Антибиотиците и неприятните стомашно-чревни проблеми

Надя Отт, маг. фарм.
Хладното и влажно време през есенно-зимния период са свързани с по-голяма предразположеност на различни вирусни и бактериални инфекции. Повече време прекарваме в затворени пространства, което допълнително улеснява преноса на инфекции между хората.

BakterijБактериите могат да бъдат срещнати на всяка крачкаe srečujemo na vsakem koraku

По кожата и в червата имаме няколко милиона различни вида. По-голяма част от бактериите не водят до проблеми и болести, някои дори са от ключово значение за опазване на здравето.

 Въпреки това са познати и няколко вредни бактерии, които предизвикват инфекции. Те се проявяват чрез различни симптоми, които зависят преди всичко от мястото на инфекцията, най-често срещани са респираторните инфекции, чревните и кожни инфекции, често проблеми на жените създават вагиналните инфекции.

Въпреки разнообразието от болести, причинени от бактерии, лечението при всички е доста сходно, тъй като основната група лекарствени продукти за лечение на бактериални инфекции са антибиотиците.

Антибиотици и чревна микрофлора

Първият антибиотик, пеницилинът, е открит през 1939 г. Скоро след това се появяват нови антибиотици, които отбелязват истинска революция в лечението на бактериални инфекции и в медицината изобщо, тъй като са ефикасни срещу много бактерии и спасяват не един живот. Антибиотиците обаче имат своята лоша страна. Повечето антибиотици имат широк спектър на действие, което означава, че са ефикасни не само срещу вредните бактерии, но и срещу полезните бактерии на чревната флора.

Всяко лечение с антибиотици силно разклаща бактериалното равновесие на здравите черва, въпреки бързото повлияване на неразположението след няколкодневен антибиотичен курс, могат да се появят нови здравословни проблеми.

Често срещано усложнение е диарията, която е първият признак за дисбаланс в стомашно-чревния тракт и може да настъпи дори две или три седмици след приключване на антибиотичния прием. Среща се при 35 % от болните, които са приемали антибиотици. Затова съвременната грижа за полезните ни бактерии с пробиотицие ключова за бързото и успешно лечение на бактериални инфекции.

Всяко лечение с антибиотици нарушава значително бактериалния баланс на иначе здравите черва.

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които, ако се приемат в достатъчни количества, действат благоприятно върху здравето на гостоприемника. Могат да бъдат открити във ферментирали хранителни продукти каквито са кефирът и киселото мляко, могат да се закупят и във форма на хранителни добавки. Най-популярната и установена употреба на пробиотици е при стомашно-чревни смущения каквито са диарията или раздразнените черва.

Изследвани са доста пробиотични култури, но при лечението на стомашно-чревни смущения най-често доминират бактериите от рода Lactobacillus, преди всичко културата Lactobacillus rhamnosus GG, родът Bifidobacterium и гъбичният Saccharomyces boulardii. Всяка култура има характерно действие, затова не можем да генерализираме ефектите на отделните пробиотични култури за всички пробиотици.

Доказано е, че приемането на пробиотик със щама L. Rhamnosus GG при антибиотично лечение намалява риска от диария с повече от 60%.

При лечение на диария, която е следствие на прием на антибиотици, в ключови тестове се доказва комплексът Lactobacillus rhamnosus GG. В много изследвания се доказва, че своевременният прием на пробиотик с щам L. rhamnosus GG при лечение с антибиотици намалява риска от диария с повече от 60 %.

По този начин с употребата на пробиотици и сами можем да допринесем към по-бързото възстановяване след бактериална инфекция, също така се избягват нежеланите ефекти на антибиотиците, които влияят негативно на чревната ни флора и здраве.

Препоръчително еда приемаме пробиотици в началото на антибиотичния курс, за да може своевременно да уравновесим чревната си миклофлора.

back to top