Как да изберем точния пробиотик?

Д-р Тина Ками Троп, педиатричен гастроентеролог
Днешните тенденции диктуват здравословен начин на живот. Почти на всяка крачка ни се предлага продукт, който ще ни помогне да възвърнем или поддържаме здравето си. Наред с другото, съществува цяла гама различни пробиотични продукти.
Кой пробиотик да изберете?

Пробиотиците се добавят към храни, например кисели млека или кисело-млечни напитки, или се предлагат в аптеките като диетични добавки под формата на таблетки и капсули. Всичко това с обещание, че ще бъдем по-здрави или по-бързо ще възвърнем здравето си.

Те съдържат различни пробиотични култури или смеси от няколко бактериални култури. Но как да решим кой пробиотичен продукт е точният за нас? Подходящи ли са всички пробиотици за всеки човек или за всякакви проблеми?

Когато избираме пробиотик, първо трябва да имаме предвид, че не всяка бактерия е пробиотик. Киселото мляко, например, се прави чрез ферментация на прясно мляко с помощта на млечнокисели бактерии, но не всяка млечнокисела бактериална култура е също така и пробиотик.

Какво да търсите при избора на пробиотик?

Съществуват много строги и точно дефинирани правила, въз основа на които можем да твърдим, че дадена бактерия има пробиотични характеристики. Пробиотиците се определят като специфични живи микроорганизми, които, когато се консумират в достатъчно голямо количество, оказват положително влияние върху здравето ни.

Те трябва да се определят с точна маркировка, която отразява специфичните видове и щамове на бактериите в микробиологичната система. Необходимо е да се гарантира безопасността на пробиотика чрез извършване на контрол въз основа на стриктни правила за проверка и редовен мониторинг на безопасността на продукта.

За да бъде един пробиотичен продукт ефективен, необходимо е някои бактерии да оцеляват в червата, както и да се гарантира, че оцеляването на тези бактериите ще е в достатъчна концентрация до срока на годност на продукта. Всяко положително въздействие на пробиотици върху здравето или техния превантивен и здравен ефект върху някои заболявания следва да бъдат потвърдени от съответни научни изследвания.

Най-проученият пробиотичен щам е Lactobacillus rhamnosus GG.

Извършени са редица проучвания относно оказването на положителен ефект върху здравето на определени пробиотични бактерии. От всички пробиотици, подложеният на най-голям брой изследвания пробиотичен щам определено е Lactobacillus rhamnosus GG. Доказана е неговата ефективност при остра диария (при деца съкращава до един ден продължителността на острата диария) и за предотвратяване на храносмилателни проблеми, свързани с прием на антибиотици.

В допълнение към Lactobacillus rhamnosus GG, пробиотичната гъба Saccharomyces boulardii също е силно препоръчвана от специалистите за лечение на остра диария при деца и за предотвратяване на диария, свързана с антибиотично лечение. о е силно препоръчителен за лечение и превенция на атопичен дерматит, причинен от алергия към краве мляко, който може да се приложи и към Bifidobacterium lactis. Съществуват и пробиотици, за които е доказано, че имат положително влияние върху:

  • стимулирането на имунната система
  • поддържащата терапия при улцерозен колит,
  • синдром на раздразненото дебело черво и много други състояния.

Ето защо, преди да решите кой пробиотик да изберете, е добре да знаете какви ефекти върху здравето можете да очаквате от него и след това да се уверете, че сте избрали пробиотик, който е доказал, че е ефективен за вашите проблеми и който можете да вземете в достатъчно количество, за да се гарантира неговата ефикасност.

Ако имате съмнения, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, който ще може да Ви посъветва.

back to top