Здравословното храносмилане и бързия темп на съвременния живот

Сара Шипицки, магистър фармацевт
Фактът, пред който сме изправени всички, е ускорен темп на съвременния начин на живот, превърнал се в причина да не отделяме достатъчно време за себе си, за здравословно хранене, за физическа активност и за малките неща, които ни правят щастливи. Това означава много повече стрес, който определено влияе върху качеството на живот, но също така и върху здравето ни. В този омагьосан кръг последствията за червата са големи, но е изключително важно те да са здрави и да „работят с пълна пара”, за което има безброй причини.

Храносмилането е жизненоважен фактор на истинското здраве, което се потвърждава от факта, че 29 май е определен за честване на Световния ден на здравето на храносмилателната система. Целта на този ден е да се повиши осведомеността на обществото за профилактиката, диагностиката и лечението на храносмилателни проблеми, като всяка година темата е посветена на специален храносмилателен проблем или заболяване. Тази година Световният ден на здравето на храносмилателната система се фокусира върху микробиома на червата, което е общо наименование за трилионите микроорганизми, разположени в червата.

Защо червата са толкова важни?

Много хора днес се борят със затлъстяване, хронична умора, хронична болка, алергии и различни възпаления и инфекции. Покрай всички прегледи и лечения, които в някои случаи са наистина необходими, много често забравяме, че причина за множеството проблеми може да са засегнатите черва.

В червата се извършва метаболизмът и усвояването на ключови хранителни вещества, червата предпазват гостоприемника от инфекции и от различни патогенни микроорганизми, предпазват от развитие на алергии и са в постоянна комуникация с мозъка. Знаете ли, че 70 % от клетките на имунната система се намират в червата? Ето защо развитието на имунната система зависи от установяването на балансирана и разнообразна чревна флора.

Знаете ли, че около 70% от клетките на имунната система се намират в червата?

Как да постигнем здравословно храносмилане?

Съвременният заседнал начин на живот ни пречи реално да изгорим ежедневното количество консумирана енергия, в резултат на което дебелото черво може да стане лениво.

Ако искате да поддържате червата си здрави, следвайте тези съвети, с които със сигурност сте запознати, но все пак е добре да се повторят.

 1. Пийте достатъчно вода! Препоръчва се на ден да се изпиват най-малко 8 чаши вода.
 2. Всеки ден трябва да консумирате прясно приготвени балансирани храни, които съдържат протеини, въглехидрати, ненаситени и необходими мазнини, както и витамини и минерали.
 3. Дъвчете добре всяка хапка храна.
 4. Избягвайте подсладени, газирани, ароматизирани и алкохолни напитки, защото съдържат много калории.
 5. Намалете консумацията на десерти и сладкиши до минимум. Твърде голямото количество захар може да причини запек и да навреди на костите и зъбите.
 6. Всеки ден консумирайте достатъчно диетични фибри, но не прекалявайте. Препоръчва се на ден да се консумират между 20 и 30 g фибри. Фибри се съдържат в храни като пълнозърнести храни, овес, плодове и зеленчуци.
 7. Консумирайте риба 2-3 пъти седмично. Рибата е лесно смилаема храна, богата на Омега-3 мастни киселини, които са важни за нормалното функциониране на сърцето, защитават кръвоносните съдове, понижават нивото на холестерола и имат противовъзпалителен ефект.
 8. Спете най-малко 7 часа на ден, защото когато спим, всички клетки на нашия организъм се възстановяват.
 9. Бъдете физически активни, защото физическата активност подобрява кръвообращението, засилва мускулния тонус, подобрява метаболизма и намалява физическия и психически стрес.

Добри бактерии

Знаете ли, че в човешкото тяло има повече клетки на микроорганизми, отколкото човешки клетки? Експертите смятат, че броят на бактериалните клетки е 10 пъти по-голям от броя на клетките в човешкото тяло, затова не е изненада, че през последните години значително се е увеличил интересът към пробиотиците и към анализа на чревната флора.

Точно както ние си помагаме с подходящи лекарства и други методи за подобряване на здравето, когато не се чувстваме добре, в същото това време трябва да помогнем на нашите микроорганизми да осигурят баланс между добрите и лошите бактерии. Правим това, като използваме пробиотици.

На пазара има много пробиотични щамове, затова е важно да изберем правилния щам за определено показание и в същото време трябва да обърнем внимание на свойствата на щама и на клинично доказаната ефикасност.

Lactobacillus rhamnosus GG е най-изследваният пробиотичен щам в света, който естествено присъства в човешките черва. Международните насоки препоръчват Lactobacillus rhamnosus GG за остра диария, за предотвратяване на диария при прием на антибиотици и за поддържане на чревната микрофлора.

Една от най-тестваните добри млечнокисели бактерии в света е Lactobacillus rhamnosus GG.

Рецепта за здравословно храносмилане

Няма точно дефинирана и достъпна рецепта за напълно здравословно храносмилане, защото това зависи от много фактори. Но всички изброени по-горе съвети, ако ги следвате стъпка по стъпка, в крайна сметка ще осигурят здравословно храносмилане и здрави черва, важни за нормалното функциониране и за справянето с многобройните ежедневни дейности, които съвременният човек не може да избегне.

Добрите бактерии и подходящата диета са правилният път към регулирано храносмилане. Затова започнете да се грижите за червата си навреме, защото червата са тези, които ни защитават!

Източници:

 1. Bischoff SC. Gut Health: A new objective in medicine? BMC Med, 2011.
 2. Karl JP in sod. Effects of Psychological, Environmental and Physical Stressors on the Gut Microbiota. Front Microbiol, 2018.
 3. Vighi G in sod. Allergy and the gastrointestinal system. Clin Exp Immunol, 2008.
 4. Thursby E i Juge N. Introduction to the human gut microbiota. Biochem J, 2017.
 5. Floch in sod. Recommendations for Probiotic Use. J Clin Gastr, 2011.
 6. World Digestive Health Day. https://www.worldgastroenterology.org/

Избери доказаното качество

back to top