Какво представляват спазмите и как да помогнете на Вашето кърмаче?

Тена Нисетео, дипл. инж. хран. техн.
Болки в корема, често наричани спазми, се появяват във всяка възраст. Най-често това са функционални стомашно-чревни нарушения, които се определят като нарушения, несвързани с други здравословни проблеми. Диагнозата на функционално стомашно-чревно нарушение се поставя въз основа на критериите Рим (IV); когато говорим за кърмачета, тези проблеми най-често са колики, а при по-големите деца — запек, синдром на раздразненото черво и функционална болка в корема.

Колики при кърмачета — Какво е това?

Коликите при кърмачетата, известни още като спазми, се появяват в най-ранна възраст и обикновено продължават от 3 до 4 месеца. Основните симптоми са неутешим плач, безпокойство и раздразнителност, а най-интензивният период е във възрастта от 4 до 6 седмици. Въпреки че може да не изглежда така, тези кърмачета са здрави и се развиват добре.

За съжаление причината за появата на това нарушение не е напълно известна. Съществуват обаче различни теории, някои от които твърдят, че причината е незрялостта на неврологичната и стомашно-чревната система, както и променена микробиота. От психосоциална гледна точка спазмите са свързани с чувството на безпокойство за майката, неправилно сближаване на майката и кърмачето и темперамента на детето.

Как да облекчим болката при кърмачето, причинена от колики?

Неутешимият плач на детето често причинява силно чувство на безпокойство, стрес и липса на добро настроение у родителите, които след това много често се обръщат за помощ към педиатъра, но също така опитват алтернативни решения. Един от най-честите подходи е използването на пробиотични култури, за които е доказано, че могат да имат положително влияние, особено когато става въпрос за продължителността на плача.

За да се облекчи дискомфортът, много изследвания се фокусират върху диетата и хранителните добавки. При деца изцяло на кърма е абсолютно препоръчително кърменето да продължи, но като цяло не се препоръчва елиминационна диета за майката. От друга страна, кърмачетата, които се хранят с млечна формула, могат да имат по-леки симптоми, ако използваните формули съдържат частично хидролизирани протеини, малко по-ниско съдържание на лактоза или определени пробиотични щамове, въпреки че все още няма достатъчно научни доказателства за това.

Когато се появят спазми, диета изключваща някой храни при майките като цяло не се препоръчва.

Пробиотиците действат в храносмилателната система на няколко нива. Основното им действие е предотвратяването на колонизацията на червата от вредните бактерии, стимулиране на храносмилането и усвояването на определени хранителни вещества, както и производството на късоверижни мастни киселини и витамин К. Пробиотиците също влияят положително върху пропускливостта на чревния епител и функционирането на имунната система.

Спазми при деца

Точно поради тази причина добрите млечнокисели бактерии често се използват като хранителна добавка за деца с функционални храносмилателни нарушения. Децата, които страдат от запек, синдром на раздразненото черво или коремна болка, се лекуват най-често с пробиотици, а има и изследвания, които показват важно положително влияние на приемането особено на два пробиотични щама, Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) и Lactobacillus reuteri, но също и на някои бифидобактерии, които намаляват симптомите на изброените проблеми.

Тъй като това са храносмилателни проблеми, освен пробиотици, чието действие се изучава все повече и повече, много често се проучват и диетичните промени, които биха могли да имат добър резултат при намаляване на симптомите на функционални храносмилателни нарушения.

Деца, които страдат от запек, синдром на раздразненото черво или коремна болка много често се лекуват с пробиотици.

Диета при спазми поради запек

Като подкрепа при лечение с лекарства най-често използваме храна, която се препоръчва за лечение на запек и е богата на диетични фибри, които могат да се открият в зеленчуци и плодове, пълнозърнести житни култури и техните продукти, както и ферментирали млечни продукти. В същото време се препоръчва колкото е възможно повече да се избягва промишлено приготвена или преработена храна.

Една от най-ефективните видове диети, която най-често препоръчваме и за синдрома на раздразненото черво, а понякога и за функционална болка в корема, е диетата с ниско съдържание на FODMAP ( fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols; ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли). Това е диета, която елиминира всички ферментирали въглехидрати или храни, които ги съдържат, а целта на диетата е да се постигне намалено функциониране на чревната микробиота, която при метаболизма на олиго-, ди- и монозахариди и полиоли произвежда газове и метаболити, които причиняват проблеми като метеоризъм, промяна на консистенцията на изпражненията, спазми и болка.

Функционалните храносмилателни нарушения при кърмачета и деца не са здравословен проблем, но те влияят значително на качеството на живот, като по този начин е много важно да се съсредоточим върху тяхното лечение, тоест върху намаляване на продължителността на симптомите по какъвто и да е начин, предлаган от съвременната медицина, диета и фармакология.

back to top