Защо е важно да се приемат пробиотици по време на бременост?

Бети Кутнар, бакалавър, инженер по хранителни технологии, Сара Страснер, магистър по фармация.
По време на бременност и кърмене е много важно да се консумира разнообразна храна, богата на микроелементи като витамини и минерали, както и полезни млечнокисели бактерии (пробиотици), за които е доказано, че имат благоприятен ефект върху баланса на чревната микрофлора.

Бременността е един от най-красивите и магически периоди в живота. Очакваме с нетърпение нов живот и нови преживявания и в същото време започваме да се притесняваме как да се погрижим най-добре за себе си и за своето дете.

Ние, жените, често се питаме по време на бременност и кърмене как да предотвратим или поне да облекчим различни проблеми, възникващи в този период. Много бременни жени са запознати с храносмилателните проблеми и запека. По-късно, когато бебето стане част от нашия живот, ние се сблъскваме с колики и други храносмилателни проблеми на бебето, вероятно и с алергии. И така, какво можем да направим, за да предотвратим или поне да облекчим тези проблеми?

По време на бременност и кърмене е много важно да се консумира разнообразна храна, богата на микроелементи като витамини и минерали, както и полезни млечнокисели бактерии (пробиотици), за които е доказано, че имат благоприятен ефект върху баланса на чревната микрофлора. Съставът е специфичен за всеки индивид, но научната литература изброява някои щамове млечнокисели бактерии, които имат благоприятен ефект върху чревната функция.1

Последните открития показват, че чревната микрофлора (състояща се от над 1000 вида различни бактерии, дрожди и археи) играе важна роля за поддържането на здравето. Микрофлората в червата също може да бъде повлияна от приема на определени бактерии. Приемът на пробиотици по време на бременност и при кърмачетата е свързан със защитната роля срещу прееклампсия, гестационен диабет, вагинални инфекции и алергични заболявания, но те също имат и благоприятен ефект върху наддаването на тегло при майката и новороденото.2 Приемът на пробиотици също помага за възстановяването на баланса на чревната микрофлора и облекчава различни храносмилателни проблеми.

Приемът на пробиотици също помага за възстановяването на баланса на чревната микрофлора и облекчава различни храносмилателни проблеми.

Гестационен диабет и вагинални инфекции

Проучванията показват, че употребата на пробиотици по време на бременност може да подобри метаболизма на глюкозата и по този начин да намали честотата на гестационния диабет и прееклампсията.5 Гестационният диабет може да представлява повишен риск от развитието на диабет (особено тип 2) дори след бременността и децата на бременните жени с гестационен диабет са по-склонни към затлъстяване и диабет по време на късния пубертет и ранната зряла възраст.6

Пробиотиците също имат благоприятен ефект при поддържането на балансирана вагинална микрофлора. Следователно тяхната употреба може да намали честотата на вагиналните възпаления.5

Алергии при деца

Световната организация по алергии (World Allergy Organization, WAO) препоръчва прием на пробиотици от бременните жени, които са изложени на повишен риск от появата на алергии при своето кърмаче. Деца с повишен риск са тези, при които поне един родител, брат или сестра имат или са имали алергичен ринит, астма, екзема или хранителна алергия.7

Полезната бактерия Lactobacillus rhamnosus GG показа добри резултати при предотвратяването на появата на алергии. Ако майките по време на бременността и децата след раждането са приемали Lactobacillus rhamnosus GG, това е ефективно за предотвратяване на ранна атопична болест при деца с повишен риск от алергии.8

Ако майките по време на бременността и децата след раждането са приемали Lactobacillus rhamnosus GG, това е ефективно за предотвратяване на ранна атопична болест при деца с повишен риск от алергии

Храносмилателни проблеми по време на бременност и при кърмачето

Храносмилателните проблеми са често срещано неудобство, което възниква по време на бременност. Полезната бактерия Lactobacillus rhamnosus GG спомага за балансирането на чревната микрофлора и поради това се препоръчва за поддържане на регулираното храносмилане.

Когато бременността приключи, ние също се сблъскваме с храносмилателни проблеми при нашето кърмаче. Коликите са често срещани и кърмачето реагира, като плаче неутешимо, стиска юмруци и сгъва колене. Дори в тези ситуации полезната бактерия Lactobacillus rhamnosus GG може да ни помогне. Доказано е, че намалява плача при деца с колики с 60 %.9 Продуктът с полезната бактерия Lactobacillus rhamnosus GG в домашната ни аптека също ще ни е от помощ в случаите на диария (при кърмачета или майки) и други храносмилателни проблеми.

Безопасност при използването на пробиотици по време на бременност

Проведени многобройни проучвания показват, че употребата на пробиотици по време на бременност е безопасна. Няма предупреждения за възможен риск при прием на изследвани пробиотици по време на бременност, а също и по време на кърмене, както и няма официална информация за възможни неблагоприятни ефекти при бременни жени и кърмещи майки.3, 4

Важно е само да изберете качествени, изследвани и доказано ефективни пробиотици. Бактерията Lactobacillus rhamnosus GG е една от най-добре проучените бактерии с доказана ефикасност при много показания (може да се намери в продуктите на (WAYA Biotic).

По време на бременност трябва да бъдете в добро настроение  в по-голяма  част от времето, да се отпуснете и да поставите себе си на първо място. За да сведете грижите и проблемите до минимум, помогнете си с пробиотици.

Източници и литература:

  1. Guarner et al. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines: probiotic and prebiotics. February 2017.
  2. Gomez Arango et al. Probiotics and pregnancy. Curr Diab Rep. 2015 Jan;15(1):567.
  3. Luoto et al. Impact of maternal probiotic-supplemented dietary counselling on pregnancy outcome and prenatal and postnatal growth: a double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr. 2010 Jun;103(12):1792-9.
  4. Elias et al. Are probiotics safe for use during pregnancy and lactation? Can Fam Physician. 2011 Mar; 57(3): 299–301.
back to top