9 стъпки за добро храносмилане по време на празниците

Нина Фридрих, магистър фармацевт
Празниците са време за семейство, приятели и за себе си, както и за (над) облицована маса, пренебрегване на физическата активност и по-често преяждане.

Празниците са време за семейството, приятелите и самите нас, но също и за отрупани с (прекалено) много храна трапези, пренебрегване на физическите дейности и по-често преяждане. Поради бързия ритъм на живот нашият стомах трябва да се справя с много неща, тъй като често ние бързо го пълним с прекалено голямо количество лошо сдъвкана храна с ниско качество. Когато неправилният начин на хранене стане навик, възникват проблеми.

Преяждането, консумацията на алкохол и храните с високо съдържание на мазнини и захар само наливат масло в огъня. Тогава се появява усещането за пълен стомах, както и за подуване на корема, спазми, болки в стомаха, киселини, оригване, запек и други проблеми с храносмилането.

Как да постигнем добро храносмилане след празниците?

1. Грижите винаги започват с превенция.

Когато купувате храна, както и по време на приготвянето ѝ, трябва да стеумерени. Опитайте се да смените традиционните празнични ястия с техен здравословен вариант и променете рецептите, така че да включват възможно най-малко количество захар, сол и мазнини. Избирайте нетлъсто месо или отстранявайте видимите мазнини, яжте умерени количества сладкиши и тестени изделия и включете в храненето достатъчно плодове, зеленчуци и здравословни храни, които балансират храната по отношение на нейната хранителна стойност и енергия.

2. Специалистите препоръчват да се яде поне четири пъти на ден.

Така се постига по-добър метаболизъм и по-добро усещане за ситост през целия ден. Освен това този начин на хранене влияе благоприятно на нивата на кръвната захар и понижава нивата на мазнини в кръвта.

3. Правете физически упражнения поне по половин час на ден.

Умерената физическа активност, която повишава пулса, ускорява метаболизма на организма от три до шест пъти и допринася за намаляване на стреса и за увеличаване на чувството на сигурност. Изберете такъв вид активност, която ви доставя удоволствие и която можете най-лесно да включите в ежедневния си график.

4. Осигурете си достатъчно време за добър сън, така че организмът да може да си почине и да възстанови енергията си.

Липсата на сън кара организма да търси лесно решение за набавяне на енергия, като изпиване на чаша кафе или чай. Отскоро специалистите свързват липсата на сън и с наличието на затлъстяване.

5. Ако става дума за проблеми поради нездравословен начин на хранене, нека следващото хранене да е леко и да включва достатъчно течности и фибри.

Избягвайте кафето, алкохола, газираните напитки, мазните и солени храни и захарта, тъй като те може само да влошат проблемите.

6. При подуване на корема можете да си помогнете, като изпиете чаша вода с добавена супена лъжица лимонов сок, който стимулира дейността на храносмилателните ензими.

Супата от ориз или ечемик също подпомага храносмилането. За намаляване на болките в стомаха още нашите баби са използвали старата рецепта за чай от горчив пелин, кантарион или бял равнец, който стимулира секрецията на стомашни киселини и ускорява храносмилането.

7. При поява на запек първата най-важна стъпка е да пиете много вода.

Правете много физически упражнения и внимавайте какво ядете – храната трябва да е богата на фибри. Особено се препоръчва употребата на много добре узряло киви, сушени сливи, фурми и сокове от сушени сливи и смокини. Препоръчват се също банани, ориз, моркови и шоколад.

8. В случай на диария е необходимо да пиете повече вода или неподсладен чай (от сушени боровинки, черен чай).

Продължителността на диарията може да се скъси чрез прием на продукти с доказали се ефективни пробиотици (напр. Lactobacillus rhamnosus GG), каквито можете да купите в аптеките.

9. Пробиотиците помагат за облекчаване на проблемите с храносмилането.

Пробиотиците са живи организми, които влияят благоприятно на чревната микробиота (всички микроорганизми в червата), ако се добавят в достатъчно количество.

Добрата чревна микробиота е важна за разграждането на храната и функционирането на имунната система. Нейното равновесие зависи от много фактори (начин на хранене, алкохол, лекарства, бактериални и вирусни инфекции, стрес).

Следователно последствията от нарушаването на равновесието влияят на храносмилането, самочувствието и отслабват имунитета и, за да възстановим равновесието, може да си помогнем с прием на пробиотици. Можете да ги намерите във ферментирали храни, като кисело мляко и кефир, но също и под формата на хранителни добавки. Най-изученият щам на пробиотик, който може ефективно да Ви помогне за облекчаване на проблемите с храносмилането, е Lactobacillus rhamnosus GG. Той се съдържа в продуктите с марката WAYA®, които може да намерите във всяка аптека.

За да си осигурите добро храносмилане, е важно да въведете в ежедневието си колкото се може повече положителни здравословни фактори. Добре е да помните, че не само празниците, но и всичките 365 дни в годината са важни.

back to top