Лаксативи – чували ли сте за Macrogol?

Špela Vidmar, MSc Pharm
Проблемите със запека могат да бъдат изключително неудобни и да повлияят на качеството ни на живот. Тъй като може да засегне както деца, така и възрастни, е добре да знаете начини за облекчаване на проблема, като същевременно предотвратявате честотата на запека.
[Translate to Bulgarian:] Kaj so odvajala

Запекът е сериозен проблем, който не отчита възрастта, а по-скоро честотата му продължава да нараства с възрастта. Разпространението на запека сред децата е приблизително 9,5%1 и в много случаи продължава в пубертета.

Запекът е по-често срещан при възрастни, особено след 65-годишна2 възраст, тъй като около 20% от възрастните по света са изправени пред този проблем.2

Защо разпространението на запека се увеличава с възрастта?

 • Недостатъчен прием на течности и фибри
 • По-малко физическа активност
 • Едновременен или по-чест прием на лекарства
 • Анатомични аномалии, които също могат да затруднят дефекацията2

Запекът е по-често срещан при възрастни, особено след 65-годишна2 възраст, тъй като около 20% от възрастните по света са изправени пред този проблем.2

Как да си помогнете по време на запек?

Първо, ние се опитваме да лекуваме проблемите със запека без лекарства. Подобен подход изисква много време, самодисциплина и воля, преди да видим първите резултати. Най-често този метод за лечение на запек включва промяна в начина ни на живот, тъй като трябва да са налице промени в поведението, диетата и упражненията.2

Бъдете внимателни! Внезапното увеличаване на приема на фибри също може да има отрицателен ефект върху индивида. Може да се появят болки в корема и подуване, така че трябва да се обърне специално внимание на бавното (5 g/ден), а не на внезапното увеличаване на приема на фибри.3

През последните години хората все повече прибягват до други методи за решаване на проблемите със запека, когато нелекарствените мерки не са успешни или не дават бързи резултати

Сред най-разпространените подходи за лечение с лекарства със сигурност са лаксативите, повечето от които се предлагат в аптеките без рецепта.

Какво е лаксатив и кои лаксативи познаваме?4

Лаксативът е вещество, което ускорява отстраняването на изпражненията от тялото. Познаваме няколко различни вида лаксативи, които облекчават проблемите, причинени от запек.

1.  Омекотители или емолиенти
Помагат за изхвърлянето на изпражненията, като ги омекотяват и улесняват преминаването им през цялото черво. Те включват течност   парафин и докузат натрий.

2.  Контактни лаксативи или стимуланти
Този вид лаксатив повишава чревната секреция и подвижността. Освен това намалява абсорбцията на вода от вътрешността на червата, така че изпражненията остават меки и преминават през тялото по-лесно. Недостатъкът на тези лаксативи е, че тялото привиква към тях. Тези лаксативи включват рициново масло, глицерол, бисакодил и други.  

3.  Лаксативи, които увеличават обема на чревното съдържимо
След поглъщане те помагат за задържане на течност в изпражненията, увеличавайки теглото и консистенцията им. Примери за обемно образуващи лаксативи са диетичните фибри и метилцелулозата (напр. ленено семе, пшенични трици).

Важно е да пиете достатъчно вода, когато ги използвате, за да могат лаксативите да постигнат своя ефект. Липсата на вода може да причини подуване и чревна непроходимост.

4.  Осмотични лаксативи
Лаксативите от тази група свързват водата и по този начин омекотяват изпражненията и улесняват отделянето им. Предимството на този вид лаксативи е, че организмът не привиква към тях. Това включва магнезиево мляко, лактулоза, сорбитол и полиетилен гликол (PEG или macrogol) и други.

5.  Клизми
Използват се за облекчаване на запек и прочистване на дебелото черво. Разтвори на водна или маслена основа се инжектират в червата през ректума, за да помогнат за отстраняването на отпадъците от червата. Могат да се използват сорбитол, глицерол, натриев фосфат и др.  

6.  Други лекарства против запек 

Лаксативите свързват водата и по този начин омекотяват изпражненията и улесняват отделянето им.

Как да изберем висококачествено и ефективно слабително сред всички възможности?

1. Препоръчва се слабителното да се купува от аптека или от проверени онлайн аптеки.
В аптеките работят професионалисти, които ви съветват за подходящия продукт за вашия проблем, като в същото време продуктите в аптеките са тествани. Така знаете, че ще изберете безопасно и ефективно слабително средство, което ще допринесе за вашето здраве.

2. При избора на слабително е важно да изберете такова, към което организмът не привиква.
При продължителна употреба на някои лаксативи организмът може да свикне с тях и така дефекацията без тях вече изобщо не е възможна. Затова препоръчваме използването на осмотични лаксативи, към които тялото не привиква и могат да се използват дълго време.

3. Изберете ефективно слабително средство, което ще ви помогне да поддържате редовната функция на червата.
Доказано е, че Macrogol се понася много добре от потребителите, с наличие на по-малко газове, отколкото при използване на други осмотични лаксативи, например лактулоза.

Macrogol 4000 е по-ефективен от лактулозата за подобряване на честотата и консистенцията на изпражненията. Ефектите на macrogol 4000 са видими в рамките на 24 до 48 часа след първия прием.

При хроничен запек и за облекчаване на проблеми, причинени от запек, препоръчваме да използвате WAYA Lax Junior*, който съдържа макрогол 4000.**

Продуктът облекчава проблеми със запек като:

 • Хроничен запек;
 • Състояние на упорит запек с натрупване на фекалии в ректума и/или дебелото черво (фекалома);
 • Запек с епизодични или хронични колики.

С отличния си вкус на праскова и активната съставка macrogol 4000, той е отличен избор в помощ на деца от 6-месечна възраст, тъй като действа по няколко начина:

 • Нежно облекчава запека;
 • Омекотява изпражненията;
 • Регулира работата на червата.

Така ще осигурите на себе си и на вашите малчугани нежна подкрепа при неприятни проблеми.

Нежно и ефективно облекчава запека.

 

*По време на бременност и кърмене потребителите трябва да се консултират с лекар преди да използват това медицинско изделие.
**Macrogol се препоръчва като първа линия симптоматично лечение при деца и възрастни съгласно указанията за лечение на запек. Може да се консумира и от диабетици и тези на диети с ниско съдържание на натрий.

Източници: 

 1. Rajindrajith et al. Childhood constipation: Current status, challenges, and future perspectives. World J Clin Pediatr. 2022 Sep 9;11(5):385-404.
 2. Vazquez et al. Epidemiology and management of chronic constipation in elderly patients. Clin Interv Aging. 2015 Jun 2;10:919-30.
 3. Daniali et al. An overview of interventions for constipation in adults. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2020 Aug;14(8):721-32.
 4. www.whocc.no/atc_ddd_index/, 19.6.2023
 5. Lyseng-Williamson. Macrogol (polyethylene glycol) 4000 without electrolytes in the symptomatic treatment of chronic constipation: a profile of its use. Drugs Ther Perspect. 2018;34(7):300-10.
 6. mediately.co/si/atcs/A06/zdravila-proti-zaprtju
back to top