На почивка с аптечка за пътуване

Славка Брајовић Хајденкумер
Подготвили ли сте вече съдържанието на Вашата аптечка при пътуване? Не? Тогава трябва да го направите. Не позволявайте на настинка, възпаление на ушите, „диария при пътуване“, порязвания и други неразположения да развалят дългоочакваните почивни дни. За наша сигурност комплектът за оказване на първа помощ трябва да бъде част от личния ни багаж, особено в държави, които не познаваме. Комплектът за първа помощ може да ни помогне при повечето преходни болки и при лечението на по-малки наранявания.

1. Лекарства, отпускани по лекарско предписание

Лекарства, които ни е предписал нашиятлекар и които приемаме редовно, както и необходимите медицински изделия за пациенти с хронични заболявания, са част от личния багаж и се поставят преди всяко друго необходимо пътническо оборудване.

Лекарството трябва, ако не е посочено друго, да се съхранява при температури под 25 градуса по Целзий и да е защитено от светлина и влага. Винаги трябва да имате място в багажа, където да поставите аптечката за пътуване. Също така трябва да носите бележка от Вашия лекар, ако пресичате границата с игли, спринцовки и друго необходимо медицинско оборудване.

2. Здравна застраховка

Травма или болест, и двете може да струват много скъпо, когато сте в чужбина. Особено при пътуване извън страната, ако нямате валидна здравноосигурителна карта или здравна застраховка за чужбина. Ето защо е препоръчително да помислите за застраховката, преди да напуснете дома си, и да започнете ваканцията си, колкото е възможно по-добре подготвени.

3. Висока температура, гадене и „диария при пътуване“

Последното нещо, което искате по време на почивката, е висока температура и болка, затова винаги трябва да имате със себе си термометър и лекарства за понижаване на телесната температура, както и за облекчаване на болка.

При много хора пътуването с кола, автобус или лодка причинява гадене, следователно комплектът за първа помощ трябва да съдържа и лекарства за гадене. Тъй като храносмилателните разстройства, като „диария при пътуване“, запек и подуване, причиняват много проблеми на туристите, продукти с млечнокисели бактерии, винаги трябва да се намират в пътническата аптечка, тъй като създават здравословен баланс между полезни и вредни бактерии в чревната микрофлора и следователно укрепват имунната система, чревната лигавица, подпомагат разграждането на храната и извличането на хранителни вещества.

Регулираното храносмилане, особено по време на пътуване, е съизмеримо с цената на златото, тъй като вероятно не искате да прекарате почивката си в тоалетната на Вашата мечтана туристическа дестинация. В случай на хранително отравяне и последващо гадене и повръщане ще бъдете много благодарни за рехидратиращите соли, които Ви връщат силата след по-интензивно гадене, загуба на апетит, диария и повръщане.

Правилните пробиотици могат да се грижат за регулирано храносмилане по време на почивка.

4. Мехури и малки рани

Вероятно не е необходимо да наблягаме на видовете неразположения и болка, които може да предизвика едно малко мехурче.

Ето защо пластирите за мехурчета са необходимо средство, но не по-малко важни са и наличието на дезинфектант, стерилна марля и превръзка, с които ще лекувате драскотини и други наранявания на кожата.Тъй като по време на почивка обикновено сме по-активни отколкото обичайно, в случай на навяхвания и мускулни разтежения ще бъдете много облекчени, ако имате наличен крем за локално приложение, който облекчава болката и умората на краката.

5. Защита от слънце и насекоми

Излагането на слънце е вредно за кожата и здравето, затова трябва да го избягвате по време на най-рисковите часове на деня. Ако това не е възможно, носете дрехи, които покриват по-голямата част от кожата и предпазвайте откритите части със слънцезащитен крем, който не трябва да пропускате да сложите в пътническата аптечка през лятото.

Не забравяйте за шапка и качествени слънчеви очила. Във Вашата пътническа аптечка също трябва да предвидите репеленти за защита от комари, кърлежи и други ухапвания от паразити.

Пожелаваме Ви щастлива, безопасна и здравословна почивка!

back to top