Разпространени митове за храносмилането

Много митове, заблуди и легенди относно храносмилането се носят в пространството. Сигурно сте чували, че здравословното храносмилане означава веднъж дневно изхождане, че консумацията на боб причинява газове и подуване, че храносмилането се извършва в стомаха, че е необходимо да се консумира пробиотично кисело мляко за здравословно храносмилане и т.н.

Това са само няколко погрешни схващания, които се разпространяват, но ако искаме храносмилането ни да е здравословно, е важно да сме запознати с истински факти, защото само по този начин ще можем да се погрижи за здравето на храносмилателната си система и на тялото ни като цяло . Регулираното храносмилане е от съществено значение. Имали ли сте някога запек, диария, прекомерно подуване, стомашни болки...? Ако някое от изброените ви се е случвало, на първо място е неприятно и на второ се изправяме пред проблема, дали можем дори да тръгнем на път, и дали ще има подходящи тоалетни съоръжения...

1. Храносмилането се извършва в стомаха

Част от храносмилането се извършва в стомаха, но храната преминава през редица различни етапа. Храносмилателният процес започва в устата и хранопровода, след което храната се спуска към стомаха, а от там храносмилането продължава в тънките черва и приключва в дебелото черво. Целият храносмилателен процес е твърде сложен и в голяма степен не само това, което се случва в стомаха.

2. Диарията е сигнал за инфекция, така че трябва да оставим тялото само да се пребори с проблема.

Причините предизвикващи диария могат да имат различен характер, от бактерии, вируси, развалена храна и прием на антибиотици до стрес и алергии. Каквато и да е причината, специалистите препоръчват бързо лечение, защото много бързо диарията може да доведе до обезводняване и тялото да загуби много важни електролити. При диария е препоръчително да се пият колкото е възможно повече течности, особено препоръчително е приема на рехидратиращи разтвори, които могат да се закупят от аптеките, или вода и неподсладен чай, както и приема на пробиотици.

При появата на диария специалистите препоръчват бързи мерки, тъй като в противен случай може да настъпи дехидратация.

3. Правилното изхождане е един път дневно

В действителност няма правило относно честотата на изхожданията. При повечето хора изхожданията са веднъж дневно или няколко пъти дневно, а понякога и по-рядко, да кажем от 2 до 3 пъти седмично. Запомнете, че ритъмът на изхожданията е този, който е обичаен за вас. Специалистите също възприемат всички тези честоти на изхожданията за нормални. Но ако ритъмът на изхожданията е различен от нормалният, опитайте пробиотици.

4. Храносмилателните проблеми са нещо, от което не трябва да се срамувате

86% от възрастните се сблъскват с храносмилателни проблеми, като най-малко половината от тях страдат от чести храносмилателни разстройства. При такава честота, нередовното храносмилане не е нещо, от което трябва да се срамувате. Храносмилателните проблеми са част от ежедневието ни и ние ефективно можем да си помогнем с пробиотици.

5. Голямо количество течности помагат при запек

Причината за запека се корени другаде. Разбира се, че е необходимо да си доставяме достатъчно количество течности, но 2 до 3 литра течности, няма да решат проблема. Запека може да бъде предизвикан и от прием на различни медикаменти, стрес, промяна на средата… Качеството на храната, която приемаме е от значителна важност.

6. Важно е да се храним с колкото е възможно повече пробиотични храни за здравословно храносмилане

Приемате ли редовно кисело мляко с пробиотици или други пробиотични продукти, защото се чували, че са полезни за вашата храносмилателна система? Някой пробиотични щама са доказано ефективни за определени хранителни проблеми, но не е вярно, че помагат за всичко. Трябва винаги да сте запознати, кой пробиотичен щам се съдържа в съответния продукт и да потърсите информация, с какви проучвания е подкрепен. Пробиотиците WAYA® съдържат един от най-проучвания щам в света- Lactobacillus rhamnosus GG, който е вид пробиотик. Той е „космат“ пробиотик, който със своите гъвкави камшичета се захваща за чревната лигавица и така успешно се „бори“ срещу лошите бактерии.

Доказано е, че някои пробиотични щамове помагат при храносмилателни проблеми, но не всички от тях. Информирайте се!

7. Апендицитa е ненужен

В миналото, наистина се е вярвало, че апандисита е ненужен. Днес е доказано, че апандисита служи като инкубатор на пробиотици. При наличието на редица заболявания, апандисита освобождава пробиотични бактерии и по този начин допринася за тяхното лечение. Ето защо сега апандисита се отстранява само при спешни случаи.

8. Пробиотиците са в стомаха

От части вярно. Не е вярно! Пробиотиците – добрите бактерии се намират в цялото тяло, гарантирайки баланса между добрите и лошите бактерии. Милиони от тях живеят в устата, носната кухина, хранопровода и около белите дробове. Те, разбира се, се намират и в стомаха, червата, вагиналната среда, около ректума, ставите, под мишниците, под ноктите, между пръстите, уринирания тракт и на много други места в тялото ни и по този начин представляват важна част от нашия организъм. Повечето от тях се намират в дебелото черво, където средата е най-благоприятна за тяхното развитие – достатъчно храна и не толкова кисела среда, колкото в стомаха.

back to top