Бактериите, които предизвикват инфекциозна диария

Доц. д-р- Матея Логар, д-р мед.
Високата температура спомага за по-бързото размножаване на бактериите, които предизвикват диария, затова по време на топлите месеци случаите на диария са по-чести.
Инфекциозната диария се причинява от салмонела, кампилобактер и Ешерихия коли

С настъпването на пролетта и по-дългите дни се променя и начинът, по който прекарваме свободното си време. Повече време прекарваме сред природата, по-често решаваме да хапнем навън. Сезонът на пикниците наред с всичко хубаво обаче носи и рискове и опасности.

Месото, което приготвяме, е често термично по-слабо обработено, съхраняваме храна извън хладилника, което улеснява развитието на бактерии, предизвикващи инфекциозна диария. Повече от 90 % от острите диарии(неразположението е с продължителност по-малко от две седмици) са на инфекциозна база, което означава, че се инфектираме с бактериите, които ни заобикалят.

Трите най-чести бактериални причинители на диария в Словения са салмонела, кампилобактер и Escherichia coli.

Къде се крие салмонелата

За появата на болестни състояния при инфектирането със салмонела трябва да се приемат относително голямо количество бактерии, затова при повечето случаи на салмонела се инфектираме с консумацията на заразена храна. Пилетата отделят салмонела чрез изпражненията си, затова салмонелата е често срещана по черупките на яйцата. Салмонела може да се открие и в жълтъка и белтъка.

Доказано е, че със салмонела са заразени 50-60 % от пилешкото месо. Можем да се заразим и чрез прием на сурови яйца или продукти, в които има сурови яйца (майонеза, яйчни кремове, пудинги, сладоледи) и с недостатъчна топлинна обработка на пилешкото месо.

Салмонелата може да бъде пренесена от работните повърхности, на които сме обработвали пилешкото месо, върху плодове и зеленчуци, които слагаме на същите повърхности по-късно. Салмонелата може да бъде пренесена върху плодове и зеленчуци чрез тор, която е замърсена с човешки или животински екскременти, съдържащи салмонела.

Салмонелата може да се предава и чрез домашни любимци - костенурки, игуани, гризачи и птички, с които се обграждат предимно малките деца, които са в постоянен контакт с домашните любимци. Огнища на инфекциите със салмонела често се появяват при смесване на канализация във водопроводната система.

Кампилобактер е другият най-чест причинител на инфекциозни диарии в Словения

Според епидемиологичните характеристики инфекциите с кампилобактер доста наподобяват салмонелозните и също така спадат към зоонозите, което означава, че се пренасят чрез животни. През последните няколко години в Словения инфекциите с кампилобактер по честота са на второ място по бактериална причинност на инфекциозната диария, първа е салмонелата.

Инфекциите със салмонела и кампилобактер са по-чести в летните месеци, когато по-високите температури спомагат за бързото им размножаване.

Escherichia coli- широко разпространената бактерия

Комплексът Escherichia coli е широко разпространен в целия свят. Най-често с него се инфектираме при прием на инфектирани продукти и вода. Възможен е и непосредствен пренос от човек на човек. Преносители могат да бъдат и мухите, както и други насекоми.

При диария е важно да се приема достатъчно количество течности

Какви мерки трябва да бъдат предприети при инфекциозна диария

Острата инфекциозна диария по правило минава от 3 до 7 дни без специално лечение. Важно е да се погрижим за достатъчния прием на течности, за да не се стигне до дехидратация. Тя е значително по-честа при кърмачетата и малките деца, по-възрастните хора и тези, които имат влошено здравословно състояние. По време на острата диария се препоръчва приемането на лека храна.

Не се препоръчва мляко освен при кърменето. Болните трябва да приемат храна, съдържаща достатъчно калории, но същевременно да не ускорява метаболизма и да не е тежка за храносмилателната система. Препоръчителни са варените продукти, съдържащи нишесте (картофи и тестени изделия) и житните (ориз, пшеница, овес). Подходящи са и варените зеленчуци, зеленчуковите супи, бананите, йогурт, обикновени бисквити и др.

В задълбочено изследване, което установява влиянието на пробиотиците на протичането на острата диария, се установява, че пробиотиците съществено съкращават продължителността на диарията и намаляват броя на изхожданията. Пробиотиците са доказани като безопасни и не се свързват с изразени нежелани ефекти.

При поява на остра диария се препоръчва прием на доказано ефективни пробиотици, които намаляват продължителността и интензивността на симптомите.

Най-доброто средство е превенцията

Диарията може да бъде избегната чрез спазване на правила за приготвяне на храна и съответното съхранение на сурови продукти и на вече приготвената храна. Важни са редовното и внимателно миене на ръцете и грижата за използването на чиста питейна вода.

back to top