Какво представляват пробиотиците и защо е необходимо да приемате пробиотици с антибиотиците?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които, когато се използват в подходящи количества, могат да окажат благоприятен ефект върху здравето на пациента. Най-известната и най-често срещана препоръка за прием на пробиотици е, когато човек има проблеми с храносмилането, има диария или страда от раздразнено черво.
Антибиотици и храносмилателни проблеми. Приема на пробиотици е препоръчително.

Бактериални инфекции

Бактерии можем да открием навсякъде около нас. Върху кожата и в червата ни има повече от милион различни видове. Повечето бактерии не причиняват проблеми и заболявания, а бактериите в червата ни играят голяма роля за запазване на нашето здраве. От решаващо значение е бактериалните инфекции да се лекуват с антибиотици.

Храносмилателните проблеми са често срещана нежелана реакция при лечение с антибиотици. Антибиотиците повлияват нормалната микробиота, като унищожават и полезните бактерии, което прави възможно размножаването на вредните организми в червата.

Смята се, че употребата на пробиотици допълва нормалната стомашно-чревна микробиота и предотвратява прекомерната колонизация на вредните бактерии. Най-честата нежелана реакция при употреба на антибиотици са храносмилателните проблеми. Може да страдаме от диария, подуване на корема, гадене и коремна болка. Те могат да възникнат от самото начало на антибиотичното лечение и да продължат до два месеца след приключването му. Диария може да се появи при 5–40 % от хората, приемащи антибиотици.

Основните рискови фактори за поява на диария при употреба на антибиотици са:

• Употреба на широкоспектърни антибиотици, като бета-лактамни антибиотици (със или без клавуланова киселина), цефалоспорини, клиндамицин;

• Деца под 6-годишна възраст и лица над 65 години;

• Лица, при които при прием на антибиотици се е появила диария;

• Продължително лечение с антибиотици;

• Хоспитализирани пациенти.

Диарията се появява в 5-40% от хората, които приемат антибиотици.

Диария, свързана с употребата на антибиотици, е най-често срещаното и проучвано състояние, което налага употребата на пробиотици. В насоките от 2017 г. на Американското дружество по инфекциозни заболявания (Infectious Diseases Society of America (IDSA)пробиотиците се препоръчват като опция за намаляване на симптомите на това състояние. Клиничните проучвания също показват, че при пациенти, които заедно с антибиотиците приемат и пробиотици, рискът от диария значително намалява.

В клинични проучвания щамът Lactobacillus rhamnosus GG се оказал най-добрият за предотвратяване на диария, причинена от употребата на антибиотици. Едновременната употреба на пробиотик, съдържащ щама Lactobacillus rhamnosus GG, с даден антибиотик намалява риска от храносмилателни проблеми, диария и изхождания с рядка консистенция с 65 %. Препоръчителната ежедневна употреба е 109–20CFUs (колония образуващи единици).

Пробиотичният щам Lactobacillus rhamnosus GG оказва благоприятен ефект и върху повишаването на имунитета на организма. Като приемаме пробиотик, можем да помогнем за ускоряване на възстановяването от бактериална инфекция, да се избегнат неприятните храносмилателни проблеми и да се увеличат шансовете за по-ефективно действие на антибиотика.

Препоръчва се приемът на пробиотика да започне преди началото на дадено антибиотично лечение и да продължи след приключване на антибиотичната терапия. Имайте предвид, че антибиотикът може да повлияе на пробиотика, затова се препоръчва да приемате пробиотика два часа преди или след антибиотика.

Пробиотичен щам Lactobacillus rhamnosus GG в клинични проучвания е доказано най-добър при превенцията на диария причинена от прием на антибиотици.

Антибиотиците не лекуват вирусни инфекции!

Повечето настинки се причиняват от вируси и в тези случаи антибиотиците нямат никакъв благоприятен ефект. Неправилното приложение на даден антибиотик, което означава използване при вирусни инфекции, лечение с твърде кратка продължителност или неправилна доза, може да доведе до развитие на резистентност към антибиотика и до унищожаване на неговата ефективност. При настъпване на следващата инфекция съществува риск от антибиотична резистентност. Тогава лечението може да продължи по-дълго и заболяването да протече по-тежко.

Важно е, когато приемате антибиотици, да следвате съвета и препоръките на Вашия лекар. Антибиотикът трябва винаги да се предписва от лекар и винаги след преглед на пациента. Антибиотикът трябва да се прилага според листовката с информация за пациента, в противен случай няма да има никакъв ефект или дори може да причини нежелани реакции. Когато използвате антибиотици, също така е важно да не спирате терапията по-рано, дори вече да се чувствате по-добре.

За да предотвратите храносмилателни проблеми, използвайте клинично тествани пробиотици. По този начин можете успешно да завършите терапията и да увеличите шансовете за пълно възстановяване.

Литературна справка:

  1. Thad Wilkins et al., Probiotics for Gastrointestinal Conditions: A Summary of the Evidence. Am Fam Physician 1,96(3):170-179. 2017
  2. https://nfic.ff.ukim.edu.mk/probiotici-mehanizam-na-dejstvo-indikacii-doziranje-i-bezbednosni-merki-pri-nivna-primena/
  3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24280886 I Szajewska et al. Aliment Pharmacol Ther. 2015 Nov; 42(10):1449-57
  4. Vanderhoof et al: Lactobacillus GG in the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr.
back to top