Лятото е най-хубавото време от годината, но и най-благоприятното за развитие на бактериите

Надя Отт, маг. фарм.
Дори Вашето бебе скоро ще опита своя първи сладолед, за което със сигурност ще има снимков материал с омазано личице, последван от плач, когато вземете вафлената фунийка от ръцете му, защото няма да сте още готови да му дадете цяла топка сладолед.

Грижливо ще му духате първото кебапче, за да изстине и да не се опари, когато го затъркаля в ръцете и устата си. Ще стъпи за първи път в пясъка в пясъчника и разбира се ще го опита на вкус.

Не трябва да забравяме, че ще е длъжно да раздава целувки на роднините си, докато те се дивят колко е пораснал, както и на съседките на баба си, която ще им се хвали с него. Вероятно лятото ще отделите някой и друг ден за семейно посещение в някой басейн, постоянно ще изричате предупреждението да не пие вода от басейна.

Високите температури през лятото предразполагат към по-бързото размножаване на микроорганизмите, които ни заобикалят навсякъде, има ги и в нас. Някои са добри, желани, напр.  пробиотиците- добрите бактерии.

 За съжаление има и много вредни и така лятото в гореизброените ситуации безгрижно се размножават и бактериите, които предизвикват диария. При малките деца става въпрос за ръце в уста... и така нататък. Затова през топлите месеци диариите са по-чести.

При децата, по-малки от една година, развоят на диарията е съществено по-остър отколкото при възрастните. Разбира се въпреки това лятото не бихте се отказали от нищо от гореизброеното, препоръчваме обаче по-голяма предпазливост.

Правилата, които е добре да се спазват, са свързани с намаляване на риска от диария при детето:

  • Често и основно измиване на ръцете. (Както споменахме, при децата става въпрос за ръце в уста.)
  • Основно измиване на продуктите, които не минават през термична обработка. (Лятото има много плодове, много от които детето ни ще опита за първи път. Нека не му остане лош спомен.)
  • Основна термична обработка на продуктите, които се варят или пекат. (Нека замирише на добре препечени кебапчета.)
  • Пиене на пречистена вода. (Тук си струва да наблегнем на детето да не пие вода от басейна.)

Избери доказаното качество

back to top