От пелени до тоалетна – Първите стъпки за отбиване от пелени

"Мамо, татко... Готов съм!" Успешното отвикване от пелени е една от най-известните и очаквани повратни точки в детството, както за детето, така и за родителите. Тази голяма промяна обаче може да причини много стрес и притеснения на цялото семейство. Затова се подгответе правилно за нея, следвайте нашите съвети и най-вече не започвайте да отбивате твърде бързо.

Родители, знаете ли вече ритъма на дефекация на вашето бебе?

Ако отговорът е да, тогава отбиването ще бъде много по-лесно, защото вече знаете кога през деня да очаквате следващия пълен памперс или гърне! 

Родители, преди всичко трябва да сте подготвени, че отбиването ще отнеме повече време. Вашето малко дете също може все още да не е физически или емоционално готово за промяната, въпреки че неговите връстници са били успешно отбити от пелени.  

WAYA съвет – подходящо време за отбиване е лятото!

Кога да започнем да отучваме от памперса?

За съжаление нямаме ясен отговор на този въпрос. Децата се развиват по различен начин и имат различни нужди.  
Повечето деца са готови да се отучат от пелени на възраст между 18 и 36 месеца. 

Нови изследвания дори установиха, че няма предимства от отбиването преди 27 месеца. Преди всичко повечето двигателни умения, необходими за успешното отбиване от пелени, се развиват след 24-месечна възраст.

Така че не бързайте и не очаквайте твърде много твърде скоро. Децата ще ви кажат кога са готови, само ако знаете как да разпознавате знаците им. Тогава отбиването ще бъде по-бързо и лесно!

Сигнали, че детето вероятно е готово за отбиване от пелените:   

 • Искат да носят бельо за "големи деца".
 • Те имитират поведението на своите родители или по-големи братя и сестри.
 • Могат сами да се обличат и събличат (най-често около 30 месечна възраст).
 • Могат да ходят сами до тоалетната (най-често около 15-месечна възраст).
 • Могат да покажат с думи, мимики или поведение, че трябва да отидат до тоалетна (гримасничене, сумтене, приклякване, държане на пелената, кръстосване на крака – предимно между 26 и 29 месеца).
 • Можете да предвидите кога детето ще трябва да отиде до тоалетна, а детето може да сдържа тази нужда цяла нощ.
 • Те показват, че се чувстват неудобно в мръсната пелена и ви молят да я смените.
 • Проявяват интерес към ползване на тоалетна и контролиране на дефекацията (най-често между 24 и 26 месеца).
 • Пелената остава суха поне 2 часа или по време на сън – особено важна е сухата пелена след следобеден сън (най-често между 24 и 26 месеца).
 • Малкото дете е възприемчиво да следва инструкции в една или две стъпки.

Повечето деца са готови да се отучат от пелени на възраст между 18 и 36 месеца.

Как става отучването от пелени?

Вие сте преценили, че вашето малко дете вече е емоционално, психически и физически готово да се отбие от пелени и да започне да се приучава към гърне или тоалетна. Сега трябва да сте сигурни, че обучението е и време, когато няма големи промени, които се случват във вашето семейство. По този начин детето няма да бъде подложено на стрес и цялото семейство може да се фокусира върху този голям преломен момент през цялото време.

 

Първи стъпки към отучване от памперс: 

Бавно изградете интерес към гърнето или тоалетната: оставете детето да избере гърнето в магазина и го поставете в стаята на детето, за да може да го опознае по-добре. Четете заедно книги за отбиване от пелени или коментирайте колко е мокра пелената, докато сменяте детето, за да могат сами да разпознаят мократа пелена.

Бъдете пример: отделете време и позволете на детето си да ви придружи до тоалетната. Покажете им как изглежда тоалетната рутина – събличане, използване на тоалетна, пускане на водата в тоалетната, миене на ръцете. По-големи братя и сестри или играчки също могат да ви помогнат с това.

Адаптирайте дома си: препоръчваме ви да махнете килимите и възглавниците по време на отвикването от пелени, особено в стаите, където детето остава по-често. Детето трябва да играе на места, където изпражненията или урината се почистват лесно.
Ако се случи инцидент по време на отбиване, не наказвайте и не порицавайте детето.  

Погрижете се за правилното хранене: редовната и безболезнена дефекация е от съществено значение за успешното отвикване от пелени, затова осигурете достатъчен прием на течности и храни, които предпазват от запек (плодове, зеленчуци, храни с много фибри).

Обличайте детето в широки и практични дрехи: важно е да го обличате в дрехи, които могат да се събличат бързо през периода на отбиване – без ципове, панделки или ленти. Затова е препоръчително отбиването да става през летните месеци, когато детето е най-малко облечено и може бързо да се съблече, когато почувства нужда да отиде до тоалетна

  Съвет на WAYA – голямото количество (чисти) гащи също е важно по време на отбиването.

  Следващата стъпка е да изберете подходящ метод. Има няколко метода за отвикване на децата от пелени – от различни методи, които се фокусират върху детето, през бързи и „ефективни“ методи, които действат за няколко часа или дни, до методи, с които трябва да започнете още когато бебето се роди.

  Прочетете също нашата статия за спокойния метод за отвикване от пелени и предизвикателствата, които може да доведе до приучването към тоалетна.

   

  Източници: 

  1. Kimball. The Perils and Pitfalls of Potty Training. Pediatr Ann. 2016 Jun 1;45(6):e199-201.
  2. Choby BA, George S. Toilet training. Am Fam Physician. 2008 Nov 1;78(9):1059-64.
  3. Baird et al. Toilet Training: Common Questions and Answers. Am Fam Physician. 2019 Oct 15;100(8):468-74.
  4. https://nijz.si/wp-content/uploads/2022/07/predsolski_otroci_-_prirocnik_za_izvajalce_vzgoje_za_zdravje.pdf
  back to top