Подуване на корема

Напрежение в корема, отделяне на газове, лека болка и оригване са симптоми на подуване на корема. С тях тялото Ви казва, че е пълно с газове вследствие на неподходящ начин на живот. Независимо дали подуването на корема не е чест или хроничен проблем за Вас, добре е да знаете причините и начините за предотвратяването му, тъй като това може значително да подобри Вашето физическо състояние.
подуване на корема, диария

Какво представлява подуването на корема?

Подуването на корема е един от най-честите стомашно-чревни проблеми, който може да се появи при мъже и жени от всички възрасти. Най-често първо забелязваме леко подут корем, придружен от газове и болка. Може също да почувствате дискомфорт и подуване, а при някои хора могат да се появят и спазми. Причината за всички тези неприятни усещания е задържането на газове в храносмилателния тракт, но те могат да бъдат причинени и от други болестни проблеми и нарушения.

Подуването може да възникне самостоятелно, но понякога е придружено от други проблеми като диария, синдром на раздразненото черво или функционална диспепсия.

Усещането за подуване на корема може да варира от изключително силно до слабо и е един от най-неприятните проблеми, който силно засяга живота на индивида. Въпреки честотата на появата му той все още не е напълно проучен, а причините за него са сложни и разнообразни.

НОРМАЛНО ЧОВЕК ОТДЕЛЯ ГАЗОВЕ СРЕДНО ДО 20 ПЪТИ НА ДЕН

Подуването може да възникне самостоятелно, но понякога е придружено от други проблеми като диария, синдром на раздразненото черво или функционална диспепсия.

Причини за подуване на корема — Kак да разпознаете причината?

Най-често подуването се появява веднага след хранене или малко по-късно. Тези два вида подуване на корема не трябва да се бъркат, тъй като причините са напълно различни. Ако се почувствате подути веднага след хранене, най-вероятно това е нарушение в областта на стомаха, а ако се появи по-късно, това е нарушение в областта на червата.

Повишеното задържане на газове в храносмилателния тракт може да възникне по няколко причини:

  • повишено производство на газове поради бързо хранене или консумация на газирани напитки;
  • повишено производство на газове в стомашно-чревния тракт вследствие на бактерии в червата;
  • хормонални промени при жените преди и по време на менструация;
  • по-високо телесно тегло;
  • консумиране на храни, към които имате непоносимост или алергия.

Как да предотвратим подуването на корема

Можете да намалите или дори да предотвратите подуването на корема с няколко промени в начина си на живот. Най-важното е да слушате тялото си и да се опитате да разберете кое му понася и кое не. Когато правите това, следвайте следните стъпки:

  • ХРАНА: Консумирайте храната бавно, сдъвквайте я добре и намалете размера на порциите. Проверете дали имате непоносимост или алергия към определени храни и избягвайте храни, които водят до подуване (бобови растения, зеленчуци от семейство Брасика и кръстоцветни зеленчуци). Също така избягвайте захарта и намалете приема на сол.
  • ПОГЛЪЩАНЕ НА ВЪЗДУХ: Опитайте се да пиете и да се храните по-бавно, избягвайте газираните напитки, не използвайте сламки и намалете стреса в живота си.
  • ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ: Редовното физическо натоварване подобрява храносмилането и увеличава отделянето на газове.
  • ПРОБИОТИЦИ: Те балансират микрофлората в храносмилателния тракт и подобряват храносмилането.
back to top