Запек (констипация)

Себастиан Розман, магистър фармацевт
Запекът е един от най-често срещаните храносмилателни проблеми. С помощта на анализи на амбулаторни посещения и въпросници е изчислено, че около 15 % от населението страда от това заболяване във всеки един момент.

Всеки човек понякога страда от запек. Това не е причина за тревога, тъй като появата на запек рядко е последвана от сериозно медицинско състояние. И в двата случая това е неприятно преживяване, което е тясно свързано с качеството на живот на онези, които се борят със запека.

(Психологическа) Тежест на хроничния запек

Когато запекът се превърне в хроничен проблем, той има потенциала напълно да подчини ежедневието на индивида, тъй като хората, които имат хроничен запек, често изпитват:

 • постоянна нужда да се намират в близост до тоалетната;
 • чувство на срам, свързано с естеството на техния проблем;
 • по-ниска самооценка;
 • психично изтощение.

Проучванията показват, че хората, които се борят продължително време със запека, показват същия спад в качеството на здравето, социалните контакти и психичното добро състояние, който е характерен за хората, борещи се с по-сериозни заболявания като остеоартрит, ревматоиден артрит, хронични алергии и диабет.

Ето защо ви предлагаме да научите какво е запек, как се появява, какво можете да направите сами и как пробиотиците могат да ви помогнат в борбата със запека.

Запекът е много често явление

Запекът е един от най-често срещаните храносмилателни проблеми. С помощта на анализи на амбулаторни посещения и въпросници е изчислено, че около 15 % от населението страда от това заболяване във всеки един момент. Трябва да се отбележи, че запекът засяга жените два пъти по-често от мъжете. Бременните жени са изложени на риск, особено през последните месеци на бременността, когато този неприятен проблем се появява много често поради значителното увеличение на половите хормони и появата на механични бариери поради промени в телосложението.

Запекът също се влияе от възрастта, тъй като честотата на симптомите, свързани със запек, се увеличава с възрастта и представлява огромна тежест за възрастните хора. В литературата се твърди, че след 60-годишна възраст около 30 % от хората са със запек, сред които отново преобладават жените.

Какво представлява запекът и защо се появява?

Средното време между изхожданията варира значително при отделните индивиди. Докато за някои хора многократните ежедневни изхождания са напълно нормални, храносмилателната система на други работи оптимално при изхождане само няколко пъти седмично.

Говорим за запек като проблем:

 • когато човек не е в състояние успешно да се изходи повече от три последователни дни;
 • когато изхождането е трудно;
 • когато изхождането е придружено от болка;
 • когато е необходимо прекомерно напрягане;
 • когато се появи усещане за непълно изпразване на червата.

Грубо разделяме запека на първичен (причината е неизвестна) и вторичен (причината са определени заболявания или лекарства).

Снимка 1: Схематично разделяне на различните видове запек.

Трябва да се отбележи, че запекът засяга жените два пъти по-често от мъжете.

Първичен запек >

Най-често срещаният вид първичен запек е запек с нормално транзитно време, при който въпреки нормалната скорост на преминаване на изпражненията през дебелото черво пациентите имат усещането за запек. Този вид запек често се преплита със синдрома на раздразненото черво. Пациентите, които страдат от този вид запек, най-често съобщават за следните дискомфортни усещания:

 • метеоризъм;
 • болка или дискомфорт в корема;
 • твърди изпражнения;
 • трудно изхождане.

Вторият вид първичен запек е запек с бавно транзитно време, при който (както подсказва името) скоростта на преминаване на изпражненията е забавена. При тези пациенти възниква дисфункция на двигателната активност на дебелото черво най-вероятно поради аномалия на чревната нервна система. Този вид запек се характеризира със значително намалена реакция на дебелото черво към консумирането на храна или при събуждането сутрин.

Третият вид първичен запек са нарушения на изхождането. Хората, които се сблъскват с този вид, изпитват затруднения при отделянето на изпражненията от ректума. Най-вероятната причина за това е липсата на координация или дисинергия на мускулите, участващи в процеса на дефекация.

Вторичен запек >

Вторичният запек възниква в резултат или на заболяване (ендокринни и метаболитни нарушения като намалена функция на щитовидната жлеза), обструкция (рак на дебелото черво) или прием на определени лекарства (опиати, антихипертензивни средства, антидепресанти, анаболни стероиди), или се появява като отражение на начина на живот на индивида (диета с ниско съдържание на фибри, недостатъчен прием на течности, неактивен начин на живот).

Как да си помогнете при запек?

Самолечението на запека, което от медицинска гледна точка е и първият избор на подход за лечение, може, с цел улеснение или като превенция срещу запека, да се извърши от самите нас. Такова самолечение включва:

 • корекции на хранителния режим;
 • пиене на много течности;
 • физическа активност;
 • прием на пробиотици.
Корекции на хранителния режим >

Основният компонент на нашия хранителен режим, който влияе върху изхождането, са диетичните фибри. Хората, за които има вероятност да страдат от запек, се съветват да спазват хранителен режим, който съдържа най-малко 25 до 30 грама диетични фибри на ден. Диетичните фибри трябва да се въвеждат бавно и постепенно, тъй като по този начин избягваме появата на неблагоприятни ефекти. Много хора със запек, особено тези със съпътстващ синдром на раздразненото черво, съобщават за нежелани ефекти от увеличения прием на диетични фибри като болки в корема, подуване на корема и метеоризъм, поради което се препоръчва внимание и самонаблюдение по отношение на това как тялото ви реагира на добавените фибри при въвеждане или увеличаване на количеството диетични фибри.

Като източник на диетични фибри в борбата срещу запека е препоръчително да консумирате пшенични трици и пълнозърнести храни, хляб и тестени изделия.

Пиене на много течности >

Достатъчното количество вода несъмнено е в основата на нашето здраве и общо добро физическо състояние. Ако имате усещане за запек, уверете се, че пиете достатъчно вода всеки ден, тъй като здравословната и нормално функционираща храносмилателна система също изисква достатъчно количество вода. В своите насоки Европейският орган за безопасност на храните предлага като препоръчително дневно количество вода поне 2 литра за мъжете и поне 1,6 литра за жените.

При лица, които се борят със запека и вече приемат ежедневно количеството вода, предложено от насоките, няма доказателства, че пиенето на допълнително количество вода би облекчило или елиминирало симптомите на запек.

Физическа активност >

Физическата активност като цяло има благоприятен ефект върху намаляването на честотата на храносмилателните симптоми, свързани със запека, и в допълнение показва защитен ефект срещу влошаването на тези симптоми. Увеличаването на физическата активност се приема за добра стъпка за подобряване на запека при възрастните хора, тъй като те се движат само в ограничена степен. От друга страна, доказателствата, които биха подкрепили положителното въздействие на повишената физическа активност върху запека за по-младото население, са доста редки и непоследователни.

Проучванията разкриват, че пробиотиците подобряват времето за преминаване на храната или продуктите от нейното разграждане през червата и имат положителен ефект върху консистенцията на изпражненията, като по този начин подобряват честотата на изхождане.

Пробиотици

Проучванията разкриват, че пробиотиците подобряват времето за преминаване на храната или продуктите от нейното разграждане през червата и имат положителен ефект върху консистенцията на изпражненията, като по този начин подобряват честотата на изхождане. По този начин те показват благоприятно въздействие върху много симптоми на запека.

Някои от симптомите на запек, които пробиотиците облекчават, включват:

 • намалено подуване на корема;
 • значително намалена честота на усещане за непълно изхождане;
 • значително намалена поява на твърди изпражнения.

Според проучвания допълнително предимство на пробиотиците пред конвенционалните лекарства за запек е фактът, че те не причиняват значителни неблагоприятни ефекти.

Лекарства за запек

Ако самолечението на запека не носи желаните резултати, определено препоръчваме консултация с личния ви лекар и обсъждане относно преминаването към лечение с лекарства или друго специализирано лечение.

Процесът на лечение на запека обикновено следва стъпки, при които:

 1. други заболявания и вторични причини за запек са изключени;
 2. на пациента се препоръчва самолечение с корекции на диетата и начина на живот;
 3. въвежда се лечение с осмотични лаксативи (полиетилен гликол или лактулоза) и лекарства, които омекотяват и образуват изпражненията;
 4. въвежда се преход от осмотични към стимулиращи лаксативи, супозитории и/или клизма (бисакодил или натриев пикосулфат);
 5. в краен случай за облекчаване на най-тежкия запек се прилага операция. Разпознатите физически блокажи (тумори) в дебелото черво също се отстраняват хирургично.

Източници: 

 1. Black CJ, Ford AC. Chronic idiopathic constipation in adults: epidemiology, pathophysiology, diagnosis and clinical management. Med J Aust. 2018 Jul 16;209(2):86-91. doi: 10.5694/mja18.00241. PMID: 29996755.
 2. Forootan M, Bagheri N, Darvishi M. Chronic constipation: A review of literature. Medicine (Baltimore). 2018 May;97(20):e10631. doi: 10.1097/MD.0000000000010631. PMID: 29768326; PMCID: PMC5976340.
 3. Tack J, Müller-Lissner S, Stanghellini V, Boeckxstaens G, Kamm MA, Simren M, Galmiche JP, Fried M. Diagnosis and treatment of chronic constipation--a European perspective. Neurogastroenterol Motil. 2011 Aug;23(8):697-710. doi: 10.1111/j.1365-2982.2011.01709.x. Epub 2011 May 24. PMID: 21605282; PMCID: PMC3170709.
 4. Dimidi E, Christodoulides S, Fragkos KC, Scott SM, Whelan K. The effect of probiotics on functional constipation in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2014 Oct;100(4):1075-84. doi: 10.3945/ajcn.114.089151. Epub 2014 Aug 6. PMID: 25099542.
back to top