Защо се нуждаем от пробиотици за допълнение към антибиотиците?

Урша Ярк, маг. фарм.
Всяко антибиотично лечение сериозно нарушава баланса между полезни и вредни бактерии в нашите черва, което скоро може да доведе до нови здравословни проблеми. Най-често срещаните странични ефекти от прием на антибиотици са храносмилателните проблеми.
По време на лечението с антибиотици винаги приемайте и пробиотици

Общността на всички микроорганизми в нашите стомаси и черва се нарича чревна микробиота. Микробиотата извършва изключително полезна работа за и вместо нас, тъй като помага за разграждане на консумираната храна, защитава ни от вредни вещества и патогени и насърчава нашите клетки да възстановяват и поддържат здрава чревна стена. Микробиотата също така влияе на развитието и функционирането на имунната система и поради това е от съществена важност за нашето здраве.

Здравата микробиота поддържа добър баланс между добрите и вредните бактерии. Здравата микробиота успешно противодейства на опасни външни фактори, които могат да произтичат от най-различни вредни влияния като небалансирана диета, стрес, инфекции, пътуване или прием на антибиотици.

Когато вредните влияния се увеличат твърде много (напр. антибиотично лечение), стабилността на микробиотата е нарушена и не може бързо да се възстанови до нормалното си състояние без помощ.

При такива случаи е необходима помощ във вид на пробиотици. Пробиотиците помагат за поддържане на баланс и добро храносмилане.

Диария при антибиотично лечение

Най-честите неблагоприятни странични ефекти при прием на антибиотици включват храносмилателни проблеми като диария, подуване, гадене и болки в корема. Антибиотиците не правят разлика между добрите и лошите бактерии, поради което е възможно полезните да бъдат унищожени заедно с вредните бактерии в червата.


Антибиотичната диария може да възникне незабавно след започване на лечението или дори до осем седмици след края на приема на антибиотик. Диарията възниква при всеки трети приемащ антибиотици.

Всяко лечение с антибиотици силно нарушава бактериалния баланс на иначе здравите черва.

Можете да балансирате чревната си микробиота с пробиотични добавки

Пробиотиците са живи микроорганизми, особено млечнокисели бактерии, които, ако бъдат приети в достатъчно количество, работят благоприятно за здравето на приемащия.

Те се откриват във ферментирали хранителни продукти като кефир и кисело мляко, но също така можем да ги закупим като диетични добавки. Най-добре известният и препоръчителен начин на ползване на пробиотици е свързан с храносмилателни проблеми като диарияили синдром на раздразненото черво.

Пробиотичните бактерии в стомашно-чревния тракт се конкурират с вредни бактерии, разграждат хранителни вещества, стимулират стомашно-чревните функции и помагат за засилване на природния имунитет.

Погрешно е да смятаме, че един вид пробиотични бактерии има всички изброени по-горе положителни ефекти, тъй като тези бактерии се различават една от друга. Някои са по-ефективни за отстраняване на вредни бактерии, а други работят по-добре за засилване на стомашно-чревните функции и/или регулацията на имунната система. Пробиотиците могат да оказват ефективна подкрепа на чревната микробиота, но само ако са внимателно избрани, изследвани и изпитани.

Пробиотиците се грижат за регулирано храносмилане

Кои пробиотици да изберем?

До момента са проучени множество пробиотични щамове, но за лечение на храносмилателни проблеми най-често използваме бактерии от родовете Lactobacillus и Bifidobacterium, както и гъбите Saccharomyces boulardii. Всеки щам има свои собствени показатели, поради което ефектът на конкретен пробиотичен щам не може да бъде обобщен за всеки вид пробиотици.

По-конкретно за предотвратяване на диария, произтичаща от ползване на антибиотици, щамът Lactobacillus rhamnosus GG се е утвърдил като най-значим при клиничните изследвания. Едновременният прием на пробиотик с щама Lactobacillus rhamnosus GG заедно с антибиотици намалява риска от диария с над 60%1.

Доказано е, че приемането на пробиотик със щама L. Rhamnosus GG при антибиотично лечение намалява риска от диария с повече от 60%.

 

Viri:

  1. Vanderhoof JA. Lactobacillus GG in the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr. 1999 Nov;135(5):564-8
  2. Floch MH. et al. Recommendations for probiotics use – 2015 update. J Clin Gastroenterol.2015;49:S69-73.
  3. Del Piano M, Carmagnola S, Ballarè M, Sartori M, Orsello M, Balzarini M, Pagliarulo M, Tari R, Anderloni A, Strozzi GP, Mogna L, Sforza F, Capurso L. Is microencapsulation the future of probiotic preparations? The increased efficacy of gastroprotected probiotics. Gut Microbes. 2011;2:120-3
back to top