Остра диария

Острата или внезапна диария е храносмилателен проблем, характеризиращ се с меки или течни изпражнения, по-честа дефекация (≥ 3 пъти за 24 часа) и по-голямо количество на изпражненията от обикновено.
[Translate to Bulgarian:] Vse o akutni driski: simptomi, ukrepi

Най-честата причина за остра диария са инфекции с вируси, особено с ротавирус, а след това в по-малка степен с бактерии и паразити.

Диарията често е придружена от висока телесна температура, стомашни спазми, загуба на тегло, главоболие и повръщане. Обикновено продължава от няколко дни до две седмици.

Вирусна диария

Инфекции с ротавирус могат да се появят през цялата година, но най-често се срещат от ноември до май. Можем да се заразим няколко пъти. При децата инфекцията с ротавирус е по-опасна, особено когато се заразят за първи път. Инфекциите могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация. До навършването на 5 години 95 % от децата се заразяват с ротавирус.

Диарията причинява тежка дехидратация, която може да бъде животозастрашаваща, особено при деца и възрастни хора. Дехидратацията все още е причина за смърт при деца и в същото време е свързана с хоспитализации и с по-големи разходи за медицински грижи. Според проучвания, в Европейския съюз около 231 деца умират поради ротавирусна диария, което е изненадваща информация.

[Translate to Bulgarian:] Z rotavirusom se do petega leta starosti okuži kar 95 % otrok.

Знаете ли, че?

До навършването на 5 години 95 % от децата се заразяват с ротавирус.

Инфекцията с ротавирус се разпространява много бързо, особено в затворени помещения, където има много хора. Поради това, че е силно заразен и лесно се разпространява, ротавирусът често е причина за епидемии от диария в детски градини, старчески домове и болници.

Ако детето се разболее, съществува голяма опасност и други членове на семейството да се разболеят от диария (данните показват, че поне 33 % от възрастните се разболяват поради храносмилателни проблеми).

Как да разпознаем ротавирусната инфекция?

Първите признаци на ротавирусна инфекция се появяват от 12 часа до 4 дни след контакта с вируса. Симптомите са:

 • повръщане;
 • болка в корема;
 • може да има по-висока телесна температура;
 • по-рядко се появяват и признаци на настинка;
 • това е последвано от диария, която е основният признак на заболяването.

Повръщането и диарията могат да причинят опасна загуба на течности и електролити — или дехидратиране, което се изразява в:

 • засилена жажда;
 • сухи и напукани устни;
 • хлътнали очи, бледа и студена кожа;
 • детето уринира по-малко от обикновено, урината е с по-тъмен цвят и може да има неприятна миризма.

Driska hitro povzroči dehidracijo

Бактериална диария

Диариите, причинени от бактерии, най-често са следствие от отравяне с храна или вода. Храносмилателните проблеми могат да бъдат причинени от вече променена, но не опасна бактериална флора на околната среда.

Проблемите може да се появят у дома, но най-често се заразяваме по време на ваканция, където сме подложени на промяна в хранителния режим и средата. Диарията на пътешественика може да се появи скоро след инфекцията, а при някои хора едва на седмия ден след завръщането от почивка.

Пътуващите се заразяват най-често:

 • от сурови, немити плодове и зеленчуци;
 • от млечни продукти;
 • от сурово месо или
 • при консумиране на напитки с кубчета лед.

Знаете ли, че?

Диариите, причинени от бактерии, най-често са следствие от отравяне с храна или вода.

Кога трябва да се консултирате с лекар?

Обща препоръка за посещение при лекар е в рамките на 2-3 дни, ако диарията не се подобри или забележим първите признаци на дехидратация.

При децата трябва да вземем предвид възрастта им: колкото по-малко е детето, толкова по-рано се препоръчва да посетите лекар.

Driska: kako ukrepati?

Предотвратяване на разпространението на инфекцията

 • Редовното и щателно измиване на ръцете е изключително важно. Дезинфекцирайте ръцете си няколко пъти на ден.
 • Поддържайте чистота! Редовно почиствайте, проветрявайте и дезинфекцирайте санитарните помещения и други потенциално замърсени помещения и повърхности. Ако в семейството ни има някой, който се е разболял от вирусна диария, използвайте различни чинии, чаши и прибори за хранене. Използвайте и различни кърпи.
 • Ако детето повръща, всичко, върху което е повърнало, трябва да бъде старателно почистено, изварено или изхвърлено. Използваните пелени за еднократна употреба трябва да бъдат изнесени от апартамента възможно най-скоро, а дрехите и спалното бельо, които са в употреба, трябва да бъдат изпрани възможно най-бързо при висока температура. Препоръчва се почистване на повърхностите, играчките и предметите, които детето често докосва.
 • Ако сте болни, останете вкъщи! Възрастните и децата, които повръщат или имат диария, са най-заразни в този момент, тъй като повечето вредни микроорганизми се отделят със изпражненията.

Знаете ли, че?

Ако имате диария, останете вкъщи, тъй като това е моментът, в който сте най-заразни!

Въпреки това, тъй като пациентите могат да бъдат заразни даже ден или два преди появата на симптомите или могат да бъдат само носители на вируса, нерядко цели групи в детски градини, училища или възрастни хора в старчески домове се разболяват от вирусна диария.

Необходими мерки по време на диария

 1. Незабавно възстановяване на загубената течност и електролити

  Възстановяването на течностите е първата и най-важна мярка при диария и повръщане. Болният човек трябва да пие много течности, препоръчваме по малки количества по-начесто. Най-добри са рехидратиращите разтвори или умерено подсладен чай. Чрез добавяне на разтвор за рехидратация в тялото ние добавяме и електролити заедно с течността. Рехидратиращият разтвор предотвратява дехидратацията, но не влияе върху намаляването на диарията. За съвет попитайте Вашия лекар или фармацевт.
 2. Диета по време на продължителността на диария

  Ако имаме диария, не е необходима специална диета. Препоръчва се да започнем да приемаме течности веднага щом можем и поне шест часа след началото на рехидратацията да започнем и да се храним. Ако кърмачето все още се кърми, то трябва да бъде кърмено възможно най-често, толкова често, колкото иска. Същото се отнася и за деца, които приемат адаптирано мляко. Дори при по-големи деца и възрастни препоръчваме бързо въвеждане на обикновено, балансирано хранене без ограничения в диетата. Ако детето дълго време отказва храна, и особено ако отказва течности, и забележите първите признаци на дехидратация, трябва да потърсите медицинска помощ.
 3. Възстановяване на „добрите“ бактерии в червата и регулиране на храносмилането

  Когато се появи диария, се препоръчва да започнете прием на пробиотични продукти с полезни млечнокисели бактерии възможно най-скоро. Необходимо е да се избере доказано ефективна пробиотична бактерия(например Lactobacillus rhamnosus GG) и в достатъчно количество. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт.
 4. Значението на хигиената

  Пациентите, заразени с ротавирус, са силно инфекциозни. Ротавирусът може да се разпространи във въздуха (при повръщане, кихане и дишане), чрез докосване на замърсени повърхности (играчки, спално бельо, дръжки на врати, кърпи и др.) и консумиране на замърсена храна и напитки (например, ако се храним с едни и същи прибори или от една и съща чиния). Ротавирусите са стабилни при стайна температура и могат да се запазят върху играчки, столове и маси в продължение на няколко месеца, поради което се препоръчва тези повърхности да се дезинфекцират. Дори след като се възстановите от инфекцията, причинителите на болестта се отделят чрез изпражнения за известно време.

Източници:

 • Floch et al: Recommendations for probiotics use – 2015 update, Proceedings and Consensus Opinion. J Clin Gastroenterol. 2015; 49:S69-73
 • Guarino et al: European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/ European Society for Pediatric: Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe update 2014. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;59:132–152.
 • Guarner et al: World Gastroenterology Organisation Global Guidelines: probiotic and prebiotics. February 2017.
 • Soriano-Gabarro et al: Burden of rotavirus disease in European Union countries. Pediatr Infect Dis J. 2006 Jan;25(1 Suppl):S7-S11.
 • Hodges et al: Infectious diarrhea: Cellular and molecular mechanisms. Gut microbes. 2010; Jan;1(1):4-21.
 • Allen et al: Probiotics for treating acute infectious diarrhoea. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Nov 10;(11).
back to top