Дефицит на витамин D

Кърмачетата и децата са особено предразположени към риск от дефицит на витамин D, което може да доведе до по-тежки последици за здравето на детето. Затова е особено важно да се осигури адекватно количество витамин D за деца, също под формата на хранителни добавки.
[Translate to Bulgarian:] Pomanjkanje vitamina D3

Последствия от дефицита на витамин D

Най-честото следствие от недостиг на витамин D при кърмачета и малки деца е рахитът. Това е скелетно заболяване, което се характеризира с омекване на костната тъкан, костите стават много по-чувствителни, склонни са да се огъват и чупят. Други симптоми на заболяването са намалената мускулна сила и намаленият мускулен тонус.

Твърде ниското ниво на витамин D при възрастните хора води до разграждане на костите. Възможни са и спонтанни фрактури на костите. Дефицитът на витамин D също допринася за появата на остеопороза впоследствие. Поради недостиг на витамин D съществува възможност за по-лошо усвояване на калция.

Леки признаци, които показват недостиг на витамин D, са изтощение, болки в мускулите и костите.

Защо приемът на витамин D е важен?

 • За здрави кости

  Дефицитът на витамин D променя метаболизма на минералите, което причинява ниска костна минерална плътност и увеличава риска от загуба на костна маса или фрактури.

 • За имунната система

  Рецепторът за витамин D присъства в по-голямата част от клетките в нашето тяло. Освен това влияе върху клетките на вродената имунна система и прави възможно нормалното им функциониране.

 • За здрави зъби

  Витамин D е необходим в процеса на нормалното образуване и минерализация на зъбите. Той е от решаващо значение за растежа, развитието и поддържането на нормалните зъби..

Знаете ли, че?

Различни проучвания определят връзка между дефицита на витамин D и честотата на възникване на респираторни инфекции и грип.

Влияние на витамин D върху здравето и благополучието

Витамин D допринася за:

 • нормалното усвояване/използване на калций и фосфор
 • нормалното ниво на калций в кръвта
 • функционирането на мускулите
 • поддържането на здрави зъби
 • функционирането на имунната система

Кога е възможен дефицит на витамин D?

Дефицит на витамин D възниква особено при образуване на твърде малко витамин D поради твърде малко излагане на слънце и/или при недостатъчното му приемане с храната.

Това е особено важно при кърмачета и малки деца. Не излагаме кърмачетата на пряко слънце и ако са само на кърма, те не приемат достатъчно витамин D с храната си. Препоръчва се добавянето на витамин D към храната на кърмачето от първата им седмица нататък.

Също така се препоръчва добавянето на витамин D на деца до 18-годишна възраст, както и на възрастните хора и на всички онези хора, които не приемат достатъчно витамин D с храната си и не са изложени достатъчно на слънце.

Витамин D в храната

Естествените източници на витамин D са малко. Той се съдържа най-много в тлъстата риба (херинга, скумрия, риба тон, сардини, сьомга) и рибеното масло, по-малки количества витамин D могат да бъдат намерени в говеждия черен дроб и яйчения жълтък. Добър източник са също гъбичките и дрождите. В наши дни последните две форми се добавят към млякото, млечните продукти и други храни, които по своята природа имат много малко витамин D.

Асоциацията на педиатрите определи в своите проучвания, че дефицитът на витамин D е най-проблематичен за деца до 3-годишна възраст.

Добавяне на витамин D

Добавяне на витамин D се препоръчва при всички деца през първата година от живота им, независимо дали са кърмени или не. Поради честия недостиг на витамин D, добавянето често е необходимо и в други възрастови групи.

Тъй като е определена вредата от витамин D, препоръчваме винаги да добавяте витамин D под контрола на експерт. Високите дози витамин D могат да причинят най-вече повишени нива на калций в кръвта, което води до силна жажда, изоставане в растежа, анорексия, повръщане, по-нисък коефициент на интелигентност, калцификация на меките тъкани и образуване на камъни в бъбреците.

back to top