Защо регулираната функция на червата е важна?

Špela Vidmar, MSc Pharm
Всички знаем израза: „Любовта минава през стомаха“. Замисляли ли сте се защо? Наистина ли червата оказват толкова голямо влияние върху нашето благосъстояние и емоции? И какво се случва, когато червата решат да стачкуват?

Всеки от нас е домакин на 100 трилиона бактерии в червата си, които са от съществено значение за здравето на червата.1 Тези симбиотични бактерии са наши приятели и ни помагат с метаболизма, тъй като играят роля в разграждането на сложни вещества (неразградими полизахариди), които консумираме.2

Наличието на бактерии също е от голямо значение за функционирането на имунната система, метаболизма на хранителните вещества и последващото отделяне на изпражненията при хората. Наскоро беше изследвано, че бактериите в нашите черва също влияят върху функционирането на централната нервна система.1

Микробиота

Съвкупността от всички бактерии в нашите черва се нарича микробиота. Тъй като влияе върху много процеси в нашето тяло, състоянието на микробиотата е добър индикатор за рисковете от заболявания, които възникват при индивида.

Чревната микробиота също участва в3:

 • Хранителен метаболизъм;
 • Метаболизъм на чужди за организма вещества (ксенобиотици) и лекарства;
 • Защита от микроби;
 • Реакции, които спомагат за намаляване на вредата от определени лекарства;
 • Регулиране на имунната система (имуномодулация);
 • Целостта на чревната бариера и структурата на храносмилателната система.

Интересен факт е, че способността на чревния микробиом да метаболизира ксенобиотици и лекарства е установена за първи път преди повече от 40 години. Метаболизмът на лекарствата с помощта на чревната микробиота също е от съществено значение за активирането на определени пролекарства – лекарства, които стават активни само когато се метаболизират в тялото.4

Можем също да наблюдаваме, че някои основни характеристики на развитието и функциите на имунната система на бозайниците зависят от взаимодействията с бактериите, т.е. нашата микробиота.

Червата и развитието на заболявания

Храносмилателният тракт е основното място между нашата имунна система и микроорганизмите, както полезни (тези, които ни помагат), така и вредни (тези, които причиняват заболявания).

Констатациите от клиничните проучвания показват, че стресът има голямо въздействие върху чревната микробиота и че двупосочната комуникация между микробиотата и централната нервна система влияе върху реакцията ни на стрес.1

Много проучвания показват, че микробиотата също влияе на нашето поведение и че имунните проблеми, които засягат тревожността и депресивното поведение, са свързани с промените в микробиотата.1

Промените в развитието или състава на микробиотата могат да нарушат взаимната връзка между микробиотата и човешката имунна система, което може да доведе до променен имунен отговор, който е в основата на различни възпалителни реакции и заболявания (алергии, непоносимости, чревно-възпалителни заболявания).2

Развитие на червата при кърмачета

Чревната микробиота на кърмачетата е особено чувствителна. През първите дни до седмици от живота тя е променлива и се изгражда постепенно. Първите години от живота също са време на развитие на имунната система.2

Тъй като знаем, че микробиотата значително влияе върху имунната система, отклоненията от нормалното развитие на микробиотата могат да променят резултата от имунното развитие и потенциално да изложат бебетата и по-късно възрастните на различни възпалителни заболявания.2 Промените в микробиотата на бебетата могат да имат голямо значение въздействие върху здравето на бъдещите поколения, така че може да сте в състояние да им помогнете, като използвате добри бактерии, които имат благоприятен ефект върху микробиотата.

 

Какво се случва, когато червата решат да стачкуват?

Доказано е, че здравите индивиди и хората със запек имат различен състав на чревната микробиота. Промените в чревната микробиота могат да допринесат за запек и свързаните с него симптоми.5

Ето защо е много важно нашата чревна микробиота да е в отлично състояние и да се грижим правилно за нея.

Чревната микробиота на кърмачетата е особено чувствителна. През първите дни до седмици от живота тя е променлива и се изгражда постепенно.

Какво можем да направим, за да предотвратим или облекчим запека?6

1. Увеличете приема на течности
Недостатъчният прием на течности може да причини или да влоши запека.

2. Увеличете приема на диетични фибри
Добавянето на диетични фибри увеличава теглото на изпражненията и увеличава скоростта на преминаване през червата. Важно е постепенно да увеличавате приема на диетични фибри, за да избегнете подуване, което бързото увеличаване на приема може да причини.

3. Редовни упражнения
Упражненията стимулират дейността на мускулите в червата и улесняват дефекацията.

4. Придържане към график за дефекация
Опитайте се да се изхождате поне веднъж на ден, 30 минути след хранене и напъването не трябва да продължава повече от 5 минути. Бъдете спокойни и не бързайте, когато се опитвате да се изхождате. 

5. Използвайте лаксативи
Има няколко вида лаксативи. Всеки от тях работи малко по-различно, за да улесни дефекацията. Прочетете повече за лаксативите тук.

 

За облекчаване на проблеми, причинени от запек, препоръчваме използването на осмотичен лаксатив WAYA Lax Junior, който съдържа macrogol 4000.

Продуктът облекчава проблеми със запек като:

 • Хроничен запек;
 • Състояние на упорит запек с натрупване на изпражнения в ректума и/или дебелото черво (фекалома);
 • Запек с епизодични или хронични колики.

С отличния си вкус на праскова и активната съставка macrogol 4000 WAYA Lax Junior е отличен избор в помощ на деца от 6 месеца и възрастни, тъй като действа по няколко начина:

 • Нежно облекчава запека;
 • Омекотява изпражненията;
 • Регулира работата на червата.


Така ще осигурите на себе си и на вашите малчугани нежна подкрепа при неприятни проблеми.
Нежно и ефективно облекчава запека.

   

  Източници:

  1. Foster et al. Gut-brain axis: how the microbiome influences anxiety and depression. Trends Neurosci. 2013 May;36(5):305-12.
  2. Round et al. The gut microbiota shapes intestinal immune responses during health and disease. Nat Rev Immunol. 2009 May;9(5):313-23. 
  3. Jandhyala et al. Role of the normal gut microbiota. World J Gastroenterol. 2015 Aug 7;21(29):8787-803.
  4. Wilson et al. Gut microbiome interactions with drug metabolism, efficacy, and toxicity. Transl Res. 2017 Jan;179:204-22.
  5. Zhao et al. Intestinal microbiota and chronic constipation. Springerplus. 2016 Jul 19;5(1):1130.
  6. Rao. Constipation: evaluation and treatment. Gastroenterol Clin North Am. 2003 Jun;32(2):659-83.
  back to top