6 стъпки към здравословното храносмилане

Славка Брајовић Хајденкумер
Тъй като здравословното храносмилане е източник на истинска радост, в шест стъпки ще преминем през прости мерки, които могат да ни спестят много храносмилателни проблеми.
Отървете се от храносмилателните проблеми като диария, газове и стомашни болки.

Всички ние вероятно сме се оказвали в неловка ситуация поради силно стомашно разстройство и сме изпитали колко неприятни могат да бъдат диарията, болезненият запек и постоянната нужда от дефекация.

Този вид смущения най-често са следствие от консумирането на бедна на фибри храна, прекалено нисък прием на течности, заседнал начин на живот, стрес, задържане на екскрементите, нарушен баланс на чревната микрофлора, но също и на някои заболявания.

Ако знаем, че 70 % от клетките на имунната система могат да бъдат открити в червата, не сме далеч от констатацията, че здравословното храносмилане е необходимо за добре реагираща имунна система и следователно за здравето на целия организъм. Окуражаваща новина е, че за регулираното храносмилане и следователно доброто благосъстояние можем сами да направим много и по този начин да си спестим редица неудобства. Нека да видим как!

1. ДА на течностите

Приемът на подходящо количество вода е от решаващо значение за постигане на по-меко и влажно съдържание на червата. Следователно трябва да осигурим на организма си поне два литра течност на ден, най-препоръчителни са вода и чай без захар, които обаче не трябва да се консумират точно по време на хранене, тъй като пиенето по време на хранене забавя храносмилането. И също така — тъй като често не разпознаваме жаждата и я бъркаме с глад, разумно е винаги да имаме със себе си бутилка прясна вода.

2. ДА на плодовете и зеленчуците

„Каквото посееш това ще пожънеш“, казва поговорката. И това на практика е приложимо, когато мислим за здравословно храносмилане. Колкото повече фибри под формата на пресни плодове и зеленчуци, особено кайсии, смокини, ябълки, круши, прясно и кисело зеле, къдраво зеле и зелени листни зеленчуци като цяло, както и семена, и зърнени храни, консумираме, толкова повече стимулираме храносмилането.

Ако се храним умерено и бавно, сдъвкваме добре храната, отделяме необходимото време за хранене и дори се наслаждаваме на храната, ще ускорим значително храносмилането, което започва още в устата.

3. ДА на редовните тренировки

Заседналият начин на живот, неправилното хранене и нездравословната храна са отговорни за много здравословни проблеми, включително лошото храносмилане. Редовните и умерени тренировки стимулират перисталтиката, ускоряват храносмилането и изгарянето на калории и способстват за доброто благополучие и радостта към живота. Затова нека тренираме!

4. ДА на собственото си усещане

Нека се вслушаме в собственото си усещане. Какво намираме за апетитно и какво не, коя храна и по какъв начин сготвените ястия създават усещане за тежест в стомаха, за подуване или ни подтикват да отидем до тоалетната? Много просто — всичко, което не е полезно за храносмилането ни, не е добро за нас.

5. ДА на продуктите с млечнокисели бактерии

Млечнокиселите бактерии създават здравословен баланс между полезните и вредните бактерии в чревната микрофлора, което след това укрепва имунната система, чревната лигавица, разграждането на храната и извличането на хранителни вещества. В същото време млечнокиселите бактерии блокират растежа на вредните бактерии и по този начин предотвратяват храносмилателните проблеми.

Следователно, препоръчва се продуктите с млечнокисели бактерии да присъстват в домашната и пътническа аптечка, тъй като по време на почивките различни, може би дори замърсени, храни и вода водят до нарушаване на баланса на чревната микрофлора. Специалистите препоръчват използването на тези продукти и при прием на антибиотици, които също имат отрицателен ефект върху баланса на чревната микрофлора.

6. НЕ на задържането на екскременти

„Зовът на природата“ се нуждае от бърза реакция, тъй като задържането на екскрементите и отлагането на посещението на тоалетната води до неприятен запек и прави червата мързеливи. Ето защо трябва да отговорим на зова на прир.

back to top