Запек по време на бременност: често срещан проблем с прости решения

Бременността е прекрасен период в живота на жената, но може да донесе и някои неудобства. Един от често срещаните проблеми на бременните жени е запекът. Той може да повлияе негативно на качеството на живот и да причини допълнителни усложнения. Затова научете навреме за решенията за облекчаване на запека и предотвратяване на появата му.

Какво е запек по време на бременност?

Запек означава намаляване на броя на изхожданията в сравнение с нормалните изхождания при здрави хора, при възрастни това е от три пъти на ден до три пъти седмично.

Признаците на запек могат също да включват:

 • По-трудна дефекация;
 • Твърди или на бучки изпражнения;
 • Метеоризъм или стегнат корем;
 • Непълна дефекация.

Най-често жените имат проблеми със запека през първия (35%) и втория (39%) триместър, малко по-малко през третия триместър (21%) и може да имат запек и след раждането (17%).1

Изследванията показват също, че ако една жена вече е имала проблеми с храносмилането преди бременността, те само са се влошили през този магически период. Но ако тя не е имала проблеми, много пъти проблемите се появяват по време на бременност за пръв път.

Запек означава намаляване на броя на изхожданията в сравнение с нормалните изхождания при здрави хора, при възрастни това е от три пъти на ден до три пъти седмично.

Причини за запек по време на бременност

По време на бременност жените са по-податливи на запек поради физиологични и анатомични промени в тялото и особено в храносмилателния тракт.1,3

Хормонални промени.

По време на бременността, особено в първите месеци, влиянието на хормоните е изключително. По това време се повишава нивото на хормона прогестерон, който отпуска гладките мускули на червата и забавя движението им. Това означава, че храната се смила по-бавно и повече вода се абсорбира от изпражненията, което ги прави по-сухи и твърди. Освен това намалява нивото на хормона мотилин, който стимулира чревните контракции и ускорява отделянето на изпражнения.

Натиск на матката.

С всеки месец матката става все по-голяма и притиска дебелото черво, което затруднява преминаването на изпражненията. Това може допълнително да забави движението на червата и да причини запек.

Използване на лекарства.

Някои лекарства могат да причинят или да влошат запека. Сред тях най-разпространени са лекарствата с желязо, които бременните жени приемат при анемия. Все още не знаем точната причина, но експертите смятат, че желязото свързва водата към себе си, така че изпражненията се втвърдяват и това може да доведе до запек. 
Други лекарства, които могат да причинят запек, са антиациди, опиоидни аналгетици, антидепресанти и някои антихистамини.

Неадекватно хранене.

Диета с ниско съдържание на фибри може да допринесе за запек. Фибрите са важни за нормалната функция на червата, тъй като набъбват във вода и по този начин увеличават обема на изпражненията и стимулират движението им.

Дехидратация.

Течността е необходима, за да поддържа изпражненията меки и да ги предпазва от изсъхване. Без течност изпражненията могат да станат малки, твърди и с форма на топка. Ако бременната жена не приема достатъчно течности, изпражненията могат да се сгъстят, което може да доведе до запек.

Недостатъчна физическа активност.

Упражненията са полезни за насърчаване на храносмилането и движението на червата.
Ако бременната жена не е много активна или има ограничения за движение, това може да се отрази на нейната дефекация. Физическата активност също помага за освобождаване от стреса и напрежението, което също може да повлияе на функцията на червата
 

 

Как да облекчите запека по време на бременност?

Запекът по време на бременност може да бъде предотвратен или облекчен с няколко прости мерки:

Консумирайте повече фибри. Фибрите са сложни въглехидрати, които не могат да бъдат усвоени от тялото, така че остават в червата и помагат за елиминирането на изпражненията.
Препоръчително е да консумирате поне 25 до 30 грама фибри на ден.
Фибрите се намират в различни храни, като бобови растения, овесени ядки, пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове.

Пийте много течности. Течността е от съществено значение за поддържане на изпражненията меки и предотвратяване на изсъхването им.
Пийте поне 2 литра течности на ден, като избирате вода или неподсладени плодови сокове.
Избягвайте алкохола и кафето, тъй като те могат да причинят дехидратация.

Тренирайте редовно. Физическата активност стимулира храносмилането и движението на червата и помага за освобождаване от стреса и напрежението. Спортувайте поне половин час на ден, като изберете умерени упражнения, които ви подхождат и не причиняват дискомфорт.
Подходящи форми на упражнения са ходене, плуване, йога или пилатес.

Планирайте дефекацията си. Важно е бременната жена да се вслушва в сигналите на тялото си и да не задържа изпражнения, когато изпитва нужда от дефекация. Ако тя прави това твърде често или твърде дълго, изпражненията могат да се сгъстят още повече и да затруднят дефекацията.
Препоръчваме ви да си създадете редовен ритъм на дефекация и да отделяте достатъчно време и спокойствие за това.
Интересен факт: промяната на стойката ви или поддържането на крака върху малко столче или поставка помага при дефекацията, тъй като това облекчава натиска върху ректума и преминаването на изпражненията.

Продукти, налични в аптеката. В някои случаи можете да прибягвате до хранителни добавки, леки лаксативи или медицински изделия, които са безопасни за употреба по време на бременност.

Първият избор за лечение на запек според ръководството за деца и възрастни е активната съставка macrogol 4000, която се съдържа и в продукта WAYA Lax Junior.

Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да използвате продукти за облекчаване на запек, тъй като по този начин можете да изключите по-сериозни състояния, а в същото време някои решения може да не са подходящи за всички бременни жени.

  Важно е бременната жена да се вслушва в сигналите на тялото си и да не задържа изпражнения, когато изпитва нужда от дефекация.

  Елиминирайте запека по време на бременност по нежен и ефективен начин с WAYA Lax Junior. Медицинското изделие под формата на перорален разтвор съдържа macrogol 4000, активна съставка за лечение на запек, който е първи избор според ръководството за деца и възрастни. 

  Кога да потърсите медицинска помощ при запек по време на бременност?

  Запекът по време на бременност в повечето случаи е безвреден и тогава можете да си помогнете с WAYA Lax Junior. Въпреки това, потърсете медицинска помощ, особено ако имате следните проблеми:

  • Тежък запек, който продължава повече от седмица въпреки употребата на лаксативи;
  • Ректално кървене, което може да означава анална фисура, хемороиди или по-сериозно състояние;
  • Силна коремна болка, която може да показва чревна непроходимост или друго сложно състояние;
  • Гадене, повръщане, загуба на апетит или загуба на тегло, което може да означава сериозно храносмилателно или метаболитно нарушение;
  • Промяна в цвета или миризмата на изпражненията, което може да означава инфекция или възпаление на червата.

   

  Източници:

  1. Derbyshire et al. Diet, physical inactivity and the prevalence of constipation throughout and after pregnancy. Matern Child Nutr. 2006 Jul;2(3):127-34.
  2. Cullen G, O'Donoghue D. Constipation and pregnancy. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2007;21(5):807-18
  3. Bradley et al. Constipation in pregnancy: prevalence, symptoms, and risk factors. Obstet Gynecol. 2007 Dec;110(6):1351-7.
  4. Lindberg et al. World Gastroenterology Organisation. World Gastroenterology Organisation global guideline: Constipation--a global perspective. J Clin Gastroenterol. 2011 Jul;45(6):483-7.
  5. Tabbers et al. Evaluation and treatment of functional constipation in infants and children: evidence-based recommendations from ESPGHAN and NASPGHAN. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014 Feb;58(2):258-74.
  6. Serra et al. European society of neurogastroenterology and motility guidelines on functional constipation in adults. Neurogastroenterology & Motility. 2020; 32: e13762.
  back to top