Шест разбити мита за диарията

Себастиан Розман, магистър фармацевт
Диарията е по-честа дефекация на по-течни изпражнения. Тя може да бъде остра или хронична. Диарията е неприятен проблем и рядко е обект на открит разговор, така че все още е обвита в много митове, дезинформация и бабини съвети за това как да се справим с нея. Въпреки че по-скоро се шегуваме за сметка на диарията, отколкото да се тревожим за нея, заслужава си да се подчертае, че това е потенциално сериозно здравословно състояние. Ето защо, нека заедно да разбием шест от най-често срещаните митове около лечението на диарията.
Шест разбити мита за диарията

Мит № 1: Диарията не може да се породи само поради стрес.

Факт: Убеждението, че диарията винаги е от инфекциозен (бактериален или вирусен) произход е погрешно. В допълнение към централната нервна система съществува и периферната нервна система, голяма част от която представлява специално преплитане на нерви в стомашно-чревния тракт, известно също като „втори или коремен мозък“. Тези две системи са тясно свързани и разбира се си влияят една на друга. Стресът, определен като остра заплаха за баланса на организма, причинява промени във взаимодействията в тази чревно-мозъчна ос, което може да се изрази в различни храносмилателни проблеми, като често и под формата на диария.

Ето защо не е изненадващо, че когато се сблъскваме със стресови ситуации, често прибягваме до поговорката: „Само при мисълта за това губя целия си апетит!” Свързаната със стреса диария, особено когато се появява през редуващи се интервали със запек или със силна коремна болка, може да е индикация за други, по-сериозни здравословни проблеми, най-често IBS (Irritable Bowel Syndrome, синдром на раздразненото черво) или IBD (Inflammatory Bowel Disease, възпалително заболяване на червата). Ако разпознаете в себе си такъв модел на храносмилателни проблеми породени при стрес, определено е време да се консултирате с Вашия лекар.

Мит № 2: Диарията няма съществен ефект върху функционирането на имунната система.

Факт: Последните проучвания разкриват изключителното значение на червата или здравата чревна микрофлора за поддържането на силен имунен отговор, тъй като почти 80 % от всички клетки на имунната система се намират в нашите черва. В хода на еволюцията имунната ни система еволюира в симбиоза с разнообразна чревна микрофлора. Многобройни полезни микроорганизми са и все още осигуряват молекулярни сигнали, които подпомагат развитието и съзряването на имунните клетки и допринасят за по-прецизно регулиране на имунните реакции в организма.

Появата на диария означава поява на чревна дисбиоза (нарушен баланс между „добри“ и „лоши“ бактерии), което като следствие води до отслабване на имунната ни система и по този начин ни прави по-податливи на инфекциозни заболявания. Именно поради тази силна връзка между здравите черва и имунния отговор е от решаващо значение да се гарантира възстановяването на здрава чревна микрофлора в случай на диария. Препоръчваме използването на WAYA капсули, които съдържат най-интензивно и задълбочено проучената полезна пробиотична бактерия Lactobacillus rhamnosus GG. Като отражение на времето, в което живеем, където ежедневието ни е преплетено с постоянната опасност от потенциална инфекция с нов вирус, поддържането на силен имунен отговор на високо ниво е още по-важно.

Последните проучвания разкриват изключителното значение на червата или здравата чревна микрофлора за поддържането на силен имунен отговор, тъй като почти 80 % от всички клетки на имунната система се намират в нашите черва.

Мит № 3: Диария на „туриста” не съществува или се появява много рядко.

Факт: Острата диария на „туриста" е най-често срещаното заболяване, засягащо пътуващите до развиващите се страни, където на хигиена не е на необходимото нови (по-големи части от Африка, Южна и Източна Азия и Южна Америка). Стратегията за предотвратяване на диарията на „туриста“ чрез избягване на „рисковата“ местна храна често е неуспешна, тъй като да се насладят на добра, интересна и разнообразна местна кухня е едно от основните желания на пътуващите. Поради тази причина е препоръчително да опаковате комплект за симптоматично лечение на диария, който да носите със себе си при пътувания до по-слабо развити части на света. Пример за това какво трябва да включва комплектът:

 • соли за орална рехидратация;
 • продукти, които намаляват подвижността на червата (потърсете съвет от фармацевт);
 • подходящ пробиотик, с който терапията започва една седмица преди планираното пътуване.

Мит № 4: От всички лекарства само антибиотиците причиняват диария.

Факт: Освен вредните бактерии, антибиотиците унищожават и добрите бактерии на нашата чревната микрофлора и по този начин променят нейния състав. Този научно доказан факт е най-добре известен сред хората. Ние обаче сме по-малко информирани за всички останали групи лекарства, които могат да причинят диария. Всъщност диарията е относително често срещана нежелана реакция, която представлява около 7 % от всички неблагоприятни ефекти на лекарствата. Други често срещани групи лекарства, които причиняват диария, включват:

 • лаксативи;
 • антиациди (лекарства за неутрализиране на стомашната киселина), които съдържат магнезий;
 • нестероидни противовъзпалителни лекарства (напр. ибупрофен);
 • лекарства, които влияят върху функционирането на сърдечносъдовата система;
 • антидепресанти;
 • някои антинеопластични средства (противоракови лекарства).

Ако след започване на лечение с ново лекарство или промяна на доза от известно лекарство получите диария, е препоръчително да се консултирате с Вашия лекар.

Освен вредните бактерии, антибиотиците унищожават и добрите бактерии на нашата чревната микрофлора и по този начин променят нейния състав.

Мит № 5: Гладуването или значително намаленият прием на храна помага за най-бързото спиране на диарията, защото това позволява на храносмилателния тракт да си почине и да се регенерира.

Факт: За съжаление такъв подход на самолечение на диарията все още е широко разпространена практика, въпреки проучванията, които показват, че гладуването води до забавена регенерация на червата, намалена храносмилателна активност и поява на потенциално недохранване. Дори и да не е в пълна степен, по време на диария все още се извършва абсорбция на хранителни вещества, така че трябва да сме сигурни, че няма да променим значително количеството и разнообразието на храната.

Насоките съветват за промяна в интервала и количеството на отделните хранения. Препоръчва се да се храните шест пъти на ден, тъй като раздразнените черва понасят такъв начин на хранене по-лесно от по-рядкото, но по-обилно хранене. Във всеки случай е необходимо да се осигури адекватна хидратация с достатъчен прием на вода и заместване на изгубените електролити, за предпочитане чрез соли за орална рехидратация.

Мит № 6: По време на диария се препоръчва хранителен режим, състоящ се изключително от банани, ориз, ябълково пюре и препечена филийка или сухар.

Факт: Описаният по-горе хранителен режим BRAT (Banana, Rice, Applesauce, Toast; банан, ориз, ябълка, препечена филийка), който несъмнено е част от много „съвети на баба срещу диария“, вече не се препоръчва от професионалната общественост. Доказано е, че някои елементи на такъв хранителен режим, особено бананите с тяхното съдържание на пектин (полизахарид, полезен за храносмилателния тракт) и калий (подобрява абсорбцията на вода и електролити), имат благоприятен ефект върху червата.

Докато хранителният режим BRAT наистина успокоява стомаха в началото и намалява диарията, такъв ограничителен подход към храненето по време на диария не осигурява на тялото достатъчно макронутриенти (протеини и мазнини) и микроелементи (витамини и минерали), които са жизненоважни за нормалната функция на тялото и ключови в процеса на възстановяване след диария. Поради това последните насоки препоръчват възможно най-скоро преминаване към здравословно, балансирано и разнообразно хранене и избягване на различни дразнещи групи хранителни вещества (пикантни, пържени и сладки храни, изкуствени подсладители, храни с високо съдържание на фибри).

Диарията често може да премине от само себе си, но посещението при лекаря е препоръчително когато:

 • диарията се повтаря;
 • вашето състояние не се подобрява в рамките на 48 часа;
 • диарията е кървава;
 • диарията съдържа слуз;
 • в допълнение към диарията, присъстват и по-силни коремни болки.

Източници:

 1. Sullivan PB. Nutritional management of acute diarrhea. Nutrition. 1998 Oct;14(10):758-62. doi: 10.1016/s0899-9007(98)00078-1. PMID: 9785356.
 2. World Health Organization. (‎2005)‎. The treatment of diarrhoea : a manual for physicians and other senior health workers, 4th rev. World Health Organization.
 3. https://www.healthline.com/health/brat-diet#effectiveness (Dostopano 29.01.2020)
 4. Abraham B, Sellin JH. Drug-induced diarrhea. Curr Gastroenterol Rep. 2007 Oct;9(5):365-72. doi: 10.1007/s11894-007-0044-x. PMID: 17991336.
 5. Steffen R, Hill DR, DuPont HL. Traveler's diarrhea: a clinical review. JAMA. 2015 Jan 6;313(1):71-80. doi: 10.1001/jama.2014.17006. PMID: 25562268.
 6. Konturek PC, Brzozowski T, Konturek SJ. Stress and the gut: pathophysiology, clinical consequences, diagnostic approach and treatment options. J Physiol Pharmacol. 2011 Dec;62(6):591-9. PMID: 22314561.
 7. Shi N, Li N, Duan X, Niu H. Interaction between the gut microbiome and mucosal immune system. Mil Med Res. 2017;4:14. Published 2017 Apr 27. doi:10.1186/s40779-017-0122-9
 8. https://neurohacker.com/how-the-gut-microbiota-influences-our-immune-system (Dostopano 30.01.2020)
back to top