Сезонът на ротавируса наближава!

Урша Ярк, маг. фарм.
На практика всяко дете в Европа поне веднъж се заразява с ротавирус до петгодишна възраст. Ротавирусът е един от най-честите причинители на чревни инфекции при децата особено през зимните месеци. Тези инфекции се проявят под формата на повръщане и разстройство.

Ротавирусът е малък вирус, който се размножава в клетките на тънките ни черва. След като се размножи достатъчно, клетката умира и освобождава много нови вируси в червата. Измирането на клетките на чревната стена спира смилането на поетата храна и абсорбцията на водата.

Поради големия обем непреработена храна и вода храносмилателните органи се изпразват по-бързо. Резултатът е често разстройство и разводнени изпражнения, болки в корема, а по правило в началото на инфекцията – и повръщане. Повръщането и разстройството обикновено продължават от 3 до 8 дена.

Повръщането и разстройството могат да предизвикат опасна загуба на електролити и дехидратация, която се проявява като засилена жажда, суха и напукана уста, плач с малко или без сълзи, хлътнали очи и бледа и студена кожа. Детето пишка по-малко от обикновено, урината е с по-тъмен цвят и може да има неприятен мирис. Детето отначало е раздразнително, а по-късно се появяват безразличие, сънливост и обърканост.

Няма конкретен начин на лечение, най-важното е възстановяването на изгубените течности, електролити и глюкоза, както и същевременното вземане на ефективни пробиотици.

Колкото по-малко е детето, толкова по-голяма опасност представлява обезводняването – едно от 70 деца ще има нужда от преливане на системи в болница. Ако детето не пие вода, предложете му разреден сок, а още по-добре е да пие перорални рехидратиращи прахчета, добавени в супата. Можете да опитате и с изотонични напитки за спортисти.

Предложете течността на редовни интервали, в малки количества. Ако детето повръща, изчакайте 20 до 30 минути, след това продължете да давате течности. Продължете кърменето при кърмачетата.

Рехидратацията е най-важната мярка, когато се появи диария!

Посещението при лекар винаги е необходим при деца до тримесечна възраст, при деца с тежки съпътстващи основни болести, при неспиращо повръщано или често отделяне на големи количества изпражнения (повече от осем пъти на ден).

За предотвратяване на разпространението на вируса най-важна е добрата хигиена. Вирусът се намира в изпражненията на заразеното дете и може бързо да се прехвърли към останалите деца и възрастни посредством замърсени ръце, играчки, повърхности, храна и вода.

Ротавируси, диария и деца: най-важна е хигиената

 

Най-податливи на инфекцията са малките деца. Обикновено първата инфекция предизвиква по-тежки симптоми, а всяка следваща инфекция е по-лека. Детето е заразно през цялото време на проява на симптомите, както и три дни след края на проявите им, затова трябва да остане вкъщи, за да не зарази останалите деца в детската градина или училището. Можем да облекчим симптомите на инфекцията и с помощта на ваксинация.

При поява на остра диария се препоръчва прием на доказано ефективни пробиотици, които намаляват продължителността и интензивността на симптомите.

Заразата с ротавирус намалява и без това крехкото равновесие в храносмилателната система на децата.честите разстройства наред с вируса водят и до изхвърляне на чревната микрофлора, която до двегодишна възраст все още е във фаза на формиране.

Така след прекарана инфекция детската микрофлора се нуждае от повече време за възстановяване от тази на възрастните. Обновяването на чревната микрофлора може да се подтикне с незабавния прием на доказано ефективни пробиотици, като например Lactobacillus rhamnosus GG и Saccharomyces Boulardii.

Източници:

  1. Raming R. J. Virol. Oct. 2004;78(19): 10213–10220
  2. Soriano-Gabarro M et al. Pediatr infect Dis J 2006;25(1):Suppl S7-S11
  3. Parashar et al. Emerg Infect Dis 2003;9(5):565–572
back to top