Здравословно хранене по време на пандемията на COVID-19

Несигурността, която може да Ви е обзела поради пандемията на новата вирусна инфекция COVID-19, може да се преодолее като вземете нещата в свои ръце. Промяната в работата и начина на живот като цяло е свързана с много предизвикателства, но има и редица предимства. Вероятно отделяте по-малко време за работа, пътешествия и други дейности и прекарвате повече време у дома. Така „печелите“ време, за да вземете решение за здравословен начин на живот и полагане на грижи за укрепване на Вашата имунна система с помощта на подходяща физическа активност, пиене на достатъчно течности и здравословно хранене.
Здравословно хранене и храносмилане по време на вирусни инфекции

Нека се фокусираме върху следния въпрос: Как да си подсигурите здравословна храна? Прочетете 5-те съвета, които сме подготвили за Вас, запретнете ръкави и се хващайте на работа. 

1.    Планирайте менюто си 

Много хора започват да мислят за храна само когато стомахът им започне да къркори. И Вие ли сте от този тип хора? Следователно знаете, че това е времето, когато опустошавате хладилника и ядете нездравословна храна. Затова Ви съветваме да подготвяте месечно меню за 3—5 хранения на ден за Вас и Вашето семейство. Идеи за здравословни ястия ще намерите в готварските книги и блоговете. Не се притеснявайте, има много идеи и за начинаещи готвачи!

След това можете да превърнете менюто в списък за пазаруване според броя на хората в домакинството Ви. Проверете кои от храните в списъка вече имате у дома и от кои се нуждаете, след това вземете списъка и пазарувайте в магазините за хранителни стоки. Можете също да поръчате онлайн доставка на храна до дома Ви и по този начин да избегнете риска от заразяване с COVID-19, като същевременно спестявате и пари, тъй като ще избегнете купуването на ненужни продукти, които привличат вниманието Ви в магазините за хранителни стоки.

2.    Спазвайте принципите на здравословния начин на хранене

Половината от всякo Ваше здравословно основно хранене трябва да се състои от зеленчуци, четвърт — от протеини и четвърт — от въглехидрати. Добавете салата и чаша вода и здравословното хранене е налице!

Принципи на здравословното хранене:

  • Избирайте богати на хранителни вещества основни храни като сезонни пресни плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести продукти.
  • От въглехидратните храни избирайте пълнозърнести продукти като зърнени храни, овесена каша и пълнозърнест хляб и паста.
  • Съдържащите протеин храни, които трябва да присъстват в менюто Ви всеки ден, са извара, яйца и бобови растения. Препоръчваме да ядете риба 1—2 пъти седмично и да се приучите да ядете месо най-много четири пъти седмично.
  • От мазнините избирайте здравословни растителни масла, а не животински мазнини. 
  • Откажете се от мазните бързи закуски и предварително приготвената храна.

Понастоящем няма доказателства, че новият коронавирус може да се предава с храна.

3.    Намалете шанса от заразяване с COVID-19 чрез храната

Засега няма доказателства, че новият коронавирус може да се предава с храна, което означава, че вирусът не се възпроизвежда върху или в храната. Съществува обаче теоретична вероятност, че дадено болно лице чрез кихане, кашляне или докосване със замърсени ръце в магазин за хранителни стоки може да предаде вируса върху опаковките на храните и след това вирусът да се предаде на купувача чрез контакт на лигавицата със замърсен продукт.

Този вид предаване може да се избегне чрез:

  • Грижливо и правилно миене на ръцете; 
  • Възможно най-малко докосване на продуктите;
  • Грижливо измиване на пресните плодове и зеленчуци под течаща вода;
  • Термична обработка на храната, тъй като коронавирусът е чувствителен към високи температури;
  • Правилно съхраняване на храните. 

4.    Избирайте храни с местно производство

Консумирането на храни, които се произведени от местни растениевъди, преработватели и животновъди, носи много предимства. Освен че имат по-високо хранително качество, отколкото храните, които се доставят отдалече, като купувате храни с местно производство Вие също така допринасяте за опазването на околната среда и по-голяма продоволствена независимост, предоставяйки същевременно бизнес възможности на местните растениевъди и животновъди.

Балансираната чревна микрофлора е важна за наличието на силна имунна система, тъй като 70 % от клетките на имунната система се намират в червата.

5.    Включете в храненето хранителни добавки, от които организмът Ви се нуждае

Ако се храните разнообразно, като правило няма нужда от хранителни добавки. Въпреки това препоръчваме да приемате пробиотици, които гарантират регулиране на храносмилането и балансирана чревна микрофлора. Последното е много важно за наличието на силна имунна система, тъй като 70 % от клетките на имунната система се намират в червата. Бъдете здрави!

Източник: 

back to top