Без повече стомашно разстройство по време на почивка!

Нина Фридрих, магистър фармацевт
Презареждане, почивка, откриване на нови места и предприемане на нови начинания... Всичко това е част от летния отпуск, очаквано с нетърпение бягство от ежедневието. Когато пътуваме, освен багажа си, носим до 10 милиарда микроорганизми, които обитават червата ни и предпазват чревната микробиота, която е първа линия на защита срещу различни бактерии и вируси. В много случаи пътуването нарушава домашната рутина, често водейки до диария или запек.
Храносмилателните проблеми са по-чести по време на почивка. Избягвайте ги!

Как да осигурите здравословно хранене, докато сте на почивка?

1. Хидратация — пийте достатъчно вода през целия ден

Средно хората притежават 2,6 милиона потни жлези. Тези жлези се активират, когато мозъкът установи, че нашето тяло трябва да се охлади. Чрез отделяне на пот от кожата, ние губим вода и електролити („соли“ като натрий, хлорид и калий).

Продължителното излагане на топлина, ниското ниво на влага в кабините на самолетите, прекомерният прием на алкохол и хранителните отравяния — всичко това може да доведе до дехидратация. На места, където не можем да сме сигурни, че питейната вода е безопасна, пийте бутилирана вода. Можете да приготвите питейна вода, като я оставите да кипне за най-малко една минута.

2. Спазвайте следното правило:„Вари, печи, бели или остави!“

Можете значително да намалите риска от „диария на пътниците“, като консумирате прясно приготвена, топлинно обработена храна и обелени плодове и зеленчуци.

3. Хигиена на ръцете

Изключително важно е да измивате добре ръцете си със сапун. Когато няма налична чиста вода, използвайте дезинфекциращи разтвори или кърпички.

4. Физическо натоварване

Трябва да отделите време за себе си и за почивка, но тялото Ви също така се нуждае от физическо натоварване. С малко находчивост можете да откриете забавни начини да направите голяма услуга на тялото си:

  • разходка пеша или с велосипед, събуждане на тялото и ума с йога на плажа,
  • слушане на шума на вълните и пеенето на птиците, и да направите малко водни упражнения,
  • Освен че е здравословно упражнение за тонизиране на мускулите, плуването има и много други благоприятни ефекти върху ума Ви, тъй като осигурява релаксация поради специални движения и дихателна техника.

5. Запек?

Промяната в ежедневните дейности и хранителния режим води до дисбаланс в организма, така че не е изненадващо да получим запек, докато сме на почивка. Трябва да осигурим достатъчен прием на течности. Препоръчително е също така да се пие вода, обогатена с магнезий, която има леко слабително действие.

6. Диария?

Оралната рехидратация е от съществено значение за предотвратяване на дехидратацията. За постигането на тази цел се препоръчва в комплекта за първа помощ да се сложат рехидратиращи соли. Можете да приготвите рехидратираща течност като смесите четири чаени лъжички захар, половин чаена лъжичка сол и прясно изцеден сок от един портокал в литър бутилирана или преварена вода.

Правилните пробиотици могат да се грижат за регулираното храносмилане по време на почивка.

7. Приемане на млечнокисели бактерии

Млечнокиселите бактерии са живи организми, които оказват положителен ефект върху нашето чревно здраве и спомагат за облекчаване на храносмилането (газове, диария, запек...). Препоръчва се приемането на млечнокисели бактерии да започне (най-малко една седмица) преди отпътуването, за да се установи баланс на чревната микробиота. Най-широко изследваните млечнокисели бактерии са Lactobacillus rhamnosus GG, които са бактерии, съдържащи се в продуктите на WAYA Biotic.

back to top