Храносмилателни проблеми

Регулираното храносмилане е от решаващо значение за доброто самочувствие. Никой не се чувства добре, ако има храносмилателни проблеми (диария, запек) или ако почувства спазми, болка или пронизваща болка в червата.
[Translate to Bulgarian:] Vse o prebavnih težavah

За осигуряване на добро храносмилане много важна роля играе чревната микрофлора.

Регулираното или доброто храносмилане е много важно за здравето, тъй като храносмилателната система позволява снабдяването на организма с хранителни вещества и извеждането на ненужните вещества от тялото.

До 70 % от всички клетки на нашата имунна система са разположени в червата, следователно балансът на чревната микрофлора е изключително важен за правилното функциониране на имунната ни система. Когато храносмилателните процеси не протичат както трябва, могат да възникнат проблеми с храносмилането.

Сред най-честите храносмилателни проблеми са:

Диария

Острата или внезапна диария представлява храносмилателен проблем, който се характеризира с меки или течни изпражнения, по-често изхождане (≥ 3 пъти за 24 часа) и по-голямо количество на изпражненията от обикновено.

Запек

Запекът е проблем с изхождането (дефекация) и е често срещан при децата. Броят на изхожданията (2 или по-малко на седмица) не е единственото важно нещо, симптомите и признаците, които се появяват поради нередовно изхождане са също от значение.

Симптомите са:

 • дефекация на твърди изпражнения,
 • коремна болка,
 • газове,
 • поява на прясна кръв поради наранявания на лигавицата в областта на ануса,
 • незадържане на изпражненията,
 • парадоксална диария, при която покрай твърда тапа от изпражнения изтичат редки изпражнения.

Проблеми със стомаха

Проблемите се проявяват като болка и дискомфорт в горната част на корема и долната част на гърдите, усещане за пълен стомах, газове след хранене, оригване, гадене и киселини (усещане за парене и болка зад гръдната кост).

Спазми

През първите месеци от живота кърмачетата имат чести стомашни спазми или колики. Коликите обикновено настъпват при едно на пет новородени и са по-чести при момчетата. Поради внезапната болка в стомаха кърмачето плаче неутешимо, свива юмручета, свива колене и лицето му се зачервява.

Раздразнено черво

Синдромът на раздразненото черво е едно от най-честите функционални стомашно-чревни нарушения. Говорим за функционални стомашно-чревни нарушения, когато при изследвания не можем да намерим органична причина за проблемите – липсват болестни промени в стомашно-чревния тракт, но пациентът все още има проявени проблеми, които могат да окажат голямо влияние върху качеството на живот.

Подуване на корема

Хората изпитват подуване на корема като дискомфорт, изхвърляне на газове, по-лека коремна болка, оригване и подут корем.

Метеоризъм (газове)

Метеоризмът е натрупване на газове в червата и стомаха и означава изхвърляне на газове (флатус) от червата.

Коремна болка

Болката в горната част на корема е често срещан проблем, причините могат да бъдат ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест), както и язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Споменатите храносмилателни проблеми могат да се появят самостоятелно, но понякога и като комбинация от няколко храносмилателни проблема едновременно. Признаците на храносмилателните проблеми също могат да се припокриват.

Prebavne težave: simptomi

Съвети за регулирано храносмилане

 • балансирана и редовна храна (разнообразна диета, редовно хранене с 4-часови почивки между храненията)
 • пиене на достатъчно вода (неподсладена)
 • препоръчва се прием на храна с високо съдържание на фибри (където разтворимите фибри са по-меки за червата, отколкото неразтворимите)
 • включване на продукти с полезни млечнокисели бактерии, които естествено присъстват и в червата ни (добър източник е ферментиралата храна, но има налични и продукти с лиофилизирани млечнокисели бактерии под формата на капсули и капки)
 • ограничаване на мазната, пържената храна, подбиране на протеинови храни с висока биологична стойност
 • избягване на лошите навици (алкохол, цигари)
 • контролиране на стреса (релаксиране) и редовна физическа активност
 • трябва да сдъвквате добре храната, да не поглъщате твърде големи парчета и да избягвате преяждането
back to top