Защо да даваме витамин D на децата дори и след като навършат една година?

Себастиан Розман, магистър фармацевт
Научнообоснованата медицина препоръчва допълнително даване на витамин D и на деца на възраст над една година, тъй като рахит (омекотяване и отслабване на костите при деца) може да се развие през цялата педиатрична възраст.

Витамин D е много важен витамин, който има много функции в тялото ни. Витамин D обаче не е единичен витамин, а е наименованието на група мастноразтворими витамини, която се състои от витамини D2, D3, D4 и D5.

Най-известните и същевременно двата най-важни представителя на тази група са витамин D3, или холекациферол, и витамин D2, или ергокалциферол. Въпреки факта, че и двата витамина присъстват в храната в ограничени количества, безусловно най-голямата част от витамините от група D се приемат чрез излагане на слънчева светлина.

С помощта на химична реакция в долните слоеве на епидермиса на нашата кожа, чрез ултравиолетово (UVB) лъчение, слънчевите лъчи превръщат холестеролподобния предшественик (холестеролподобно вещество) във витамин D3. По този начин с помощта на слънцето ние си набавяме 85 до 90 % от нуждите от витамин D.

Педиатричната експертна общност се съгласява, че кърмачетата не трябва да бъдат излагани на пряка слънчева светлина поне до 6-месечна възраст, тъй като кожата им съдържа твърде малко пигмент (меланин), който придава цвета на кожата и осигурява адекватна защита от слънцето. Излагането на пряка слънчева светлина през този период от живота представлява доказано по-висок риск от развитие на рак на кожата по-късно в живота. При малки деца на възраст над шест месеца обаче предпазливостта по отношение на излагането на слънце също не е излишна. Това важи особено за летните месеци между 11:00 и 15:00 часа, когато интензивността на слънчевите лъчи е най-голяма.

Поради умишленото избягване на слънцето, описано по-горе, и фактът, че в сравнение със слънчевата светлина другите източници на витамин D са почти незначителни, според насоките витамин D капки трябва да се дават на всички деца поне през първата година от живота.

Витамин D след едногодишна възраст

Възрастта от една година обаче по никакъв начин не трябва да представлява „магическата граница“, когато даването на витамин D внезапно да спре. Научнообоснованата медицина препоръчва допълнително даване на витамин D и на деца на възраст над една година, тъй като рахит (омекотяване и отслабване на костите при деца) може да се развие през цялата педиатрична възраст.

По този начин научните открития относно даването на витамин D след навършване на едногодишна възраст говорят в полза на спазването на тези принципи:

 • На всички деца се препоръчва да приемат витамин D от късна есен до ранна пролет (ноември до април), тъй като слънчевите лъчи не са достатъчно силни, за да предизвикат достатъчно производство на витамин D в кожата въпреки адекватното излагане;
 • На децата, които не са достатъчно изложени на слънце през летните месеци, се препоръчва да приемат витамин D през цялата година;
 • Витамин D трябва да се добавя постоянно при деца, които имат (постоянни) рискови фактори за развитието на дефицит на витамин D, което включва:
  • наднормено тегло;
  • спазване на вегански хранителен режим;
  • постоянно използване на защитни кремове;
  • по-тъмна пигментация на кожата;
  • хронични бъбречни или чернодробни заболявания;
  • синдром на малабсорбция (затруднено или намалено усвояване на хранителните вещества в червата);
  • продължителна лекарствена терапия;
  • институционализация или хоспитализация.

Знаете ли: Количеството витамин D при новороденото зависи изцяло от наличието на витамин D у току-що родилата майка. Именно поради тези запаси даването на витамин D на новороденото не започва през първия ден, а през втората седмица след раждането или по-късно.

Защо достатъчното количество витамин D е толкова важно?

За витамин D отдавна е известно, че достатъчните му количества в организма корелират със силни и здрави кости. Здравето на костите се осигурява от витамин D чрез различни механизми, които са свързани с метаболизма на калция и фосфора. Витамин D регулира калция и фосфора чрез увеличаване на ефективността на усвояване на тези два минерала в тънкото черво и чрез допълнителното им мобилизиране от костите. Това е особено важно в детската възраст, когато може да се развият рахит и нарушения в образуването на костна маса.

В допълнение, витамин D допринася за поддържането на здрави кости чрез:

 • предотвратяване на неволни мускулни контракции, които могат да доведат до крампи и спазми;
 • взаимодействие с костните клетки при правилното преструктуриране на костната тъкан;
 • предотвратяване на появата на тънки и чупливи кости, които често са с неправилна форма, когато възникне дефицит на витамин D.

Какви са другите положителни ефекти на витамин D?

През последните години е доказано, че витамин D освен действието си върху костите, директно или индиректно регулира експресията на до 1250 гена, които засягат много телесни функции. Витамин D следователно:

 • намалява възпалението;
 • помага при разтягането и свиването на мускулите;
 • укрепва имунната система в борбата срещу бактериите и вирусите;
 • помага за предаването на нервните сигнали между мозъка и други части на тялото.

Знаете ли: Количеството витамин D при новороденото зависи изцяло от наличието на витамин D у току-що родилата майка. Именно поради тези запаси даването на витамин D на новороденото не започва през първия ден, а през втората седмица след раждането или по-късно. 

Знаете ли: След зачеването метаболизмът на витамин D се променя, така че нивото на активната форма на витамин D в кръвта на майката се повишава значително, за да отговори на повишените нужди от калций за минерализация на скелета на плода. В допълнение, витамин D играе ключова роля в регулирането на имунната система, което е необходимо за началото и протичането на нормална бременност.

Защо да изберем WAYA D3 капки?

Освен строго планирана, проверена и редовно изпълнявана висококачествена система,WAYA D3 капки показва две ключови предимства, които ги отличават от конкуренцията, а именно:

1.Комбинацията на витамин D3 с щама пробиотични бактерии Lactobacillus rhamnosus GG

В допълнение към всички ползи на витамин D за здравето , описани по-горе, WAYA D3 капки, благодарение на съдържанието на най-проучвания щам пробиотични бактерии Lactobacillus rhamnosus GG, носят много допълнителни ползи за здравето и доброто физическо състояние. Бактерията Lactobacillus rhamnosus GG във WAYA D3 капки:

 • помага за балансиране на чревната микрофлора в полза на „добрите“ микроорганизми;
 • доказано е, че намалява симптомите на спазми при кърмачета;
 • предотвратява появата или облекчава протичането на диария;
 • има благоприятен ефект върху функционирането на имунната система;
 • намалява симптомите на някои храносмилателни проблеми;
 • има благоприятен ефект върху цялостното добро физическо състояние;
 • може да намали тежестта на някои алергии и екземи.

Прочетете повече за пробиотиците тук: Пробиотици, пребиотици и синбиотици — обща информация

2.Осигурено оптимално усвояване на витамин D3 благодарение на лекарствената форма на маслена основа

Проучванията потвърждават, че тялото ни абсорбира и използва витамин D3 най-лесно, когато е приет под формата на маслена основа. Обширно изследване, което включва преглед на повече от 300 научни проучвания по темата за добавянето на витамин D, разкрива, че носителите на витамин D3, които са създадени на основата на масло (т.е. маслени емулсии или маслени суспензии), водят до най-бързо повишаване на витамин D в човешкото тяло.

Друго важно предимство на витамин D в маслена основа (маслена суспензия) е значително по-ниската честота на спазми при новородените в сравнение с немаслените препарати. Продуктът на основата на маслена суспензия не се нуждае от различни добавки (помощни вещества), които осигуряват стабилността на мастноразтворимия витамин D в препарат на водна основа. Тези добавки (помощни вещества) са основната причина за появата на спазми при кърмачета.

Благодарение на включения капкомер дозирането на WAYA D3 маслени капки е просто и напълно безпроблемно.

Източници:

 1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/(Dopstopano 7. 3. 2021)
 2. Pludowski P, Holick MF, Grant WB, Konstantynowicz J, Mascarenhas MR, Haq A, Povoroznyuk V, Balatska N, Barbosa AP, Karonova T, Rudenka E, Misiorowski W, Zakharova I, Rudenka A, Łukaszkiewicz J, Marcinowska-Suchowierska E, Łaszcz N, Abramowicz P, Bhattoa HP, Wimalawansa SJ. Vitamin D supplementation guidelines. J Steroid Biochem Mol Biol. 2018 Jan;175:125-135. doi: 10.1016/j.jsbmb.2017.01.021. Epub 2017 Feb 12. PMID: 28216084.
 3. Chang SW, Lee HC. Vitamin D and health – The missing vitamin in humans. Pediatr Neonatol. 2019 Jun;60(3):237-244. doi: 10.1016/j.pedneo.2019.04.007. Epub 2019 Apr 17. PMID: 31101452.
 4. Saggese G, Vierucci F, Prodam F, et al. Vitamin D in pediatric age: consensus of the Italian Pediatric Society and the Italian Society of Preventive and Social Pediatrics, jointly with the Italian Federation of Pediatricians. Ital J Pediatr. 2018;44(1):51. Published 2018 May 8. doi:10.1186/s13052-018-0488-7
 5. Grossmann RE, Tangpricha V. Evaluation of vehicle substances on vitamin D bioavailability: a systematic review. Mol Nutr Food Res. 2010;54(8):1055-1061. doi:10.1002/mnfr.200900578
back to top