Какво казват изпражненията за Вашето здраве?

Кога за последен път погледнахте в тоалетната след дефекация и преди да пуснете водата? Предлагаме Ви следващия път да го направите!
Какво казват изпражненията за Вашето здраве?

Цветът и текстурата на изпражненията Ви могат да кажат много неща за здравословното Ви състояние, затова трябва да преодолеете придобитото отвращение към напълно естествения и важен екскремент на тялото си и да го погледнете отблизо, преди да го пуснете в канализацията завинаги.

От яденето до тоалетната

За преработката на храната от консумацията до отделянето ѝ с изпражненията тялото се нуждае от 24 до 36 часа. Колкото по-дълго храната престоява в червата, толкова по-токсични вещества може да създаде, които след това влияят негативно на чревната флора, а оттам и на тялото и доброто физическо състояние.

Хората отделят изпражнения поне веднъж на ден, в идеалния случай два пъти. Средно на ден отделяме 100—200 грама изпражнения, а ако консумираме много плодове и зеленчуци, това количество може да нарасне до 500 грама на ден.

Вода и отпадъчни материали

Водата съставлява до три четвърти от изпражненията, следователно изпражненията са достатъчно меки, за да могат да елиминират остатъците от храносмилането от тялото Ви. Последната четвърт от изпражненията, която е съставена от твърди компоненти, може да бъде разделена на три части:

 1. Първата част са бактерии, които като чревна флора са си свършили работата и се отделят с изпражненията.
 2. Втората част са растителни влакна, които не се усвояват.
 3. Третата част на твърдите компоненти се състои от вещества, от които тялото иска да се освободи, тъй като няма нужда от тях, като пигменти, остатъци от лекарства и холестерол.

Колкото по-дълго храната престоява в червата, толкова повече токсични вещества създава, които след това влияят негативно на чревната флора.

Цветът на изпражнението

Кафяв до жълто-кафяв

Естественият цвят на изпражнението на здравия човек е кафяв до жълто-кафяв. Изпражнението има характерна миризма, не е лепкаво, не съдържа следи от несмляна храна и може лесно да се отмие.

Изпражнението може също да бъде светлокафяво до жълто, което е следствие от неопасно заболяване, наречено синдром на Гилбърт, при което ензимът за разграждане на кръвния пигмент действа по-зле. Този цвят на изпражненията може да се дължи и на проблеми с чревните бактерии.

Светлокафяв до сив

Подобен цвят на изпражненията ни говори, че връзката между черния дроб и червата е възпрепятствана, така че пигментът в кръвта, хемоглобинът, не може да премине в изпражненията.

Черен или червен

Изпражнения, които са черни или червени на цвят, обикновено са резултат от консумацията на тъмна храна, като червено цвекло, боровинки или мастило от сепия.

Препоръчваме да посетите Вашия лекар при всеки сив нюанс на изпражненията, при изпражнения с черен или червен цвят, ако това не е следствие от оцветена храна, която сте консумирали, и ако забележите прясна кръв в изпражненията.

Наденица с пукнатини или гладка повърхност

При нормално здравословно състояние изпражнението трябва да се отделя лесно и да бъде в съответствие с Бристолската скала за форма на изпражненията във формата на наденица с пукнатини по повърхността или с гладка повърхност. При хора, които имат проблеми с дефекирането или запек, споменатата диаграма определя два вида изпражнения:

 1. Твърди, сухи, отделни бучки като ядки;
 2. Изпражнения във формата на наденица и с неравна (на бучки) структура.

Другата крайност са три вида изпражнения, които показват нарушения, свързани с твърде бързата дефекация, а именно:

 1. Изпражнения като меки частици с ясни ръбове;
 2. Изпражнения като пухкави парчета с неравни ръбове;
 3. Диария, при която изпражненията са напълно течни.
  (slika Bristol-Meyersove lestvice blata:
  )

Непълноценното хранене може да се види и в изпражненията 

 • Мазните изпражнения, които се отмиват по-трудно, показват по-лошо функциониране на черния дроб. Препоръчва се да ядете повече кръстоцветни зеленчуци (напр. броколи, карфиол и др.), а лененото масло, орехи, лешници, яйца, слънчогледови и тиквени семки ще бъдат полезни и за черния Ви дроб.
 • Лепкавите изпражнения имат твърде много слуз, което е показателно за недостиг на фибри. Добавянето на фибри към диетата Ви ще помогне.
 • Неприятната миризма на изпражненията е индикатор за лошо храносмилане или задържане на фекалиите в дебелото черво. За да се освободите от това раздразнение, хапвайте повече зеленчуци.
 • Светлият цвят на изпражненията ни казва, че има дефицит на незаменими мастни киселини. Нека рибата, авокадото и тиквените семки, и лененото семе станат по-честата част от Вашата диета.
 • Меко, течно и „неоформено“ изпражнение, което все още не е диария, предупреждава за изтощен далак. Избягвайте суровите зеленчуци и консумирайте по-често луковични зеленчуци, джинджифил, канела, копър, индийско орехче, ориз, овес и лимец. Препоръчва се също да се пият билкови чайове, да се консумират пробиотични кисели млека и да се приемат тествани полезни млечнокисели бактерии.
 • Тънкото и разкъсано изпражнение изисква почистване на дебелото черво. Яжте повече фибри и тъмнозелени листни зеленчуци.

Никой не се чувства добре, ако има запек, подут и разстроен стомах, диарията не е приятна за никого... Затова грижете се за доброто си благосъстояние и регулирано храносмилане!

5 Стъпки към отлично храносмилане и здравословно изпражнение

Доброто храносмилане влияе силно върху качеството на живот на даден индивид. Никой не се чувства добре, ако има запек, подут и разстроен стомах, никой не обича диария... Ето защо се грижете за доброто си състояние и здравословна дефекация, като следвате 5 съвета за отлично храносмилане:

 1. Следвайте балансирана и редовна диета. Консумирайте разнообразна храна в пет редовни хранения с 4-часови почивки. Консумирайте храна с високо съдържание на фибри. Не яжте мазна и пържена храна, а протеинови храни с висока биологична стойност.
 2. Пийте най-малко 2 литра вода на ден.
 3. Включете продукти с полезни млечнокисели бактериив диетата си, които естествено присъстват в червата Ви.

 4. Избягвайте лошите навици като пиене на алкохол и тютюнопушене.

 5. Контролирайте стреса чрез отпускане и с редовна физическа активност.

Източници:

back to top