Основните симптоми на киселинния рефлукс: неприятни киселини и причините за появата им

В страните от западната част на света, почти една четвърт от населението има проблем с неприятно усещане в гърдите, наречено киселини. Появата им по принцип за кратки периоди е напълно нормално явление, което изпитва всеки човек и не създава проблеми. Ако обаче често изпитвате киселини, може да имате киселинен рефлукс.
[Translate to Bulgarian:] Neprijetna zgaga in vzroki

Какво представлява киселинният рефлукс?

Киселинният рефлукс (гастроезофагеален рефлукс) е връщане на стомашно съдържимо от стомаха нагоре в хранопровода. Връщането настъпва поради нарушена функция на долния езофагеален сфинктер, който предотвратява изтичането на стомашна киселина в хранопровода.

Може да почувствате усещане за парене и дразнене в хранопровода, известно още като киселини, което да е придружено от кисел или горчив вкус в устата, повръщане, язви, парене на езика, лош дъх и в някои случаи връщане на храна.

Какво причинява появата на киселини?

Киселините са най-честият симптом на киселинния рефлукс. Усещането може да е напълно нормално през деня, но може постепенно да се засили и до вечерта да стане нетърпимо. Това често се дължи на разпределението на храненията през деня, тъй като повечето хора консумират най-много храна вечер. Тъй като проблемите с киселините могат да се влошат от определени храни, добре е да знаете кои са те и как да намалите дискомфорта.

Най-често срещаните храни и напитки, които причиняват киселини:

 • Лук
 • Чесън
 • Праз лук
 • Кофеинови напитки
 • Газирани напитки
 • Шоколад
 • Дъвки
 • Цитруси и цитрусови сокове

В страните от западната част на света, почти една четвърт от населението има проблем с неприятно усещане в гърдите, наречено киселини. Ако често изпитвате киселини, може да имате киселинен рефлукс.

В допълнение към храната, киселините могат да бъдат повлияни от много други фактори:

 • Неактивен начин на живот – Хората, които се хранят лошо през деня и след края на работния ден, консумират обилна вечеря и след това почиват в легнало положение, имат по-висок риск от поява на киселини. Лежането след обилно хранене създава допълнителен натиск върху мускула на сфинктера, като в същото време той се влияе и от консумираната храна, която насърчава отварянето му, карайки храната да се върне обратно в хранопровода.
 • Бременност – По време на бременност хормоните и физическите промени в тялото на майката отслабват функцията на мускула на сфинктера и причиняват киселини. Прочетете повече за киселините по време на бременност в другата ни статия.
 • Затлъстяване – Наднорменото тегло може да увеличи шансовете за поява на киселини. По-високото тегло, особено в областта на корема, може да окаже допълнителен натиск върху стомаха, повишавайки шанса за връщане на киселина в хранопровода.
 • Лоши навици – Пушенето, консумацията на газирани напитки и големи количества кафе и алкохол.

Използвайте WAYA StopReflux за облекчаване на киселините

Продуктите за облекчаване на киселини на базата на алгинат, като WAYA StopReflux, могат да ви помогнат да спрете киселините по време на бременност. Продуктът облекчава киселините, като механично предотвратява рефлукса за по-малко от три минути, лекува и предпазва лигавицата.

Консултирайте се с Вашия лекар или гинеколог, преди да използвате продукта по време на бременност. Лесен за употреба – само 1 саше след хранене или преди лягане.

back to top