем от нея необходимите хранителни вещества, предпазват ни от вредните вещества и патогенните микроорганизми, както и стимулират клетките нида се регенерират и запазват силна чревна стена.

Микробиотата, както наричаме микрофлората на червата, влияе също на развитието и работата на имунната система, което наред с разграждането на храната е може би нейната най-важна задача. От изброеното е ясно, че „здравата чревна микробиота“ е жизнено необходима, за да се чувстваме добре и да сме здрави.

Какво представлява чревната микробиота?

Чревната микробиота (микрофлора) е съвкупност от всички микроорганизми в червата. Разбира се веднага изниква въпросът какво е всъщност здравата чревна микробиота? Учените все по-често я сравняват с екологичната стабилност. Затова здравата микробиота е стабилна и успешно се противопоставя на вредните външни фактори, наред с това е приспособима и способна на бързо връщане към основното си състояние след промяна, предизвикана от стрес. Способността ѝ да се приспособява обаче е ограничена.

Ако факторите на стреса са твърде остри (напр. лечение с антибиотици), нейната стабилност се разклаща до степен да не може бързо да възстанови стабилността си. Във всички подобни ситуации могат да помогнат пробиотиците. Пробиотиците помагат за поддържането на стабилно състояние или подпомагат по-бързото регулиране и връщане към нормалното здравословно състояние на чревната микробиота.

Пробиотиците помагат за поддържането на стабилно състояние или допринасят за по-бързото възстановяване на здравата чревна микробиота.

 

Каква е функцията на пробиотичните бактерии?

Пробиотичните бактерии имат специални функции, в стомашно-чревния тракт се борят с вредните бактерии, разграждат съставките на храната, стимулират дейността на стомашно-чревния тракт и помагат при засилването на естествената защита на организма.

Грешно е мнението, че има една пробиотична бактерия за всичките гореизброени благоприятни фактори, тъй като се различават помежду си. Може да се каже, че едни са основали школата на превенцията, други пък са обучени терапевти. Някои са по-успешни в борбата срещу вредните бактерии, други- в стимулирането на дейността на стомашно-чревния тракт и/или в контрола на имунната система.

Пробиотикътможе да е ефикасно средство за поддържане на чревната микробиота или пък терапевт само ако е грижливо избран, изследван или тестван.

back to top