Използване на антибиотици при възрастни - антибиотици, диета и възстановяване

Тена Нисетео, дипл. инж. хран. техн.
Антибиотиците са лекарства, които осигуряват силна защита срещу вредните бактерии. Известно е, че антибиотичното лечение не помага при вирусни инфекции, но съвременното антибиотично лечение е силно усъвършенствано за бактериални инфекции. Антибиотиците се използват целенасочено, а лечението е много ефективно и отнема все по-малко време.
Антибиотици, хранене и диария

Как можем да помогнем на организма си в борбата с инфекциите?

Въпросът е какво можем да направим за себе си и как можем да помогнем на организма да се бори с инфекциите?Когато тялото е атакувано от бактерии, възниква възпаление, т.е.възпалителен процес, който е имунният отговор на тялото. В този момент можем значително да помогнем на организма в борбата срещу вредните организми, като подберем правилните храни. .

Гаденето, повръщането, диарията и болката често водят до загуба на апетит и много лоша диета, която след това включва предимно хляб или сухар, сухи закуски и бисквити, както и сладки чайове, така че тялото не получава необходимите хранителни вещества и допълнително се изтощава. В допълнение, сладките чайове могат да влошат диарията, причинена от инфекция и / или антибиотично лечение.

Важност на храненето

Антиоксидантите от храната значително намаляват оксидативния стрес, причинен от инфекцията, и насърчават производството на IgA антитела, които представляват имунния отговор на инфекцията. Проантоцианидини, полифеноли и някои микроелементи, като витамин С, витамин Е, витамин В и цинк и магнезий, запазват и подпомагат регенерацията на тъканите, увредени от инфекции и антибиотици.

Източникът на тези хранителни вещества е предимно плодове, особено плодове като къпини, малини, боровинки, касис и арония, както и зелени листни зеленчуци като маруля, спанак, швейцарска манголд и зеле. Тези храни могат да се комбинират и в смутита, които могат да се пият през деня - те няма да натоварят храносмилателната система и ще дадат на тялото голямо количество хранителни вещества, фитонутриенти и фибри.

 Антиоксидантите от храната значително намаляват оксидативния стрес, причинен от инфекцията, и насърчават производството на IgA антитела, които представляват имунния отговор на инфекцията. 

Антибиотици и странични ефекти

За съжаление антибиотиците, въпреки че лекуват и спасяват животи, имат някои странични ефекти. Един от най-известните е диарията. Диарията възниква поради ефекта на антибиотиците върху някои полезни чревни бактерии, които присъстват естествено в стомашно-чревния тракт. При унищожаването на вредните бактерии антибиотикът много често унищожава и полезните, причинявайки дисбиоза. В този случай добавката на добри млечнокисели бактерии помага най-много.

Един от най-изследваните и ефективни щамове е Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) с препоръчителна доза от 9-10 милиарда CFU (бактериални клетки). Препоръчва се прием на добри млечнокисели бактерии преди, по време и след антибиотично лечение, тъй като по този начин минимизираме отрицателния ефект на антибиотика върху чревната микрофлора, а страничните ефекти са по-леки и траят по-малко време.

Добавянето на добри млечнокисели бактерии е важно не само за възстановяване на баланса в стомашно-чревния тракт. Известно е, че добрите млечнокисели бактерии имат силен имуномодулиращ ефект, който се разпознава на нивото на чревната лигавица, където те предотвратяват свързването и растежа на вредни бактерии, както и на нивото на целия организъм, тъй като увеличават имунната реакция на организма.

Препоръчително е да се вземата пробиотици преди и по време на антибиотичното лечение, както и след него.

Хранителни насоки при възникване на инфекции

Най-новите диетични насоки в случай на инфекции насърчават прилагането на балансирана и разнообразна диета, доколкото е възможно. Препоръчително е да се ядат всички храни, а по отношение на млякото и млечните продукти акцентът е върху ферментирали продукти като ацидофилус, кефир, кисело мляко и кисело мляко, но трябва да се има предвид, че консумацията на тези продукти в големи количества може да влоши диарията, така че като първият избор се препоръчва да приемате добри млечнокисели бактерии.

Въпреки това, поради умора, липса на апетит и гадене, човек често не може да получи достатъчно хранителни вещества, а от друга страна, тялото използва повече енергия от обикновено за борба с инфекцията. По това време не е възможно да се приемат мултивитаминни добавки, които включват повишена доза витамин С (около 500 mg на ден), витамин Е и цинк като най-мощните антиоксиданти и хранителни вещества, участващи в много имунни реакции.

Един от най-изследваните и ефективни щамове е Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) с препоръчителна доза от 9-10 милиарда CFU (бактериални клетки). Препоръчва се прием на добри млечнокисели бактерии преди, по време и след антибиотично лечение, тъй като по този начин минимизираме отрицателния ефект на антибиотика върху чревната микрофлора, а страничните ефекти са по-леки и траят по-малко време.

Целта на диетата по време на остра бактериална инфекция е да снабдява тялото с всички необходими хранителни вещества всеки ден. По този начин тялото няма да изчерпи целия си запас и да отслабне, а ще има силата да реагира правилно и силно, и ще се възстанови много бързо след инфекцията, като по този начин ще е много по-малко податлив на нови заболявания.

back to top