Плуване и диария

Доц. д-р- Матея Логар, д-р мед.
Къпането и спортните дейности в сладководните басейни са през летните месеци основен рисков фактор за острите чревни инфекции. Според няколко изследвания острата диария се появява при 3-8 % от хората, които са се къпали в сладководен басейн.

В предназначените за къпане басейни се откриват едни и същи причинители като причинителите на чревните инфекции (Campylobacter spp., Salmonella spp., Giardia spp., Cryptosporidium spp. и ентеровируси), като те са в съществено по-високи концентрации отколкото са в храната или питейната вода.

Средно докато плуваме, поглъщаме от 10 до 150 ml вода. Децата често си играят в плитките части и пясъка, където концентрацията на микроби е най-висока. Те прекарват повече време във водата, често се потапят и под повърхността на водата, поглъщат повече вода и често слагат предмети в устата си. Затова деца, под 10-годишна възраст, страдат от диария по-често отколкото възрастните.

Във водите за къпане откриваме същите бактерии, които причиняват и чревни инфекции, и диария, в много по-високи концентрации от тези, които могат да бъдат открити в храната или питейната вода.

Бактериите, вирусите и паразитите- причинителите на инфекциозни диарии

В обществените водни басейни (басейни, езера, реки) редовно проверяват качеството на водата. При нужда водният басейн се затваря, ако се докаже повишена концентрация на бактерии (Escherichia coli и други колиформни бактерии), които са показател за фекално замърсяване на водата за къпане.

С тези методи за съжаление не можем да докажем присъствието на ентеровируси и паразити, които също предизвикват остра диария. Реките и езерата също могат да бъдат замърсени с животински екскременти, когато в близост се намират пасища или канализацията не функционира правилно. Засилена концентрация на микроби във водата за къпане може да се появи и при силни валежи, когато дъждовните води отмиват животинските екскременти от земята и ги носят към реките или езерата.

Предпочитаните места за плуване, където има концентрация на плуващи, също означават по-голям риск от чревни инфекции. В тези случаи става въпрос преди всички за пренасяне на инфекциите от човек на човек. Най-често говорим за вирусни причинители на диария, преобладават норовируси и ротавируси, които са резистентни на хлорна дезинфекция, това предполага разпространението им в обществените и частни басейни. Най-честият източник на инфекции са малките деца, които имат или са имали диария през последните 48 часа. Норовирусите и ротавирусите са резистентни на дезинфекция с хлор.

Признаците на чревна инфекция са диария, повръщане и болки в стомаха

Кога вероятността от инфекция е по-голяма

С най-голяма предразположеност към чревни инфекции след плуване или спортни дейности в сладководни басейни са децата, по-малки от десет години, по-възрастните и хората с понижен имунитет. За децата до петгодишна възраст съществува по-голям риск от инфекции, защото все още не са развили защита срещу ротавирусите (освен ако не са ваксинирани). Микробите са силно концентрирани в пясъка на брега. Тъй като децата често си играят в пясъка, те са изложени на микроби много по-често и по-продължително от възрастните.

Доста рисковано е и закопаването в пясъка, защото в такава ситуация немалко количество пясък може да се окаже непосредствено в устата ни. Спортните дейности, при които сме повече време в допир с вода, създават по-голям риск за чревни инфекции. В тази група спадат триатлон, сърф, кайт и гмуркане. Установено е, че гребането и риболовът са също предпоставка за чревни инфекции. Вероятността за остра диария е по-голяма с до 40-50 % в сравнение със спортните активности, при които не сме в допир с вода.

Симптомите на чревните инфекции са различни

Знаците на инфекцията могат да се появят няколко часа след като (ако сме се заразили с вируси) или няколко дни след като (ако сме се заразили с паразити) сме били изложени на компрометирана вода. При вирусните инфекции най-голям проблем е повръщането, последвано от по-силно или по-слабо изразена диария.

При бактериалните причинители освен диарията може да се появят и фебрилност, болки в стомаха, обща неразположеност, повръщането обаче е с по-слаб интензитет. Преди всичко при инфектиране с паразити може да се появи хронична (дълготрайна) диария, за която е характерно, че периодите на нормални изхождания се редуват с периоди на диарични изхождания.

Хроничната диария е характерна за хора с отслабен имунитет. Вследствие на продължителната диария могат да се появят знаци и симптоми, свързани с липса на витамини и минерали, които заради хроничната диария лошо се абсорбират от червата. Дори след като диарията, причинена от инфектиране с паразити, отшуми, болните могат да продължат още няколко седмици или месеци да се оплакват от неразположения, характерни за синдрома на раздразненото черво. Какви ще са Вашите симптоми на чревна инфекция зависи от това дали сте се заразили с бактерии, вируси или паразити.

Приемът на пробиотици съкращава продължителността на острата диария

За всички остри чревни инфекции е най-важно да компенсираме течностите, за да се избегне дехидратацията. Специални ограничения във вида на храната и напитките не са необходими. Не се препоръчват храни и напитки, които забързват метаболизма, т.е. мазните храни, бобови култури, алкохол, кофеинови напитки, големи количества мляко, остри подправки, пресни плодове или зеленчуци. В много изследвания се доказва, че приемът на пробиотицисъкращава продължителността на острата диария и същевременно допринася за бързото възстановяване на чревната флора, което е същевременно важен фактор при спиране на развитието на синдрома на раздразненото черво.

При поява на остра диария се препоръчва прием на доказано ефективни пробиотици, които намаляват продължителността и интензивността на симптомите.

За да можем през летните месеци да се наслаждаваме на водните активности, е добре да запомним някои факти, с които можем значително да намалим риска от чревни инфекции:

  •  Къпете се в предназначени за това места, където многократно на ден се извършва надзор на качеството и чистотата на водата;
  • Ако имате басейн вкъщи, трябва също така да се грижите за чистата вода и достатъчната концентрация на разтвори във водата;
  • Ако имате диария, не влизайте във водата, изчакайте с къпането поне 48 часа от последното изхождане с рядка консистенция. Същото важи за децата;
  • Избягвайте къпане и спортни дейности във води, в които се излива канализация или в които се оттичат води от пасища;
  • Избягвайте плуване или спортни дейности в мътни води, които имат необичайна миризма или са очевидно замърсени;
  • Не се препоръчва системният дълъг престой в водата и по плитчините;
  • След плуване и игра, ако е възможно, вземете душ в чиста вода;
back to top