7 полезни съвета при прием на антибиотици

Урша Ярк, маг. фарм.
Думата антибиотик е с произход от латински език и означава „ срещу живота“” (anti-срещу, противопоставящ се; bios-живот). Антибиотиците се определят като вещество, което възпрепятства размножаването на бактериите или ги унищожава и се използва за лечение на бактериални инфекции.1 Срещу други микроорганизми като вируси и паразити те са напълно неефективни.
Правилно приемане на антибиотици

Срещаме бактерии на всяка крачка, имаме няколко милиона различни видове от тях дори по кожата и в червата си. Повечето от тях не причиняват никакви проблеми; с някои от тях, като бактериите в червата ни, живеем в симбиоза. Други, когато се размножават прекалено много, причиняват бактериална инфекция, която трябва да се лекува с антибиотици.

На 50% от пълнолетните словенци и 70% от децата до 14-годишна възраст веднъж годишно са предписвани антибиотици

Антибиотици винаги се предписват от лекар след извършен преглед. Те трябва да се използват съгласно инструкции, в противен случай антибиотиците няма да бъдат ефективни или ще предизвикат нежелани странични ефекти.

7 полезни съвета при прием на антибиотици

1. Кога и как трябва да приемам антибиотици?

Повечето антибиотици трябва да се приемат по определено време. Ако Вашият лекар Ви е предписал лекарство, което трябва да се взема на всеки осем часа, е важно наистина да го приемате на всеки осем часа, за да бъде ефективно, а не на десет или пет часа. Ако сте пропуснали доза, никога не приемайте двойна доза след това. На децата обикновено се предписват антибиотици под формата на суспензия. В такъв случай е много важно за ефективното лечение шишето да се разклаща преди употреба.

2. Мога ли да приемам антибиотици с храна?

Зависи от антибиотиците. Храната може да увеличи или намали тяхната ефективност.Трябва да следвате инструкциите, които са Ви дадени от Вашия лекар или фармацевт. Антибиотици може да се приемат преди, по време на или след хранене. Инструкцията „на гладно“ означава, че трябва да вземете лекарството най-малко един час преди хранене. Във всеки случай трябва да вземете лекарството с достатъчно количество течност, най-добре с вода.3

3. Има ли нещо, което трябва да избягвам?

При прием на определени антибиотици трябва да избягваме определени храни. Не е препоръчително да се приемат определени антибиотици с продукти, съдържащи калций, магнезий и подобни минерали. Избягвайте мляко и млечни продукти, както и ефервесцентни таблетки с калций и/или магнезий или ги консумирайте най-малко два часа преди или след приема на дозата. Алкохол и грейпфрут може също да засегнат ефективността на антибиотичното лечение. Писмени съвети относно приемането на конкретен антибиотик са предоставени в приложените инструкции, като ще бъдете също така предупредени и от фармацевт.

4. Колко дълго трябва да приемам антибиотици?

Толкова, колкото Ви е предписано от Вашия лекар! Въпреки че след няколко дни може вече да се чувствате по-добре, трябва да се вземе предвидпредписания период на лечение. Ако това не бъде направено, малко количество от бактериите може да оцелеят и да се развие антибиотична резистентност. Ако са Ви останали няколко хапчета или малко количество сироп след края на лечението ги изхвърлете и не ги запазвайте за „тежки дни”.

Съвети при прием на антибиотици

5. Може ли да дам останалите антибиотици на приятел?

Не. Лекар трябва да потвърди бактериална инфекция и да предпише подходящ антибиотик в съответствие с диагнозата. Дори и Вашият приятел да има подобни проблеми, не е задължително да се нуждае от същите антибиотици. Възможно е възникване на алергична реакция или взаимодействие с други лекарства, с което може сериозно да застрашите здравословното състояние на Вашия приятел.

6. Може ли да приемам антибиотиците заедно с другите си лекарства?

Информирайте Вашия лекар и фармацевт относно всички лекарства и хранителни добавки, които приемате ежедневно. Съобразно това Вашият лекар може да избере различен антибиотик и да Ви консултира за подходящ режим на приемане на лекарството.

За намаляване на нежеланите реакции на антибиотиците по време на лечение с антибиотици се препоръчва прием на пробиотици.

7. Как мога да избегна нежелани странични ефекти при прием на антибиотик?

Всяко лекарство, не само антибиотиците, има нежелани странични ефекти, които са основно леки и ще отшумят. Най-често срещаните странични ефекти след употреба на антибиотици са храносмилателни проблеми като гадене и диария. Антибиотиците не правят разлика между добрите и лошите бактерии и поради тази причина биха могли да нарушат стомашно-чревния баланс. За намаляване на страничните ефекти на антибиотиците е препоръчително да се приемат пробиотици по време на лечението. Ефективността на определени щамове като Saccharomyces boulardii и Lactobacillus rhamnosus GG за предотвратяване на диария, дължаща се на антибиотично лечение, е доказана и в клинични проучвания.4,5

back to top